Çok geç olmadan...

A -
A +
Dünyada dengeleri tepeden tırnağa değiştiren pandemi nedeniyle hemen her ülke büyük sıkıntı çekiyor. Ortada ne süper güç kaldı ne de ekonomisi büyük devlet.
Birkaç örnek vermek gerekirse...
Amerika'da şu ana kadar 375 bin kişi hayatını kaybetti. Günlük ölüm sayısı neredeyse 3 bin civarında...
Virüsle en iyi mücadele ettiği söylenen Almanya'da ortaya çıkan görüntüler tüyler ürpertici... Günlük 400 ila 450 kişi hayatını kaybediyor. 
İtalya'da ölüm sayıları günlük 360 seviyelerinde seyrederken İspanya'da da durum pek farklı değil.
Uzatmayayım.
Hangi ülkeye bakarsanız bakın tablo korkunç. 
Peki pandemi nedeniyle bu ülkelerin ekonomisi ne kadar etkilendi derseniz, orada da durum pek iç açıcı değil.
Amerika'da haftada 35 bin kişinin işsiz kaldığını, pek çok Avrupa ülkesinde insanların kredilerini ödeyemediği için evlerinden olduğunu ve sokaklarda yattığını uluslararası medyadan öğreniyoruz.
Batan şirketler, iflas eden küçük esnaf falan...
Yani aslında kendi içimizde yaşadığımız sıkıntılar, dünyanın her köşesinde yaşanıyor.
Ha, bizde durumun biraz daha kötü olduğunu söyleyebilir miyiz? Evet, bunu söyleyebiliriz.
Çünkü biz gerek kırılgan ekonomi gerekse pandemi öncesi Trump yönetiminin ülkemize yönelik yaptığı dolar operasyonu nedeniyle çok kötü bir sürece girmiştik zaten. Pandemi bu süreci tam anlamıyla bir kâbusa çevirdi.
Bunun üstüne bir de her ürüne getirilen fahiş zamlar vatandaşın ekonomik yükünü 10 kat artırdı.
Zaten dikkat ederseniz kimse pandemiden dolayı yaşanan sıkıntıları dert etmiyor. Herkesin ortak isyanı, bu süreçte fırsatçılık yapanların tepeden tırnağa her kaleme yaptığı zam oranları...
Sıralamak gerekirse...
Marketlere girmek artık neredeyse mümkün değil. Pandemiden önce 2 liraya aldığımız ürün şu anda neredeyse 7-8 katı fiyatla satılıyor. Temel gıda malzemeleri neredeyse 10 katı zamlanmış durumda.
Elektrikten suya, doğalgazdan bina aidatlarına varıncaya kadar her şeyin fiyatı uçmuş durumda. Kirası 3 bin lira olan dandik bir sitenin aidatları bile 800-900 lira inanabiliyor musunuz?
Öyle bir cendere ki...
Döviz yükselince her şeye zam geliyor mu? 
Geliyor...
Peki döviz düşünce konulan zamlar geri alınıyor mu?
Hayır!
Hatta bir zam daha yapılıyor. 
Bu büyük ve korkunç bir adaletsizlik. Burada iş mevcut hükûmete düşüyor. Fahiş zam yapanların yakasını bırakmamak gerekiyor. 
Bir kafede sigara veya nargile içilip içilmediği nasıl dakika başı denetleniyorsa, firmaların yaptığı zamlar da aynı şekilde denetlenmeli.
Ama bu maalesef yapılmıyor.
Madem bu denetimler yapılamıyor, o zaman hükûmetin bu konuya kalıcı bir çözüm bulması gerekiyor. 
Altını çizerek söylüyorum.
Temel gıda maddelerine, yani pirinç, makarna, su, et, süt, yumurta, peynir, sebze, meyve, protein ve yağ gibi maddelere sabit fiyat uygulaması getirilmesi gerekiyor.
Sigaraya ve ekmeğe getirilen sabit fiyat uygulaması gibi bir uygulamadan bahsediyorum. "Arkadaş, pandemi sürecinde bu ürünlere zam yapılmayacak" diye bir kanun uygulanması gerekiyor.
Ayrıca...
Kira ücretlerine, aidat ücretlerine de en az bir yıl boyunca zam yapılmaması yönünde bir kararın hükûmet eliyle uygulanması gerekiyor. Hatta gerekirse aidat ücretlerinin yarı yarıya düşürülmesi gerekiyor.
Ve tabii ki hükûmetin yaptığı zamlar...
Yol ücretleri, köprü ücretleri, akaryakıt ücretleri, her türlü vergi ücretleri gibi kalemlerde esneklik göstermesi ve hatta yarı yarıya fiyat uygulaması getirilmesi gerekiyor.
Bunlar yapılmadığı sürece vatandaşın bu süreci atlatabilmesi mümkün değil.
Pandemi dünya genelinde pek çok hükûmetin ve dahi devletin yok olup gitmesine neden olacak. 
Türkiye'de vatandaşlar gündelik polemiklerde elbette millî ve manevi değerlerine sahip çıkıyor ama ekonominin getirdiği sıkıntıları da yok saymıyor.
Yaşanan her sıkıntı hükûmetin karnesine eksi puan olarak yansıyor...
Sabır taşı çatlamak üzere. Herkesin burnundan soluduğu bugünlerde vatandaşa nefes aldıracak bu uygulamaların hemen, acilen devreye sokulması gerekiyor. 
İnşallah gereken bir an önce yapılır.
Çok geç olmadan...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.