“Tanınmayan, sevilmez...”

A -
A +
 
 “Rotterdam’daki Diyanet'e bağlı Laleli Camisi'nin konferans salonunu toplantı için hazırladık...”
 
Ben 42 yıldır Hollanda’da yaşıyorum. Orada 27 yıl öğretmenlik yaptım. Bir dönem de Güney Hollanda Eyalet Milletvekilliği yaptım. O dönemde Sayın Erdoğan ile de Hollanda’da bir görüşmem oldu. Görüşmemizle ilgili fotoğrafımızı da hâlen saklarım.
Rotterdam’da Diyanet'e bağlı Laleli Camisi vardır. Bir gün o camide, kiliseden gelen papaz ve cemaatine İslamiyet hakkında bir konferans verdim.
Aslında talep kilise papazından geliyor. Cami derneği başkanımız da önce Din Hizmetleri Müşavirimizi arıyor ve ona gelip konferans vermesini rica ediyor. Ama müşavirimiz yeterli düzeyde Hollandaca bilmediği için bu işe talip olmuyor. Bu sebeple de böylesi çok ender görülen bu kutsal ve güzel görevi yapmak bize nasip oldu...
Rotterdam’daki Diyanet'e bağlı Laleli Camisi'nin konferans salonunu toplantı için hazırladık. 1 Mayıs 2012 tarihinde kiliseden yarısı kadın yarısı erkek bir heyet geldi. Gelen heyet içinde, doktor, öğretim üyesi, sosyal görevli gibi yükseköğrenimli saygın insanlar vardı.
Tanışma ve hoşbeş faslından sonra sözlerime şöyle başladım: 
Hollanda’nın çok güzel bir atasözü vardır: “Tanınmayan, sevilmez.” İslamiyet’in sevilebilmesi için de tanınması, tanıtılması gerekiyor. Bu tanıtım işini de bizler yapacağız, dedim “İslamiyet nedir biliyor musunuz?” diyerek söze başladım. Konuşmamızın özeti şöyleydi:
Sevgili Peygamberimiz bu soruya şu cevabı veriyor:
“İslamiyet, güzel ahlaktır”, İslamiyet “Allah’ın emirlerine saygılı olmak, Allah’ın yarattıklarına şefkatli davranmaktır...”
Konuklarımız bu konuşmaları hemen ceplerinden kalem defter çıkarıp not almaya başladı.
Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed “sallallahü aleyhi ve sellem”: “Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim” diyor. İslamiyet’in üç temel dayanağı, iman, ibadet ve güzel ahlaktır. Bunların yanında İslamiyet’in özü barıştır; sevgidir, çalışmaktır, ilim öğrenmektir, sosyal adalet, yardımlaşma ve dayanışmadır”, “Dinde zorlama yoktur” dedikten sonra İslamiyet’i öğrenmek isteyenlere bu anlamda da sunacağımız kaynaklarımız vardır” dedim...
Konuklarımız, bu duruma çok memnun oldu. Sonra dinimizin diğer dinlere bakışından kısaca söz ettim. Üç büyük dinin ortak noktaları vardır. Herkes pürdikkat ne söyleyeceğimi bekliyordu... DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.