Önce dinlemesini bilmek...

A -
A +

Kim olursa olsun, ne konuşursa konuşsun, ne söylerse söylesin; önce dinlemesini bilmek, sonra da dinlediğimizle ilgili olarak güzel güzel konuşmak gerekir.
Konuşmak bilgi, kültür, maharet, bilgi sunabilme becerisi; dinlemek, dinlemesini bilmek, saygı, hoşgörü, fedakârlık gerektirir.    
Dinlemek, dinleyebilmek, hele de karşıt fikirdekileri dinlemek, ilk bakışta aleyhimize gibi görünen konuşmaları dinleyebilmek erdemli olmanın belirtileridir. Erdemli olmak yani er kişinin özelliklerini bünyesinde bulundurmak, kendinden, kendi fikirlerinden, kendi haklılığından, kendi sözünden, kendi özünden haberdar olmak...
Günümüz insanı dünün insanına göre daha çok konuşuyor fakat daha çok dinlemiyor. Dinliyor zannettiklerimizin birçoğunun da dinliyor görünenler olduğunu düşünürsek dinleme, dinleyebilme erdemi bakımından alacağımız not pek sevindirici olmaz.
Zamane insanı sadece kendi işine geleni, kendini onaylayanı, kendini destekleyeni dinliyor, kendi kusurlarını dürüstçe söyleyeni, doğru fakat insanı üzücü gerçekleri ne duymak ne dinlemek istemiyor.
Sadece kendini, sadece kendiyle ilgili olanı, sadece kendini haklı ve doğru bulan, onaylayan sözleri dinlemek aslında bir hastalık belirtisidir. Bu hastalığın tek tedavisi vardır o da ilme, gerçeğe, kendine saygılı olmak denen esaslı erdemle donanmaktır. Bu erdemden yoksun olmak, aslında birçok güzel hasletten yoksun olmak, yavan kalmak, fasit ve kısır bir döngü içerisinde kendini ve kıymeti zamanı tüketmek demektir.
İlmî, tarihî, insani özellikleri olan, temelleri bulunan, gerçeği dillendiren, geleceğimize yönelik güzellikler sunan, barışı, başarıyı çiçeklendireceği hususunda şüphe barındırmayan sözleri, konuşmaları dinlemek; bizim bilgi hazinemizi daha da kuvvetlendirecek, kültür dağarcığımızı zenginleştirecek, zihin dünyamızın daha bir aydınlık olmasını sağlayacak, fikir ve görüşlerimizin anlam kazanmasına katkıda bulunacaktır.
Önce dinlemesini bilelim.    
Önce dinlenilecek sözleri dillendirmeyi bilelim.
Dinleyerek düşüncelerimizi daha dingin daha zengin eyleyelim.
Dilimizle güzel konuşmaya, kulağımızla güzel sözleri dinlemeye, aklımızla, yüreğimizle hak ve hakikatlere, erdeme, faziletlere yürümeye alışalım vakit varken...
            Durdu Şahin
    ŞİİR              BİSMİLLAH

Yemek yerken su içerken
Kitabımı açarken
Ben evimden çıkarken
Hemen derim Bismillah...
Arabaya binerken
Arabadan inerken
Ben evime girerken
Hemen derim Bismillah...
Yatağıma girerken
Yorganımı alırken
Ben uykuya varırken
Hemen derim Bismillah...
Yatağımdan kalkarken
Elbisemi giyerken
Lavaboya girerken
Hemen derim Bismillah...
Okuluma girerken
Sırama otururken
Kitap defter alırken
Hemen derim Bismillah...
                 Ali Emnacar
GÜZEL SÖZ

Mala mülke mağrur olma deme var mı ben gibi,
Bir muhalif rüzgâr eser savurur harman gibi...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.