Aza kanaat etmeyince...

A -
A +
“Babam ve Kazım Amca, ormanda av için dolaşırlarken bir anda üç dağ keçisi ortaya çıkar...”
 
Selahattin dayım; köyde sayılan sevilen, sözü tutulan, çoğu zaman görüşlerine başvurulan ve insanlık için bildiklerini örnek olması amacıyla anlatan ve öğretmeye çalışan büyüğümüzdür. Anlattıklarından ders çıkarılmasını ve örnek alınmasını sever.
2014 yılı Ramazan Bayramı’nda kendisine ziyaret için gitmiştim. Bana ve beraberimdekilere şöyle bir şey anlattı:
“Babam ve arkadaşı Kâzım Amca, her kış mevsiminde olduğu gibi o sene de ava gitmişler. Kısmetlerine ne çıkarsa onu avlamak üzere anlaşmışlar...
Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan av hayvanları; geyik, dağ keçisi, ayı, tavşan, tilki, porsuk, yaban kedisi ve kuşlardır...
Bu hayvanların bazılarının etinden ve derisinden faydalanılırken, bazılarının da sadece derisinden faydalanılır. Deriler, eski zamanlarda genelde satılırdı. Bazı fakirler çarık yaptırırlardı.
O gün ikisinin kısmetine dağ keçileri çıkmış. Dağ keçilerinin olabileceği yerler belli. Üstelik kar kalınlığı da 1 metreye yakın. Ava gitme işi, kar biraz fazla yağdıktan sonra olurdu. Fazla kar, hayvanların harekât kabiliyetini azaltıyordu. Bu, her avcı tarafından bilinir ve değerlendirilirdi.
Dağ keçileri, genelde toplu yaşar ve dolaşır. Aynen davar sürüsü gibidir. Hamile oluşları dişilerin korunma ve barınmalarını zorlaştırırdı. Çoğu zaman da dişiler avlanırdı.
Babam ve Kazım Amca, ormanda av için dolaşırlarken bir anda üç dağ keçisi ortaya çıkar. Keçiler, çok yakınlarındadır. İkisi birden ağız birliği etmişçesine “İşte nasibimiz ayağımıza geldi” derler. Ve iki keçiyi avlarlar.
Keçilerden bir diğeri ise can havliyle aşağıda bulunan dereye doğru koşar. Dere tarafında omçalar vardır. Hayvan omçalardan geçemez, yani ona engel olunmuştur. Kar kalınlığından dolayı yukarlara da tırmanamaz. Sıkışmış olan dağ keçisi için kendisinden genç olan Kazım Amca'ya babam der ki:
“Allah bize iki tane keçi gönderdi. Bunlar bize yeter artar. Sen gençsin, git aşağıya, sıkışan keçiyi kurtar. O, serbest kalsın...”
Kazım Amca aşağıya iniyor. Keçinin sıkışmasını fırsat biliyor ve lehine değerlendiriyor. Üçüncü keçiyi orada kesiyor. Babam bu harekete kızsa da o anda belli etmiyor... DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.