"Sabah uykusu rızka mânidir..."

A -
A +
Erken yatıp erken kalkmaya çalışmalıdır! Rızıkların dağılması sabah namazından sonra olur. Manevi rızıkların dağılması ise ikindi namazından sonradır...
  Uyku adabı -2- Erken yatıp erken kalkmaya çalışmalıdır! Sabah namazını kaçırmamak için gerekli tedbirleri almalıdır. Yatsıdan sonra önemli bir işi yoksa yatmalı, lüzumsuz uyanık kalmamalıdır. Gece geç yatmak sabah vakti uyanmayı zorlaştırır. Seher vakti kalkmak berekettir. Her gece sabaha karşı, (Dua eden, isteyen yok mu? Vereyim. Tövbe eden yok mu? Affedeyim) buyurulmaktadır. Allahü teâlâ seherlerde istiğfar edenleri methetmektedir. Seher vakitleri istiğfar edenler zikir sevâbına da nâil olur. Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” buyuruyor ki: (Üç sesi Allahü teâlâ sever: Hürmet ile, tecvid ile Kur’ân-ı kerîm okuyanların sesini, seher vakitleri istiğfar edenlerin sesini ve Allahü teâlâyı zikredenlerin sesini). Lokman Hakim oğluna şöyle nasihatta bulundu: (Oğlum! Horoz senden daha akıllı olmasın! Hâlbuki o, her sabah zikir ve tesbih ediyor, sen ise uyuyorsun.) Sabah vakti özürsüz uyumamalı. Sabah namazının vakti girdikten sonra, güneş doğana kadar uyumak rızık yönünden de zararlıdır. Rızıkların dağılması sabah namazından sonra olur. Manevi rızıkların dağılması ise ikindi namazından sonradır. Bu iki vakitte uyumamaya dikkat etmelidir Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Sabah uykusu rızka mânidir) (Sabah uykusu, tembellik ve unutkanlığa sebep olur.) [İ.Maverdi] (Sabah uykusu, acizlik, tembellik, gevşeklik ve unutkanlığa sebep olur.) [İ. Maverdi] (Sabah namazından sonra, güneş doğana kadar uyumayın!)[Beyheki](Günün evvelinde uyumak aklı azaltır, ortasında uyumak [kaylule yapmak] enbiya ve evliyanın ahlakındandır. Gündüzün sonunda uyumak tembelliktir.) [Şir’a] (Çok uyumak, insanı ahirette fakir eder.) [Beyheki] Hazret-i Fatıma anlatır: Sabah namazından sonra yattım. Babam, beni uyandırıp, (Kızım kalk, gafillere benzeme! Allahü teâlâ rızıkları, sabah namazının vaktinde verir) buyurdu. [Beyheki] İbni Abbas hazretleri, sabah vakti oğlunu uyur görünce buyurdu ki: (Oğlum, rızıkların dağıtıldığı saatte uyunur mu? Bu saatte uyumak, tembellik alametidir, unutkanlığa sebep olur.) [Şir’a] (Şu dört şeye riayet edenin kendisi ve aile efradı muhtaç duruma düşmez:1- Sabahtan önce kalkıp namaz kılmak.2- Vakit girmeden abdest almak.3- Ezandan önce mescide girmek.4- Vitir namazından sonra konuşmamak.) (T. Gafilin)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.