Üvey annenin dört nasihati

A -
A +
“Madem böyle diyorsun, bir yerde 3 yetim var, onlara anne ol, kol-kanat ger!”
 
Kamil Bey ile uzun zamandır komşuyduk, selamlaşıyorduk ama böyle bir sohbet olmamıştı.
Konuştukça açılıyor, açıldıkça konular dilinde uçuyordu.
“Çok küçük iken yetim kaldım” dedi doluverdi gözleri. Annesi henüz 27 yaşlarında mı ne vefat etmiş. Yetim kalan üç erkek kardeşin ortancasıymış. Tabii bu durum babasını hayli yıprattığından, çocuklarıyla ilgilenememiş. Âdeta deli-divane olmuş.
Dedeleri sahip çıkmış kendilerine. Sonra “üvey anne ile büyüdük” dedi ve onun hikâyesini de anlattı rahmetler okuyarak.
Beni de zaten derinden etkileyen burasıydı. Bir kadın ilkokul mezunu bile değilken, çocuklarına, hem de üvey evlatlarına davranış şekli ve verdiği nasihat yüreğimi titretti âdeta.
Üvey annesi de genç yaşta dul kalmış. Babası da evlenip evlenmeyeceğini sorunca, asla evlenmeyeceğini, üstüne basa basa söylemiş babasına.
Babası da onay vermiş olmasına vermiş ancak yine de kızının bu genç yaşta dul kalmamasını, yeni bir yuva kurmasını arzuluyormuş. Almış kızını karşısına ve “kızım” demiş, “Cennet’e gitmek ister misin?”
“Kim istemez ki Cenneti baba” demiş.
“Madem böyle, falanca yerde 3 yetim var, onlara anne ol, kol-kanat ger” demiş.
Kadın bu hikmetli söz üzerine kabul etmiş evlenmeyi. Lakin evlenmek için değil yavrulara anne olmak için.
Bu üvey anne pazara çıkmış, güzel, temiz, çocuklara yakışan esvap (elbiseler) almış. Çocukları da teker teker bir güzel yıkayıp yataklarına yatırmış. Kamil Ağabeyimiz anlatırken yine gözleri dolu dedi ki:
“Ben bu yaşıma geldim hâlâ da o gün bugündür o uykunun tadında bir uyku daha uyumadım.”
Tabii hanımefendi yeni çocukları ile tanışırken yavaş yavaş, almış bu kardeşleri karşısına ve 4 önemli nasihat vermiş. Dünyalarını bir anda güzelleştirmeyi başarmış. Almış çocuklarını karşısına bir güzel oturtmuş ve belki de değme insanların veremeyeceği nasihati vermiş, kendisi vefat ettikten sonra, her anıldığında rahmet okuyacak o üvey evlatlarına:
1- Asla abdestsiz olarak yere basmayın. (Burada bir de açıklama yaptı. Namazları kolayca kılmamız için böyle söyledi dedi)
2- Asla yolda bulduğunuz şeyi almayın.
3- Asla her ne olursa olsun yalan söylemeyin.
4- Asla sözünüzden dönmeyin. Ya söz vermeyin yahut söz verince de sözünüzü yerine getirin.
           Abdülhakîm Birol Tuncer
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.