Onunla birlikte biz de ağlardık!..

A -
A +
“Suna’nın başkasına gelin gittiğini o kadar içli anlatırdı ki, bizler de onunla ağlardık...”
 
Mahallemizde altmış yaşında bir amca yaşıyordu... Yatalak olduğu için sokağa çıkamıyor, pencerenin kenarından, görebildiği kadar dünyayı görmeye çalışıyor, geri kalan zamanını tevekkül içerisinde Allaha ibadetle geçiriyordu...
Kerim Amca'ydı ismi... Biz çocuklar o zaman onun en çok bize masal anlatmasını severdik. Bu arada değme kadınlara taş çıkartacak şekilde mükemmel el işi yapmasını hayranlıkla izlerdik.
Hatta hiç unutmam, ablam gelin olurken onun çeyizi için de çok güzel bir yün kazak örmüştü. Yetiştirebildiği kadar yakın çevresinde tanıyıp bildiği her genç kızın çeyizi için bir kazak örermiş.
Kerim Amca bize masal anlatırken seçtiği kadının ismini hep Suna olarak söylerdi. Bu ismi biz de severdik ama niye her masalda Suna ismi kadın kahraman oluyordu?
Üstelik Kerim amca Suna’nın bir başkasına gelin gittiğini anlatırken ağlardı. Nur gibi parlayan yanaklarına inen sıcacık gözyaşı damlalarına hâkim olamaz, onu bizden de saklamazdı.
Suna’nın başkasına gelin gittiğini o kadar içli anlatırdı ki, bizler de onunla birlikte “Keşke gelin gitmeseydi de önceki nişanlısının olsaydı” diye ağlardık.
O hâliyle hiçbir ibadetini bırakmayan Kerim Amca'nın hanımını merak ettim galiba, pat diye soruverdim:
-Kerim amca sizin hanımınız nerede?
Kerim amca derin bir nefes alıp verdikten sonra buruk bir tebessümle yüzüme baktı:
-O da Suna gibi başkasına gelin gitti… O da gelin gitti başkasına…
İyi hatırlıyorum… O zaman ilkokul dördüncü sınıftaydım. Kerim Amca'nın hanımının niye öyle olduğunu iyice merak etmiş olmalıyım ki bir ara bu konuyu anneme sordum.
-Anne Kerim Amca'nın hanımı yokmuş, nereye gitmiş ki?
Annem, “O evlenip gitmiş kızım” diye cevap verdiyse de o zaman pek bir şey anlamamıştım.
Aradan yıllar geçip gitti bir bir… On sekiz yaşıma geldiğimde Kerim Amca'nın vefat ettiğini öğrendik. Çocukların sevgili masalcı amcası Kerim Amca'ya çocuklar ağlarken büyükler “kurtuldu zavallı” diyorlardı.
Kerim Amca niçin kurtulmuştu onu bilmiyorduk. Çünkü Kerim Amca'nın bir ıstırabı yoktu ki, sadece yatalaktı o kadar... Ben bunu ne zaman anladım biliyor musunuz? Nişanlımın bir trafik kazası geçirip de acı haberi bana ulaştığı zaman. O haberle dünya zindan oluverdi bana… Sanki içimden bir şeyler kopup gitti. Yemekten içmekten kesiliverdim. İşte annem o zaman bana ibret olması için Kerim Amca'nın hayatını anlattı… DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.