Balaban Usta

A -
A +
“Ne yapsam ne etsem derken kamyon şoförü arkadaşlarımdan duyduğum bir isim aklıma geldi...”
 
Metin Ağabey ile Metrobüs’te Cevizlibağ’ı geçmiş sohbet ede ede Şirinevler’e doğru geliyorduk… Karşılıklı ikili koltuklardan birindeki genç yolcu inmek için kalkınca ben geçip oturdum. Tam karşımda oturan 65-70 yaşlarında esmer bir bey ile göz göze geldik, merhabalaştık… Gençlerin yer verdiğini söyleyip onlara teşekkür edince ben de dedim ki:
“Gençlerimiz çok anlayışlı. Siz bakmayın eleştirenlere çoğunluğu sevgide saygıda kusur etmez.”
O yaştakiler sohbete başladığında ilk iş memleketini sorar. Ona göre muhabbet denkleştirir.
“Çorumluyum” deyip sordum:
-Siz nerelisiniz?
-Erzurumluyum, dedi ve Çorum’da başından geçen bir hatırayı anlattı “hiç unutmam” diyerek…
-1977 yılıydı… Kamyon şoförüyüm ben… Gaziantep’ten bir kamyon üzüm ile yola çıktım… Bolu’ya gidiyordum… Çorum’a geldiğimde ihtiyaç molası verdim… Karnımı doyurdum… Arabaya bindim marşa bastım çalışmadı… Bir iki derken çalıştıramadım… Sağa baktım sola baktım…  Ne yapsam ne etsem derken kamyon şoförü arkadaşlarımdan duyduğum bir isim aklıma geldi “Balaban Usta var” derlerdi… Dedim ki: “Ben bu ustayı bulayım.” 
Sanayiye indim… Araya sora Balaban Usta’nın dükkânına vardım. Selam verdim…
“Burada Balaban Usta varmış” dedim…
Adam dedi ki:
“Ne için arıyorsun Balaban Usta’yı?”
Durumumu anlattım. Kamyonun çalışmadığını söyledim… Güldü ve:
“Balaban Ustayı geç… Ben varım, ben de anlarım onun kadar… Kamyon neredeyse söyle ben bakayım” dedi.
“Balaban Ustayı söylemişlerdi de aslında tanımıyorum” dedim.
“İyi o zaman haydi gidelim” dedi…
Birlikte kamyonun başına geldik… Şöyle baktı inceledi… “Motor yatak sarmış” dedi… Bir hesap yaptı… O zamanın parasıyla 400 milyon (altı sıfırlı zaman) parça tutar… Elli milyon da el emeği alırım” dedi.
"Yani usta bunun başka kurtarır tarafı yok mu?" desem de “yok” dedi… İçimden “Keşke Balaban Usta’ya gitseydim” dedim. Meğer Balaban Usta kendisiymiş… Kendisiyle barışık bir insanmış… Durumu öğrenince içim rahatladı… Tam altı saat sürdü kamyonun tamiratı… Yüküm üzüm… Zamanında teslim edilmezse olmaz… Ama yanımda o kadar param yok… Ustanın ustalığı harikaydı ama adamlığı daha bir harikaydı… Çünkü “O kadar param yok ustam” dediğimde “Erzurumluyum dedin ya kardeşim. Olunca getirirsin” demişti. Tamam iki gün içinde parasını ona havale çıkarttım ama o güvenine ve şoförlere verdiği desteğe bakınca gerçekten “Balaban Usta adammış” dedim… Hiç unutmam...
         Rumuz: “Erzurumlu Şoför”-İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.