Keramet, Allahü tealanın veli kullarına ikramıdır...

A -
A +
Evliyanın kerameti, peygamberlerin mucizelerinin devamıdır. Bu ümmetin evliyasından meydana gelen kerametler de Peygamber Efendimizin mucizesidir.
 
Evliyanın kerameti haktır -1-
Ehl-i sünnet itikadını şiir şeklinde anlatan meşhur bir kaside var. Adı "Emali Kasidesi". İslam âlimlerinin asırlardan beri okudukları, okuttukları ve ezberlettikleri çok kıymetli akaid metinlerinden. Burada keramet ile ilgili şöyle denilmektedir: (Evliyanın kerameti vardır. Bunlar Allahü tealanın veliye ikramı ve ihsanıdır.) Yine büyük âlim Ömer Nesefi'nin (rahmetullahi aleyh) Akaid-i Nesefi adlı eserinde de (Evliyanın kerameti haktır. Keramet, adet dışı [olağanüstü] bir şekilde veliden meydana gelmektedir. Uzak mesafeye kısa zamanda gitmek, yiyecek içecek ve giyeceğin ihtiyaç anında yanında hasıl olması gibi.)
İslam âlimlerinin ve evliyanın büyüklerinden Seyyid Emir Gilal hazretlerine, evliyânın kerâmetinden sordular. Buyurdu ki: 
"Evliyânın kerâmeti haktır. Aklen ve naklen câizdir. Bu hususta evliyâdan çok nakiller vardır. Böyle olduğu mâlûm ve meşhûr olup, hiç şüphe yoktur. Kalbi imân nûruyla aydınlanmış olan herkes, evliyânın kerâmetine inanır ve bu hususta hiç şüphe etmez. Buna misâl çoktur. Süleymân aleyhisselâmın vezîri Âsaf'ın, Saba Melîkesi Belkîs'in tahtını bir anda Sana'dan Kudüs'e getirmesi gibi... 
Hazreti Meryem'e her zaman taze meyve ve yiyecek verilmesi gibi...
Hazret Ömer'in oğlu Abdullah'ın (radıyallahü anhuma) insanların yolunu kesen arslana (derhal uzaklaş) demesi üzerine arslanın kuyruğunu sallayarak uzaklaşması gibi..."
Her şeyi yaratan, kerameti de yaratan Allahü tealadır. Yarattıklarında hikmet vardır. Kerametler Allahü tealanın evliyaya lütfu ve ihsanıdır. Evliyanın kerameti, kiminin hidayetine, kiminin imanını kuvvetlenmesine, kiminin gafletten uyanmasına ve kiminin de sıkıntısının gitmesine vesile olur...
Evliyanın kerameti, peygamberlerin mucizelerinin devamıdır. Bu ümmetin evliyasından meydana gelen kerametler de Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi vesellem) mucizesidir.
Harikulade denilen olağanüstü hâller çeşitli kimselerde görülebilir. Mesela deniz üstünde yürüyen kişi, peygamber ise, onun bu hâline mucize, evliya ise, keramet, fasık veya bid'at sahibi ise, istidrac ve gayrimüslim ise, sihir denir.
Insanların iman etmeleri için peygamberlerin mucize göstermeleri gerekir. Fakat evliya olmak için keramet göstermek şart değildir. Bununla beraber evliyanın hemen hepsinden keramet görülmüştür. Keramet görülmeyen pek azdır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.