Her yerde mi böyle?

A -
A +
 
 
 “Bütün doktorlar her yerde aynı mı bilemiyorum? Kimseye söz de söylemek istemiyorum...”
 
Ablam ile kayınvalidemin birbirine benzeyen hâllerini, yaşadıklarını, çektikleri hastalıkları ve ömürlerinin sonunu anlatmaya bugün de devam ediyorum...
Evet bize “yakınlarına haber verin, her an her şey olabilir” demişlerdi. Yoğun bakımda yatanlar için niye böyle söylüyorlar bilemiyorum. Onlar için de mi belirsizleşiyor hastanın durumu? Oraya alınan hasta için her gün âdeta “ölüm haberi” bekler konuma geliyorduk. İyileşecek mi konumu hiç akla gelmiyordu neredeyse…
Kayınvalidem mi? Sonrasında o da Allahü teâlânın rahmetine kavuştu bir hastane odasında.
Bu durum Türkiye’de mi böyle? Dünyada mı böyle? Bütün doktorlar her yerde aynı mı bilemiyorum? Kimseye söz de söylemek istemiyorum.
Lakin ablam ve kayınvalidemden günlerce kan aldılar, teşhis koyamadılar. Ben de şöyle düşündüm:
"Doktorlar, ya bu hasta kişilerin tedavilerinin mümkün olmadığını görüp yakınlarını istenmeyen sona yavaş yavaş hazırlıyorlar… Ya da yine de bizim bilmediğimiz bize anlatılamayan veya anlatılmayan bir anormal şeyler var!.."
Ablam hasta yatarken bir gün ziyaretine gitmiştim. Yüzü maskelenmişti âdeta. Görünmüyordu yani. “Nedir bu?” diye sordum. Meğer hava (oksijen) maskesiymiş.
Ne oluyormuş bu hava maskesiyle? Nefes darlığı çekiyormuş da bunun için yüzüne onu takmışlar. Onunla nefes alıp vermesini sağlıyorlarmış. Yanına tam giremedim. Odanın kapısından, yüzüme sevimlilik takarak “Nasılsın abla?” diye sordum. O ise maskeden kafasını çeviremiyordu. Gözlerini bana doğru kaydırdı ve “Çok şükür Rabbime iyiyim” dedi.
Kayınvalide o maske ile hastanede tek başına yatarken, onunla ilgilenen hemşire gelmiş ve “Teyzeciğim nasılsın?” demiş. Kayınvalide de “Çok şükür Rabbime iyiyim” demiş.
İnsanın böylesi anlarında yanında sevdiği veya yakınlarından birinin olmasını, elini tutmasını arzularken orada tek başına bırakılması hastanın ruh hâlinin tedavide hiç hesaba katılmadığı anlamına gelmiyor mu? Avrupa’da hastanelerde hastalara manevi bilgiler anlatan görevliler olduğunu bile okumuştum.
Müslümanlar birbirini tanımayabilir, farklı ırk ve milletlerden de olabilir. Ama hepsinin Rabbi tektir… Onları birleştiren yegâne şey, Allahü teâlâdan gelene boyun eğmektir. Ablamda ve kayınvalidemdeki gibi teslimiyetin ve imanın böylesini Allahü teâlâ hepimize nasip eylesin. Âmin…
         Abdülhakim Tuncer
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.