Gafletin sebepleri ve çareleri...

A -
A +
İnsanın Allahü tealayı ve yaratılış gayesini unutma hâline gaflet denir. Gaflete birçok şey sebep olmaktadır. Cehalet ve kibir bunlardandır...
  İnsan, en şerefli bir varlık olarak ve Allahü tealaya kulluk etmesi için yaratılmıştır. Ancak insan çeşitli sebeplerle Allahü tealayı ve yaratılış gayesini unutmaktadır. İnsanın Allahü tealayı ve yaratılış gayesini unutma hâline gaflet denir. Gaflete birçok şey sebep olmaktadır. Cehalet ve kibir bunlardandır. Özellikle yaratılış gayesini bilmemek ve ölümü unutmak gafletin en önemli sebeplerindendir. Sıhhatin ve gençliğin kıymetini bilmemek, ibadetlerini vaktinde yapmamak, tövbeyi geciktirmek, hayırlı işleri sonraya bırakmak, günaha dalmak, yapılan nasihatten faydalanmamak, malayani, faydasız şeylerle meşgul olmak, gece geç vakitlere kadar boş yere uykusuz kalıp sabahleyin namaza kalkamamak ve üzerine güneş doğdurmak, lüzumsuz şeylere saatlerini harcadığı hâlde namaz için on onbeş dakika ayıramamak, dünyada yolcu olduğunu unutmak, sanki herkes bu dünyadan gidecek kendisi kalacakmış gibi yaşamak, her yaptığının ahirette hesabını vereceğinin farkında olmamak, hep gaflet sebebiyledir... Gaflette olan kimse hep dünyaya ve ahirete faydası olmayan şeylerle uğraşır. Kıymetli ömrünü bunlarla zayi eder. Hayırlı işlerle uğraşmak ona çok zor ve ağır gelir. Onun için gafletten çok sakınmak lazımdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:  "Ey insanlar! Ölmeden önce gafleti bırakın, Allahü teâlâya dönün. Tövbe istiğfâr ederek Allah'a kulluk edin. Sizi oyalayıcı işleriniz çoğalmadan yararlı işler yapmaya gayret edin. Allahü teâlâyı çok çok anın. Rabbinizin rızâsını kazanmaya çalışın. Böyle yaparsanız, rızkınız bol olur. Kazancınız çoğalır. Yardım görürsünüz ve eksikleriniz tamamlanır." (İbn-i Mâce)  Bâyezîd-i Bistâmî (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyur­du ki: "İnsana zararı en şiddetli olan şeyin ne olduğunu bilmek istedim. Bunun, gaflet olduğunu anladım. Gafletin insana yaptığı zararı, Cehennem ateşi yapmaz. Yâ Rabbî! Bizleri gaflet uykusundan uyandır. Lütuf ve keremin ile bu duâyı kabul eyle." Gafletten kurtulmak için Allahü tealayı ve ölümü unutmamalıdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:  "Lezzetleri yıkan, eğlencelere son veren ölümü çok hatırlatınız!" Hazret-i Lokman Hakîm, oğluna şöyle buyurdu:  "İki şeyi unut, iki şeyi unutma! Yaptığın iyilikleri unut. Sana yapılan kötülükleri unut! İki şeyi de unutma! Allahü teâlâyı unutma, bir de ölümü unutma!" Her ne şekilde olursa olsun, Allahü teâlâyı hatırlamak gafletten kurtulmak olur. Dinin emirlerini gözeterek yapılan bütün işler, alışverişler, yiyip içmeler, gafletten kurtulmak ve Allahü teâlâyı hatırlamak olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.