İkramları tadımlık alın!

A -
A +

Sevgili okuyucularımız, tam bir aydır Yüce Rabbimizin emri olan oruçlarımızı sıcak yaz günlerine rağmen beslenmemize dikkat ederek huzur içinde tuttuk. Şimdi hakkımız olan bayramı doya doya yaşama zamanı. Ancak sakın bu bayram "mide bayramı" olmasın! Daha doğrusu bir aydır belli bir düzene alışan bünyemizi yavaş yavaş ramazan öncesine döndürmeliyiz. Bundan dolayı bayramda beslenmemize azami dikkat etmeliyiz. Öncelikle evlerimize gelen misafirlerimize, hem onların ve hem de kendi sağlığımız için sağlıklı, sebze ağırlıklı hafif yemekler ve sütlü tatlılar ikram edelim. Kızarmış yağlı yiyecekler, ağır hamur tatlılarından uzak duralım. Tam tahıl ekmeği, yoğurt, salatalar, sebzeler, çeşitli mevsim meyveleri ön planda olmalı. İçecek olarak da su ve ayran tercih edilmeli.


KIZARTMA YERİNE IZGARA
Porsiyonları mümkün olduğu kadar küçültmeli, abartıdan kaçınılmalı, tatlı ikramları konusunda, ısrarcı olunmamalı. Sindirim sisteminizi yormamak ve kilo almadan bayramı noktalamak için hafif olan yiyecekler tercih edilmeli, ağır olanlardan özellikle de kızartma ve kavurma yöntemi ile pişmiş olan yemeklerden uzak durulmalı. Izgara, buğulama, fırında ve haşlama gibi sağlıklı yöntemlerle pişmiş olan yiyecekler tercih edilmeli.

SÜTLÜ VE MEYVELİ TATLILAR
Şeker, çikolata ve tatlılardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalı. Şeker, besleyicilik açısından son faydasız, hatta oldukça zararlı enerji kaynağıdır. Sütlü veya meyveli tatlılardan da kilo almamak, kan şekerimizin yükselip pankreas bezimizin yorulmaması için tadımlık almakta fayda vardır. Ağır hamur tatlılarından mutlaka uzak durulmalıdır. İlla da canınız çektiyse tadımlık alın! Bayram süresince kan şekerimizin dengeli yükselip alçalması için sabah kahvaltısını iyi yapmalı, öğle ve akşam yemeklerinde ise sebze veya mercimek çorbası ile sebze ve salata ağırlıklı geçiştirmeliyiz.

AYRAN İYİ TERCİH
İçecek olarak su ve ayran dışında şekerli ve gazlı içeceklerden mutlaka uzak durulmalıdır. Bitki çayları, açık çay, ayran ve taze sıkılmış meyve suları daha sağlıklı tercihlerdir. Bayram müddetince su içme ihmal edilmemeli ve günde 10 bardak su tüketilmelidir.
Bayram gecelerindeki çay servisinin yanında kuruyemiş ikramları kararında tüketildiğinde zengin omega-3, posa, magnezyum, çinko ve E vitamini muhtevalarıyla sağlık açısından oldukça faydalı yiyeceklerdir. Abartılırsa vücuda kazandırdığı fazla kalorilerle yağlanmaya sebep olduğundan fındık, fıstık, badem ve ceviz küçük bir avuçtan fazla yenmemelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek ve hareketli yaşamak; her yer ve zamanda uygulanması gereken en doğru hayat tarzıdır.


OKUYUCUYA CEVAP

KEMOTERAPİ TEDAVİSİ GÖRÜYORUM
Birkaç gün oruç tutamaz mıyım?

Rektum kanseri sebebiyle ışın tedavisinden sonra ameliyat oldum. Şimdi de kemoterapi tedavisi görüyorum. Diyetim var; günde 6-8 öğün. Mübarek ramazanın sonuna yaklaştığımız bugünlerde oruç tutmayı denesem acaba zarar görür müyüm?  > A.Ş.

CEVAP: Saygıdeğer okuyucumuz, öncelikle geçirdiğiniz rahatsızlıktan dolayı acil şifalar diler, tedavinin başarıyla neticelenmesini Cenab-ı Hak'tan niyaz ederim. Rabbim sabır ve sağlık versin... Geçirdiğin bu kadar ciddi ameliyat ve hastalığına rağmen oruç tutma arzu ve niyetin son derece takdire şayan. Rabbimiz hepimizin kalplerindeki niyetlerimizi bilmekte. Yüce dinimiz İslam'a göre sevgili Peygamberimizin buyurduğu gibi amellerimiz niyetlerimize göre değerlendirilmekte ve karşılık bulmaktadır. Ayrıca ağır hastalık halleri mazeretli durumlar, mahsurlu şeyleri mubah kıldığı gibi bazı ibadetlerin ertelenmesi veya yerine sadaka-i fıtır verilmesiyle borcun düşeceği bildirilmektedir. Sizin de büyük bir imtihan vesilesi olarak geçirmekte olduğunuz hastalık ve tedavileri orucunuz için büyük bir tıbbi mazeret. 
Bu konuda dini bilgisi olan hacaefendilere danışarak hareket edin. Sahip olduğunuz kalın bağırsak kanseri, geçirdiğiniz cerrahi tedavi, akabinde almakta olduğunuz kemoterapiler şu an için birkaç gün de olsa oruç tutmanız, özellikle de susuz kalmanız bünyenizi riske sokabilir. Bundan dolayı şu diğer ibadetlerle vakitlerinizi değerlendirmeniz ve sabretmeniz, manevi yönden size huzur verecektir.

Tebrik...
Saygıdeğer okuyucularımız, önümüzdeki perşembe günü idrak edeceğimiz mübarek Ramazan Bayramınızı şimdiden tebrik ediyorum. Dünyanın çeşitli bölgelerinde zulüm gören Müslüman kardeşlerimizin bir an önce huzura ermelerini Yüce Rabbimizden diliyorum. Ülkemizin de daha nice seneler İslam'a hizmetkârlık yapmasını, iç ve dış düşmanlarına fırsat vermemesini Yüce Mevlamız'dan niyaz ederim. Bir ömür sağlık ve sevgiyle
kalın...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.