Bu ayda Kur’ân-ı kerim okumanın fazileti...

A -
A +
"Evlerinizde Kur’ân okumayı artırın! Kur'ân okunmayan evin hayrı azalır, şerri çoğalır, o ev halkına darlık gelir."
    Kur’ân-ı kerim Ramazan-ı şerif ayında indi. Ramazan ayında Kur’ân-ı kerim okumak çok kıymetlidir. Her gün az da olsa okumaya çalışmalı. Kur’ân-ı kerimi öğrenmek, öğretmek ve okumak çok sevaptır. Evlerimizi Kur’ân-ı kerim okumanın bereketinden, bilhassa Ramazan-ı şerif ayında mahrum etmemeli. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Evlerinizde Kur’ân okumayı artırın! Kur'ân okunmayan evin hayrı azalır, şerri çoğalır, o ev halkına darlık gelir.) [Darekutni] Kur’ân-ı kerim okumasını bilmiyorsak öğrenmeli. Kur’ân-ı kerimi öğrenmek çok kolaydır. Çoluk çocuğumuza da öğretmeli. Evlat, ana baba elinde bir emanettir. Çocuklara iman, Kur’ân ve Allahü teâlânın emirleri öğretilir ve yapmaya alıştırılırsa, din ve dünya saadetine ererler. Bu saadete anaları, babaları ve hocaları da ortak olur. Eğer bunlar öğretilmez ve alıştırılmaz ise, bedbaht olurlar. Yapacakları her fenalığın günahı, analarına ve babalarına da verilir.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Sizin en hayırlınız, Kur’ân’ı öğrenen ve öğretendir.) [Tirmizi]
(Ümmetimin yaptığı ibadetlerin en kıymetlisi, Kur'ân-ı kerimi, Mushaf’a bakarak okumaktır.) (Şir’a) (Çok Müslüman evladı, babaları yüzünden Veyl ismindeki Cehenneme gideceklerdir. Çünkü, bunların babaları, yalnız para kazanmak ve keyif sürmek hırsına düşüp ve yalnız dünya işleri arkasında koşup, evlatlarına Müslümanlığı ve Kur’ân-ı kerîmi öğretmediler. Ben böyle babalardan uzağım. Onlar da benden uzaktır. Çocuklarına dinlerini öğretmeyenler, Cehenneme gideceklerdir.) [S. Ebediyye] (Beş vakit namazdan sonra yapılan dua gibi, hatimden sonra yapılan dua da kabul olur.) [Taberani İmâm-ı Rabbânî “kuddise sirruh”, “Mektûbât”ın birinci cilt, 4. ve 45. mektuplarında buyuruyor ki: "Kur’ân-ı kerîm bu ayda inmeye başladı. Ramazan-ı şerif ayının Kur’ân-ı kerîm ile bağlılığı olduğu için, bu ay bütün hayırları ve bereketleri kendinde toplamıştır. Bütün bir yıl içinde herhangi bir yoldan herhangi bir kimseye gelen bütün hayırlar ve bereketler, bu çok kıymetli ayın bereketleri denizinden bir damla gibidir.  Ramazân-ı şerifte Kur’ân-ı kerîmi hatmeden kimsenin, bu ayın bereketlerine kavuşması, hayırlarından pay alması umulur. Bu ayın günlerinin bereketi başka, gecelerinin hayırları başkadır. Ramazan-ı şerifte hatim okumak mühim sünnettir." Kur’ân-ı kerimin hatmedildiği yere rahmet yağar. Hatim bitince, ikincisine başlamak müstehaptır ve yeniden hatme başlamak niyetiyle Fatiha süresini okumalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.