"Devletim, vatanım, bayrağım için..."

A -
A +
 “Vatan müdafaasında Ermenilerle olan mücadelede bu üç husus şahidimdir..”
 
 
Sürgüne gönderilen ilim irfan deryası Seyyid Masum Efendi Balıkesir Soma’da hazinesinde olan malumatları (bilgileri) onlara verince sevenleri çoğalır.
İki yıl süren bu ikametten sonra Balıkesir Sındırgı’ya gönderilir. Burada da bir müddet kaldıktan sonra yeni bir talimatla Marmaris’e gönderilir. Burada yerleşim yerinden uzakta bir tepede ahşap bir evde tam dokuz yıl kalır. Nihayetinde son bir talimatla Ankara’ya gönderilir, Hacettepe’de İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’un kaldığı Taceddin Dergâhı'nda ikamet eder.
Seyyid Masum Efendiyi ziyarete gelenleri merak eden Mehmet Akif (Ersoy) tanışmak arzu eder ve kısa zamanda büyük bir âlim olduğu kanaatine varır. Ziyarete gelenlere şair; üslubu ile “Vallahi masum efendi, billahi masum efendi” diyerek Seyyid Masum Efendinin masumiyetinin hakikatini ifade etmeye çalışır.
Bu meyanda (bu arada) Ankara’da hukukçu olan akrabası İbrahim Bey kendilerini ziyaret eder yaşadıkları ile bilgi sahibi olur. Çok müteessir olan (üzülen) İbrahim Bey bu duruma çare arar.
Bununla alakalı Mareşal Fevzi Çakmak Paşa’yla görüşmeye karar verir.
Zahmetli ve uzun bir gayretten sonra bunda muvaffak (başarılı) olur ve Seyyid Masum Efendinin durumunu bütün tafsilatıyla (detaylarıyla) arz eder.
Mareşal Fevzi Çakmak Paşa bu durumla çok alakadar olur ve Seyyid Masum Efendi'yi tanımak istediğini söyler. Bu durumdan büyük bir memnuniyet duyan İbrahim Bey hemen kabul eder.
Mareşal Fevzi Paşa sivil kıyafetle ve tanınmamak şartı ile görüşmeye gider.
Bu görüşme sonunda ilim irfan deryası Seyyid Masum Efendi'yi tanır ve bu zattan hiçbir zarar gelmeyeceğine kanaat getirir. Fevzi Çakmak Paşa her şeye rağmen şüphe bırakmayacak can alıcı yoklamasını yapar.
Seyyid Masum Efendi'ye:
“-Bu devlet, bu vatan için hakiki düşünceniz nedir?’’ sorusuna karşılık Seyyid Masum Efendi şu cevabı verir:
“Üç şey düşünüyorum ve bunda samimi olduğumu bütün kalbimle arz etmek durumundayım... Devletim, vatanım, bayrağım için hamiyet, mürüvvet ve sadakat. Vatan müdafaasında Ermenilerle olan mücadelede bu üç husus şahidimdir.”

Bu çarpıcı ve samimi izahatlar (açıklamalar) karşısında Fevzi Çakmak Paşa büyük tesir (etki) altında kalır ve kendilerini tanıtma kararı verir. DEVAMI YARIN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.