Gaflet uykusundan daha ağır bir uyku yoktur!..

A -
A +
"İnsanlar bir araya gelseler ve Allahü teâlâdan, Cennet'ten, Cehennem'den konuşmadan ayrılsalar melekler derler ki: Ey insanlar büyük gaflet içindesiniz!..”
 
İslam âlimlerinin gaflet ile ilgili buyurdukları -4-
Süfyân-ı Sevrî (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdu­ ki: "Büyük bir kalabalık, bir yere toplansa ve biri, içinizden akşama kadar kim yaşayacak, bilsin dense, kimse bilemez. İşin şaşılacak tarafı şurasıdır ki, eğer o kimselere; 'Öyleyse, ölüm için gerekli hazırlığı yapan, ayağa kalksın' dense kimse ayağa kalkmaz. Bu gafletten kurtulmaya ça­lışmalıdır..."
Yine buyurdu ki: "Bir kimsenin, dua ederken yalnız kendisine dua edip, ana-babasına ve diğer Müslümanlara dua etmemesi, Kur'ân-ı ke­rîm okumayı bildiği hâlde her gün bir miktar okumaması, câ­miye girdiği hâlde iki rekat olsun namaz kılmadan çıkması, kabristandan geçtiği hâlde mevtâlara selam vermemesi [en azından bir fatiha okuyup sevabını ruhlarına hediye etmemesi], gençlik çağı büyük bir fırsat olduğu hâlde bu zamanını boşa geçirmesi, kendisi tok ve komşu­sunun aç olduğunu bildiği hâlde, ona bir şeyler vermemesi o kimsenin gafletindendir..."
Büyük âlim Mis'âr (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdu ki: "İnsanlar bir araya gelseler ve Allahü teâlâdan, Cennet'ten, Cehennem'den konuşmadan ayrılsalar melekler derler ki: Ey insanlar büyük gaflet içindesiniz!.."
Ahmed bin Hadraveyh (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdu ki: "Gaflet uykusundan daha ağır uyku yoktur. Şeh­vetten daha kuvvetli esaret yoktur. Gaflet ağırlığı olmasaydı, şehvet galip gelmezdi..."
Ahmed bin Harb (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdu ki: "Yeryüzü iki sınıf kimseye çok hayret eder. Birisi, ölümden gafil olarak, yatağını, karyolasını süsleyip uykuya yatandır. Yeryüzü kendi hâl lisanı ile o kimseye; 'Ey insan! Şu nâzik bedenin, yataksız olarak arada bir perde bulunmadan, bende uzun müddet kalacak ve çürüyecek. Bunu ni­çin düşünmüyorsun?' Yeryüzünün kendisine hayret ettiği ikinci kimse de, ufak bir arâzi parçası yüzünden kardeşi ile hasım olan kimsedir. Yer­yüzü, kendi hâl lisanı ile o kimseye; 'Ey insan! Münâkaşasını yaptığınız bu yerin sizden önceki sahiplerinin nerede olduklarını hiç düşündünüz mü?' der..."
Atâ bin Meysere el-Horasânî (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdu ki: "Şeytanın insanların gözüne sürdüğü bir sürmesi vardır. Bu sürme, insanlar, Allahü teâlâyı anacağı zaman gelen uykudur..."
Ömrünü boş geçirme, nefsine kuvvet verme,
Uyan! Gaflet eyleme yalvar güzel Allah'a.
Günâhın çok olsa da O'ndan ümidi kesme,
Afvı, keremi boldur, yalvar güzel Allah'a.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.