"Otuz yedi yıldır abonenizim"

A -
A +
“Rahmetli Enver Ağabey'e de her zaman dualar ediyorum. İkimiz de 1939 doğumluyuz...”
 
Çocukluktan bu yana hatıralarımı anlatmaya devam ediyorum... İstanbul’da köylümüz olan iki polis memuru vardı. Beni iki üç hafta evlerinde misafir ettiler. Ve nihayetinde bir mermercide iş buldular. Ben de orada işe başladım. Ama hedefim Almanya’ya gitmekti. Eyüp Sultan İş Kurumuna yazıldım. 3 ay sonra Ankara Kablo Fabrikasında işbaşı yaptım. İstanbul’da ilk işçi olarak bana iş verdiler.
Şimdi hayattalar mı bilemiyorum Polis Şaban Erken Ağabey ile Polis Hüseyin Canik Ağabey sayesinde benden sonra üç sene içerisinde köyümüzden gelenlerden 15’erden otuz kişinin daha iş bulmasına yardımcı oldular...
Üç sene sonra da 1964 Nisan ayında Almanya müracaatım için İşçi Bulma Kurumunda sıram çıktı. Alman doktor muayeneye aldı bizleri. 15 kişiden 5 kişiye rapor verdi. Benim de kulağımda bir hata buldu ve Almanya işim olmadı…  Üç senem heba olmuştu.
Sonra bir çaresini buldum Avusturya’ya Viyana’ya işçi olarak gittim. Orada 22 ay üç değişik iş yerinde çalıştım. Almanya arzum ve hayalim hiç dinmedi ama… Oradan Almanya’daki iş ilanlarına tam 18 defa mektup yazdım. Hiçbirinden sonuç çıkmadı.
Eskişehirli bir öğrenci ile tanıştım. Gündüz çalışıyor akşamları okuyordu. Kendisine ara ara harçlık veriyordum öğrenciye yardım olması bakımından. Hollanda ve İsviçre gazetesi alıyordu. Benim adıma ilanlardan iş arıyordu... 4 ay sonra 1966 yılında İsviçre’de bir döküm fabrikasında iş buldu. Bir hafta Viyana’da müzeleri gezdim. Tren ile İsviçre’ye gittim işbaşı yaptım. İsviçre’nin Solothurn vilayetinin Selzah köyünde Langner AG’de 16 ay çalıştım ve çıktım. Vilayetin kenarında Delta AG Fabrikasında 1968 yılında işbaşı yaptım. Yerime de kardeşim Hasan’ı işe aldırdım. Döküm fabrikası Delta’da 20 sene çalıştım. 1988’de Takım Fabrikasına geçtim.  4 sene de orada çalıştım. 2 sene işsiz kaldım. 1994 Haziran ayında 55 yaşını doldurdum ve 65 yaşını beklemeden ülkeme döndüm...
Amasya’nın Merzifon şehrine yerleştim. Şükürler olsun yüce Mevla’ya emekli oldum. Bu sürede iki hanım ve dört evlat verdi. İki evladım İsviçre’de. İki evladım Türkiye’de. Kızım öğretmen oldu. Oğlum makine mühendisidir. Ben 81 yaşındayım. 37 senedir Türkiye Gazetesi okuyorum. 'Bizim Sayfa'yı çok eğitici ve öğretici buluyorum. Rahmetli Enver Ağabey'e de her zaman dua ediyorum. İkimiz de 1939 doğumluyuz... Yöneticilerimize ve tüm emeği geçenlere çok teşekkür ederim.
       Hamit Danışkan-Merzifon
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.