Huzur…

A -
A +
İnsanoğlu asırlardır huzuru arıyor. Karalardan karalara göçlerin hepsinin altında daha huzurlu topraklara erişme isteği yatıyor. Bütün dinler, felsefeler insanlara hep huzuru, sükûneti vadediyor.
Kapitalist düşünce sistemi ise obezliği, lüksü, aşırı tüketimi, doymazlığı, çevreyi mahvetmeyi dikte ediyor. Birkaç parça eşya ile ömrünü tamamlayabilecek kişiler moda kandırmacasının peşine takılarak sürekli yeni şeyler alıyor. Alınan her yeni ürün ham madde, su, hava, enerji yönünden bizi biraz daha fakirleştiriyor. 2-3 ayakkabısı olan ile 20-30 tane olan aslında aynı insan değildir. Ruhsal dengesi olmayan kişiler sürekli tüketme hastalığından da muzdariptirler.
Devasa arabalar, büyük evler, şatafatlı mobilyalar hep sadeliği yok eden alışkanlıklardır. Az tüketime geçmeden bu dünyanın meseleleri asla azalmayacaktır.
Saman kâğıdına basılabilecek bir kitabı, dergiyi, gazeteyi çok daha değerli kâğıda basmak israftır, dünyayı bitirmektir. 2-3 çeşit yemek ile yetinmeyip onlarca çeşit yiyecekler tüketmek de bize sağlık değil depresyon olarak dönecektir.
Dünyada bulunan 200 kadar ülkenin 20 kadarı tamamen kapitalist düşüncenin kölesi hâline gelmiştir. Bu toplumlar her ay, her yıl yeni, daha abartılı eşyalar alma hastalığına yakalanmışlardır. Hasta olan bu milletler daha çok tüketimi devam ettirebilmek için diğer ülkeleri hile, tuzak, illüzyonlarla soyma yoluna sapmaktadırlar. Son 500 yıllık savaşların, saldırıların çoğu daha lüks bir hayata erişme güdüsünün sonucudur. Afrika’nın, Asya’nın asırlarca soyulmasının altında da bu sebep vardır.
İnsanlık sade yaşama yönelmedikçe savaşlar, katliamlar, hırsızlıklar devam edecektir...
                Ali Özdemir
 
ŞİİR
 
      RAMAZAN
 
Geldi yine mübarek ay.
Günahlardan beriye kay.
Tatmayanlar anlayamaz.
Müminlerin gönlü saray.
 
Silinir gözlerden uyku.
Saadet kuşatır ufku.
Eser sırlı diyarlardan.
Tarifsiz muazzam koku.
 
Solgun kalplerin çaresi.
Verilir Reyyan müjdesi.
Gönüllere şifa olur.
Müezzinin yanık sesi.
 
Birçok hatim indirilir.
Kat kat olur sevap, ecir
Eller açılır semaya,
İçli dualar edilir.
 
Hayrı bin aydan ziyade,
Gizli gecenin birinde.
Mübarek Leyle-i Kadir,
Kıymetli Hakk 'ın indinde.
 
Hisli yürek gelir vecde.
Söyler zikir, eder secde.
Hakkıyla eyleyen eda,
Kavuşur büyük sevince.
 
Tesbih eder, dağlar taşlar.
Huu der öter, nazlı kuşlar.
Revansan aşkın yoluna,
Bitmez içinde yanışlar.
 
Taşar rahmet sağanağı.
Mümin bulur sığınağı.
Nasip ise temizlenir.
Kalpten günah yığınağı.
 
On iki ayın içinde,
Kalbe cennet serişinde.
Bir sultan ki gönüllere,
Huzur var her gelişinde.
                 Zuhal Güzel
 
GÜZEL SÖZ
 
Bu dünyada bir nesneye yanar içim göynür özüm,
Yiğit iken ölenlere gök ekini biçmiş gibi...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.