Okumasına hayran kaldım ama...

A -
A +
“Cenaze merasimi için gelen hocalardan birsinin düzgün kıraati dikkatimi çekmişti...”
 
 
Bartın ve çevresinde sosyal etkinliklere ilgi çok olur. Bu durum özellikle dışarıdan gelenlerin dikkatini çeker. Resmigeçitler, festivaller, açılışlar, yağmur duaları, bayramlar, düğünler, cenaze törenleri bitmek bilmez… Bir de bunlara olan aşırı ilgi de aslında bir araştırma konusu olabilir. Bu hatıramda, bir cenaze töreninde yaşanılanları anlatacağım.
Bartın ve çevresinde cenaze törenleri, etkinlikler içerisinde en çok rağbet edilen ve katılımı oldukça yüksek olan dinî merasimdir. Cenaze günü başlayan bu etkinlikler, günlerce devam eder.
Yanılmıyorsam 2004 yılı idi. Bir gün yine minarelerden salalar okundu. Cenaze ilanları verildi. Cenaze ilanlarına göre ölen Murad’ın kız kardeşi komşumuzdu. İrtibata geçtim. Kısa sürede hazırlanıp Saraylı Köyü’ne gitmek üzere yaklaşık 10 kişi yola çıktık. Yakın bir tepenin arkasında olan köye ulaştığımızda köyün kenarında olan Murad’ın evinin önünde cenaze töreni başlamıştı. Yasin Suresi’nin son sayfası okunuyordu.
Tilaveti biraz dinledikten sonra yanımdakilere “ben, camiye doğru gidiyorum. Abdest alacağım. Belki konuşma yaparım” dedim.
Camiler çoğu yerde kenar yerlere yapılır. Burada da öyle olmuş. Abdest alırken ve sonrasında hocaları dinliyordum. Bir tanesinin kıraatinin istediğim ölçüde olması dikkatimi çekiyordu.
Evin önünde cenazeye karşı dinî vecibeler yapıldı. Cenaze musalla taşına getirildi. Cami hocasını sordum. Bir kişi, hocayı gösterdi. Kendimi tanıttım. Çoğu yerlerde konuşma yaptığımı, bunu Bartın Müftülüğünün bildiğini anlattım.
Sonunda görevli imam-hatip konuşma iznini verdi. Caminin içinde, bahçesinde, bahçe dışına oldukça kalabalık bir cami cemaatinin katılımını da camdan gördüm. Durum beni çok sevindirdi. Öyle ki belki bin kadar insana hitap ediyordum.
Namaz vaktine kadar bir saate yakın konuştum. Öğle namazı sonrasında cenazeye karşı dinî vecibeler yaparken, biraz önce kıraati dikkatimi çeken okuyuşu güzel olan hoca cenazenin başucuna geçti ve helallik istedi. Duasını yaptı. Daha sonra cenaze namazı kılındı. Ama o esnada bir tuhaflık yaşandı… DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.