İdealler ve İnsan -1-

A -
A +
İdeal; ardından koşulan, uğruna çalışılan, ulaşılmak istenen yüce gaye, ülkü manalarını karşılayan tabire verilen addır… Günümüz geri kalmış toplumlarındaki en büyük eksik ideali olmamaktır. Kişi ve toplum idealleriyle vardır. İdealler kişinin hayatında hem bir amaç hem de gelişmesi için araç vazifesi üstlenir. Gayesi belli olmayan bir toplum geri kalmaya mahkûmdur. 10 yıl ötesini planlamayan bir devlet sömürülmeye, ezilmeye tedbir almamıştır. Peki bu çaresizlikten kurtulmak için ne yapmak gerekir? Öncelikle insanlara hayattaki rolleri ve sorumlulukları öğretilmeli onlara âdeta şuur aşılanmalıdır. Şuursuz bir insanın idealinin pek sağlıklı olamayacağı kanaatimizce sabittir. Ne olduğunu, nerede, ne zamanda ve ne durumda bulunduğunu bilmeyen biri ilerisi için maksat belirleyebilir mi?
Elbette hayır! Önce kendi kapasitemizi, sıfatlarımızı ve bulunduğumuz durumu değerlendireceğiz. Eldeki imkânlar nelerdir, neler yapılabilir kabaca bir kâr-zarar hesabını tutacağız. Sonra ayağımızı sağlamca yere basacak ve gerilen yaydaki oku ülkümüze ulaştıracağız…
7 yaşındaki bir çocuğa trigonometri öğretilemeyeceği gibi; 17 yaşındaki bir lise talebesine de rasyonel sayılardan bahsetmek manasızdır, boşa kürek çekmektir. Daha da derinlere inecek olursak; potansiyelimizi kinetiğe dönüştürme hususunda başarı sağladıkça; bir sonraki gayemiz potansiyelimizi arttırmak ideallerimizi ve medeniyetimizi büyütmek olacaktır.
Peki bu potansiyeli arttırma işlemi nasıl olacak? Emekleyen bir bebek düşünün, belli bir süre aynı tempoda hareket eden bir bebek… Bir zaman gelecek ki o bebek yürümeyi deneyebilecek. İşte o anda bebeğin yaptığı gibi potansiyelimizi arttıracağız. 0-100 derece sıcaklığındaki bir su gibi, 100 dereceye vardığımızda artık biz de varız diyerek kaynayacağız. Uygulanacak metot basittir. Okuyacağız, okudukça yazacağız… Alacağız, aldıkça satacağız… Birleşerek yayılarak kontrollü olmak şartıyla topyekûn hareket edeceğiz...
             Cemal Berktaş
 
 
 
ŞİİR
 
                       Bir dava ki!..
 
Bir dava ki şanı olmaz her kimseye varid
Ne huddam ne arif ne abid ne de zahid
Alâmetidir olacağının ruz-i mahşerde said
İlm ile mücehhez bir yiğit mücahid
 
Hani süvariler neredeyiz gazetemiz ortada
Yapalım abonemizi beklemeyelim arkada
Dünya olmuş yangın yeri en çetin bir safhada
Gaza ehline talep en yüksek bir zamanda
 
Dağılmalı her daim, Türkiye gazetesi,
İstifade ediyor her nasipli abonesi
Söze peki diyen erin en kıymetli vazifesi
Teşne-dilân ehlinin feyzi sîrâb çeşmesi
 
Büyüklerin emridir, talipleri cevherdir
Madem bu bir gemidir, cihat yelkenlerini gerdir
 
                                       Rumuz “Er”
GÜZEL SÖZ
 
Dünya ölümlü gün akşamlıdır, her kemalin bir zevali vardır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.