Kendi perhizimi kendim buldum!..

A -
A +
“Ateşim çıkınca veya kırgınlık halsizlik hissedince hemen su perhizine başlıyorum...”
 
 
Çocukluk ve gençlik yıllarında yaşadığım hastalıklarımla ve Tam İlmihal'de "Hasta Yemekleri" bahsinde okuduğum bilgilerle ilgili hatıramı anlatmaya devam ediyorum...
 “… Perhiz, yani regime [rejim] yapmak câiz ve lâzım olduğunu, (Teyemmüm âyeti) göstermektedir. (Su zarar verince, kullanmayın, teyemmüm edin!) mealindeki âyet-i kerime meşhurdur. Ödemi olanlara, (Su içmeyin! Suya perhiz ediniz!) buyururdu. Perhizi, hadis-i şeriflerden ve tecrübeli kimselerden ve tabipten öğrenmelidir. İlaç kullanmak ve perhiz yapmak sünnettir.”
Bunun üzerine nelerden perhiz yapabileceğimi düşündüm. Zaten gün boyu askerî eğitim yapınca yemekler fazla gelmiyor, tam yetiyordu; yediklerimi azaltamazdım. İçtiğim buz gibi gazozlar, bardaklar dolusu sular, çaylar aklıma geldi. Bunları hakikaten çok içiyordum.
Azaltmaya karar verdim ve dudaklarım çatlayana kadar su içmedim.
Öksürüklerim o gün içinde azaldı. Bir iki gün içinde de hastalığım tamamen geçti. O gündür bugündür her hastalandığımda suyu azaltıyorum. Hemen iyileştiğimi görüyor, eski hasta olduğum günler aklıma geldikçe seviniyorum. Artık ellilerime yaklaştım, Elhamdülillah genel olarak sağlıklıyım. Çok gerektiği zaman doktora da gidiyorum fakat çocukluğumda çöken vücudumun savunmasının artık kuvvetlendiğini hissediyorum.
Tabii ki yine grip nezle dönemlerinde hastalık bulaşıyor. Ama ateşim çıkınca veya kırgınlık halsizlik hissedince hemen su perhizine başlıyorum. Bazen birkaç saatte iyileşiyorum. Mikrop kuvvetliyse birkaç gün sürdüğü de oluyor. Fakat en azından elimde mendil taşımak zorunda kalmadan, öksürük hapşırık akıntılar vs. olmadan hafif atlatıyorum.
Galiba hem virüsler, bakteriler çoğalmak için ihtiyaç duydukları suyu bulamıyor, hem de bunların vücutta sebep olduğu ana maddesi su olan ifrazat da kendiliğinden azalmış oluyor...
Yeni koronavirüs hastalığında da yukarıda dinimizin bildirdiği perhiz, Müslümanlar olarak hepimize faydalı olabilir. Belki Bakanlığımız veya bir tıp fakültemiz de yayılan bu hastalığa karşı kontrollü gruplar ile dinimizin bildirdiği perhizi deneyip, dünyaya 'İslami tedavi' adıyla yayınlayıp, pek çok hastanın ve ailelerinin Müslüman olmasına sebep olur..."
Not: Bu anlatılanlar sadece okuyucumuzun kendisiyle ilgili bir tecrübesi ve hatırasıdır. Konuyla ilgili herkese tavsiye niteliğinde değildir.
          Mustafa Özgün-Ankara
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.