Emeklilikte sigorta kolu seçiminin önemi büyük

A -
A +

Değerli Türkiye Gazetesi Okurları. Bu hafta sizlerle hem okurlarımızdan aldığımız soruları cevaplamak hem de bu vesileyle önemli bulduğum pratik bilgileri sizlere aktarmak istiyorum. İstanbul'da ikamet eden okurumuz Hakkı E, ilk defa 1 Mayıs 1985 tarihinde sigortalı olduğunu, 2008 yılında 4476 gün üzerinden malulen emekli olduğunu, 1 Haziran 2011 tarihinden bu yana 780 gün destek primi ödeyerek çalıştığını, 3 gün önce çalıştığı için maaşının kesildiğini öğrendiğini ne yapabileceğini bizlere sormaktadır.


MALUL SSK EMEKLİLERİ DESTEK PRİMİ ÖDEYEREK ÇALIŞAMAZ Emeklilik hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan okurumuz Hakkı Bey'in yaşadığı olay hem beni yeterince üzdü, hem de emekliliğin tabloya bakarak hesaplanamayacak kadar karmaşık ve üst düzey bilgi gerektiğini bizlere bir kez daha hatırlatmış oldu.Bilindiği üzere malulen emekli olma, en az 10 yıl sigorta, en az 1800 gün prim ödeme ve çalışma gücü kayıp oranının en az % 60 oranında kaybedilmesi şartlarına bağlı. Özellikle vurgulamamız gerekir ki; Reform Yasası gereği SSK şartlarından malulen emekli olanlar destek primine tabi olarak bir işveren yanında çalışamıyor.
HER ÇALIŞAN MALUL EMEKLİSİNİN DE MAAŞI KESİLMEZ Yine hatalı bilinen bir husus sizlerle paylaşmak istiyorum. Bağ-Kur şartlarından malulen emekli olanlar destek primine tabi olarak bir işveren yanında 4/a yani SSK sigortalısı olarak çalışabiliyor. Tersi biçimde Bağ-Kur şartlarından malulen emekli olanlar vergi mükellefi olursa veya şirket ortağı olursa tüm sigorta kollarına tabi Bağ-Kur sigortalısı sayılarak maaşı kesiliyor ama SSK şartlarından malulen emekli olanlar vergi mükellefi olursa veya şirket ortağı olursa maaşı kesilmiyor, maaşından % 15 destek primi kesiliyor.Dolayısıyla malulen emekli olduktan sonra bir işveren yanında çalışmayı sürdürmeyi düşünenler SSK şartlarından malullük aylığı bağlanmaması adına son sigortalılığını Bağ-Kur olacak biçimde ayarlayıp sonra emeklilik başvurusu yapmalı. Örneğin; halen SSK'lı olarak çalışıyorsa işten çıkmalı ve isteğe bağlı sigortaya başvurmalı yani Bağ-Kur kapsamına girmeli, halen SSK'lı çalışmıyor ama son sigortalılığı SSK ise yine önce isteğe bağlı sigortalı olup sonra emeklilik başvurusu yapmalıdır. Böylece malulen emekliliğin kapsamı Bağ-Kur olacağından bir işverenin yanında destek primine tabi çalışarak aynı zamanda malullük maaşını alabilir.Belirtelim ki; SSK şartlarından malulen emekli olanlar hem malullük maaşını alıp hem de vergi mükellefi veya şirket ortağı olabildiğine göre, limitet şirket ortağı veya vergi mükellefi olmayı sürdürme arzusunda olanlar, vergi mükellefi ise vergi mükellefiyetini sona erdirmeli, şirket ortağı ise hisseyi devretmeli, akabinde SSK'lı bir işe girdikten sonra malulen emeklilik başvurusu yaparak SSK'nın malul emeklisi olmalıdır. Böylece malulen emekliliğin kapsamı SSK olacağından emeklilik sonrası yeniden vergi mükellefi veya şirket ortağı olarak malullük maaşı almayı sürdürebilir.
EMEKLİLİKTE SİGORTA KOLU SEÇİMİNİN ÖNEMİ BÜYÜKOkurumuzun yeterli bilgisi olmadığı için kendisine büyük bir maddi kayıp yaşatan bir olaya da değinmeliyim. Malulen emekli olmayı düşünen sigortalı eğer vergi indirim belgesiyle emekli olabilecek kadar sigortalılık süresi ve prim gün sayısına sahipse destek primine tabi çalışabilme adına malullük değil vergi indirim belgesi ile özürlülük şartlarından emekli olmayı seçmelidir. Belirtmemde fayda var, malullük oranı % 60 oysa % 40 engeli olan vergi indirim belgesi alabiliyor. Yani özür anlamına malullük şartını sağlayan her durumda vergi indirim belgesini alabilir. vergi indirim belgesiyle emekli olabilecek kadar sigortalılık süresi işe giriş tarihine göre 15 ila 20 yıl prim gün sayısı ise 3600 gün ila 4400 gün aralığındadır.
YETERLİ GÜNÜ OLAN VERGİ İNDİRİM BELGESİYLE EMEKLİ OLMALIDikkat edilirse okurumuz Hakkı Bey, esasında vergi indirim belgesi ile emekli olma hakkına da sahipti ve bu yolu seçse maaşı kesilmeyecek kendisinden 2011 yılından bu yana ödenen malullük maaşı istenmeyecek idi. Okurumuz için bu saatten sonra yapılacak doğru planlama şu olacaktır. İşten çıkar ve emeklilik müracaatında bulunursa destek priminden normal sigorta primine dönüştürülecek prim gün sayısı 5225 günden fazla olduğu için yaşlılık maaşına hak kazanacak. Yaşlılık maaşı malullük maaşından daha düşük. Bu nedenle özür derecesinin şu an % 60 altında olabileceği riski nedeniyle malullük maaşına müracaat etmek de çok ekonomik olmaz zira malulen emekli edilmez ise doğrudan yaşlılık aylığı bağlanır. Bunun yerine bizim okurumuza tavsiyemiz önce vergi indirim belgesi alıp akabinde emeklilik başvurusu yapması. Vergi indiriminden emeklilik ile malullük maaşı arasında miktar açısından önemsenmeyecek kadar bir fark olacaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.