“DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE BULDUĞUMUZ TEKNİĞİ ‘MALATYA’ AMELİYATI OLARAK EKLEDİK. BİR SONRAKİ ‘ÖZAL’ OLACAK.”

A -
A +
Malatyalı İşadamları Derneği Kadın Kolları ve Gençlik Kolları olarak Malatya’da 2 günlük bir program kapsamında hem Malatya’mızın doğal güzelliklerini yerinde gezerek keşfettik hem de birçok ziyaret gerçekleştirdik.
 
Üç bin sene önce Hititler Malatya şehrini kurduklarında buraya “Meyve Bahçesi”, “Bal” mânâsına gelen “Maldiya” ismini daha sonra Asurlular  “Milidia”, Romalılar ise “Melita” ve “Melitene” ismini vermişler. Müslüman Araplar “Malatiye” ismini kullanmışlar. Türkler Malatya’yı fethedince bu şehre bugünkü ismi olan “Malatya” demişler.

“DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE BULDUĞUMUZ TEKNİĞİ ‘MALATYA’ AMELİYATI OLARAK EKLEDİK. BİR SONRAKİ ‘ÖZAL’ OLACAK.”
  Üç bin yıl önceye dayanan tarihiyle Malatya maalesef günümüzde sadece kayısısı ile gündem olabiliyor. Oysa gerek doğal ve tarihî güzellikleriyle gerekse rahmetli Turgut Özal’ın hayali İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin dünya çapındaki başarılarıyla kayısı ihracatı yıldızı olmaktan daha da öte bir ilimiz.   İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. AHMET KIZILAY BEY’İ MAKAMINDA ZİYARET ETTİK   İnönü Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay Beyden hem İnönü Üniversitesi’ni hem de yine bünyesinde bulunan Turgut Özal Tıp Merkezi’nin çalışmalarını dinledik. Malatya’nın 111 ülkeye kuru kayısı ihracatından yaklaşık 290 milyon dolar gelir elde edildi. Bununla birlikte İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde 2017 yılında yaklaşık 250 milyon TL SGK’ya fatura kesildi. Bu da demek oluyor ki Malatya kayısı ihracatının dışında sağlık alanında da ekonomiye ciddi katkılar sağlayan bir konumda. Bunun fark edilmesi önemli bir husus.

“DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE BULDUĞUMUZ TEKNİĞİ ‘MALATYA’ AMELİYATI OLARAK EKLEDİK. BİR SONRAKİ ‘ÖZAL’ OLACAK.”
  MİAD KONUK EVİ PROJESİ

Prof. Dr. Ahmet Kızılay: Turgut Özal Tıp Merkezi’ndeki hastaların %42'si Malatya dışından gelmektedir.
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde yatarak tedavi gören hasta yakınlarının konaklama ihtiyacını karşılamak için rektör hocanın öncülüğünde Malatyalı İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş Bey ve heyetinin desteğiyle 123 yatak kapasiteli MİAD Konukevi inşa edilmiş. Konuk evi özellikle ihtiyaç sahibi hasta yakınlarının ya hiç bir ödeme yapmadan ya da çok küçük meblağlalar ödeyerek kalabildiği lüks bir otel konseptinde. Konuk evinin bünyesinde yine hayırsever iş adamlarımızın yardımıyla kurulan yardım odalarında hasta yakınları ücret ödemeden kıyafet, ayakkabı, çocuk bezi gibi ihtiyaçlarını da karşılayabiliyor.
Konukevinin ikincisi için de MİAD bünyesinde çalışmalar başladı.

“DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE BULDUĞUMUZ TEKNİĞİ ‘MALATYA’ AMELİYATI OLARAK EKLEDİK. BİR SONRAKİ ‘ÖZAL’ OLACAK.”
  İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ RAHMETLİ TURGUT ÖZAL’IN HAYALİYDİ   Başta karaciğer nakli olmak üzere çocuk yanık tedavisinde de Türkiye’nin en başarılı hastanelerinden biri olan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi dünya sıralamasında da yaptığı çalışmalarla yerini alıyor.

“DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE BULDUĞUMUZ TEKNİĞİ ‘MALATYA’ AMELİYATI OLARAK EKLEDİK. BİR SONRAKİ ‘ÖZAL’ OLACAK.”
  İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ KARACİĞER NAKLİNDE 2008-2017 TÜRKİYE ve AVRUPA BİRİNCİSİ OLDU.   Dünyada karaciğer nakli yapan sayılı merkezlerden biri olan ilk naklin 2002 yılında yapıldığı İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde bugüne kadar yaklaşık 2200 ameliyat gerçekleştirildi. Dönemin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın destekleriyle Karaciğer Nakli Enstitüsü ve hastanesinin de 2016 yılında taşınılmasıyla Malatya bu yöndeki başarılarını daha da arttırdı.   Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz çok çarpıcı açıklamalarda bulundu:  
20’Yİ AŞKIN ÜLKEDEN KARACİĞER NAKLİ İÇİN MALATYA’YA HASTA GELİYOR
 
“DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE BULDUĞUMUZ TEKNİĞİ ‘MALATYA’ AMELİYATI OLARAK EKLEDİK. BİR SONRAKİ ‘ÖZAL’ OLACAK.”
 
  7 ÜLKE VE 25 AYRI İLDEN 100’E YAKIN BİLİM ADAMINA KARACİĞER NAKLİ EĞİTİMİ VERİLDİ.ENSTİTÜ BÜNYESİNDE 20 MİLYON LİRALIK TRANSPLANTASYON HEPATOLOJİSİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI (Karaciğer Araştırma Laboratuvarı) KURULUYOR Laboratuvarda Karaciğer yağlanması, karaciğer kanseri ve kök hücre yönlemleri gibi birçok alanda çok ciddi çalışmalar yapılacak. HEDEFİMİZ BAŞKA TÜR BİR CANLIDAN İNSANA KARACİĞER NAKLİNİ MALATYA’DA GERÇEKLEŞTİRMEK. (XENOTRANSPLANTATİON)   DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE BULDUĞUMUZ TEKNİĞİ ‘MALATYA AMELİYATI' OLARAK EKLEDİK. BİR SONRAKİ ‘ÖZAL’ OLACAK. Amerika’da yayınlanan dünyanın en saygın bilim dergilerinden Liver Transplantation’da karaciğer alanında bulduğumuz tekniğin adını ‘Malatya Ameliyatı’ olarak koyduk, bir sonraki  ‘ÖZAL' olacak. Değerlerimizi bilim dünyasında da yaşatmak istiyoruz. ‘Malatya karaciğer naklinde dünyanın başkenti olacak’ diyen Prof. Dr. Sezai Yılmaz Nobel Ödüllü Prof. Aziz Sancar’ın Malatya’daki çalışmalar için tebriğini ilettiği mesajındaki şu notu paylaştı: “Siz yeter ki çalışın ister Amerika ister Avrupa hiç kimse çalışanın önünde duramaz.”   YEŞİLYURT BELEDİYE BAŞKANI HACI UĞUR POLAT EV SAHİPLİĞİNDE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANIMIZ BÜLENT TÜFENKÇİ BEY İLE BİR ARAYA GELDİK.

“DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE BULDUĞUMUZ TEKNİĞİ ‘MALATYA’ AMELİYATI OLARAK EKLEDİK. BİR SONRAKİ ‘ÖZAL’ OLACAK.”
  Ülkemizin belkemiği Anadolu’nun bereketli toprakları günümüze kadar ülkemiz için başta rahmetli Turgut Özal gibi birçok ismi yetiştirmiştir. Bu topraklar en az bir İstanbul kadar desteği ve özveriyi fazlasıyla hak ediyor. Biz de ülkemizin bu bilinçteki gençleri olarak doyduğumuz yer olmasa da doğduğumuz topraklara gönül borcumuzu ödemek istiyoruz. Biz gençlere her daim desteğini hissettiren Gümrük ve Ticaret bakanımız Bülent Tüfenkci yoğun programına rağmen çay davetimizi kırmadı ve kendisiyle bir araya geldik. Kendisine MİAD Kadın Kolları ve MİAD Gençlik Kolları olarak Malatya’da yürüttüğümüz ve yapmayı planladığımız projelerimizi anlattık, desteğini aldık. Bizlere bir ağabey gibi verdiği nasihat ve tavsiyeleri keyifle dinledik. Bu buluşmaya ev sahipliği yapan Yeşilyurt Belediye Başkanımız Hacı Uğur Polat Beye de teşekkür ederiz. Her ne kadar selfiemizi tam manada çekemesek de bu da güzel ve eğlenceli bir anı olarak burada dursun :)    “DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE BULDUĞUMUZ TEKNİĞİ ‘MALATYA’ AMELİYATI OLARAK EKLEDİK. BİR SONRAKİ ‘ÖZAL’ OLACAK.”   ANADOLU’YU ANAYURT YAPAN DESTAN ŞEHRİ   Battalgazi destanıyla filmlere konu olan Malatya’nın en eski yerleşim yerlerinden Battalgazi’de belediye başkanı Selahattin Gürkan tarafından ağırlandık. Malatya şehrinin ilk kuruluş yeri, bugünkü Bahçebaşı mahallesi içinde yer alan Aslantepe Höyüğü'dür. Malatya'nın en büyük metropol ilçesidir.    “DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE BULDUĞUMUZ TEKNİĞİ ‘MALATYA’ AMELİYATI OLARAK EKLEDİK. BİR SONRAKİ ‘ÖZAL’ OLACAK.”     ASLANTEPE HÖYÜĞÜ UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNE ADAY   “DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE BULDUĞUMUZ TEKNİĞİ ‘MALATYA’ AMELİYATI OLARAK EKLEDİK. BİR SONRAKİ ‘ÖZAL’ OLACAK.”   5000 YIL ÖNCE FIRAT KENARINDA DEVLET DOĞDU   Arslantepe Höyüğü’nde çıkan buluntular bugün tüm dünya tarihine ışık tutuyor. Anadolu’nun ilk şehir devletinin yer aldığı Arslantepe’de ilk kazılar 1930 yıllarında Fransızlar tarafından yapılmış. Bu alanın Hitit Devleti’nin şehri olarak kullanıldığı tespit edilmiş. Daha sonra Hitit Devletinin çöküşüyle Asurlular tarafından yakılp yıkılmış. Yapılan kazılarla Höyük'te 5500 yıllık tapınak bulundu ve dünyanın en eski kerpiç sarayı yine  Arslantepe Höyüğü'nde ortaya çıkarıldı. Açık hava müzesini gezdikçe her bir köşesinde tarihi aydınlatan bir çok eseri barındıran höyük hem ülkemizin tarihî mirası açısından hem de dünya tarihinin derinliklerine ışık tutan kalıntılarıyla hak ettiği değeri görmüyor maalesef. Daha fazla bilinirliği arttırılmalı.       BURASI ABD’NİN BÜYÜK KANYONU OLSA BİLİRDİK DEĞİL Mİ? AKÇADAĞ İLÇESİNDE SEYİR TERASI MANZARASIYLA LEVENT VADİSİ ANADOLU’NUN GÖBEĞİNDE   65 milyon yıl öncesinden günümüze uzanan bir tarihe sahip 28 km uzunluğundaki görkemli bir vadi, Levent Vadisi. Bünyesinde jeolojik oluşumlar, uçurumlar ve mağaralar bulunan vadi Anadolu’nun büyük kanyonu ABD’deki büyük kanyona benzetiliyor.
 
“DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE BULDUĞUMUZ TEKNİĞİ ‘MALATYA’ AMELİYATI OLARAK EKLEDİK. BİR SONRAKİ ‘ÖZAL’ OLACAK.”
   1400 rakımda, vadinin tabanından 240 metre yükseklikte bulunan cam seyir terasından da tüm manzara karşınızda ve ayaklarınızın altında. 2012 yılında kurulan Seyir Terası 1 milyona yakın yerli yabancı turisti ağırlamış.
 
“DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE BULDUĞUMUZ TEKNİĞİ ‘MALATYA’ AMELİYATI OLARAK EKLEDİK. BİR SONRAKİ ‘ÖZAL’ OLACAK.”
  Bu harika doğal güzelliği Malatya’ya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin…

#44
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.