Çocuğu başkasıyla kıyaslamak

A -
A +
Eğitmek, doğru tepki vermektir. Eğitim doğruları söylemek değil, doğruları yapmaktır. Birinci şart çocuğa örnek olmaya gayret etmektir. Bundan sonra gerisi gelir. Çocuğa verilecek eğitimin amacı onun sorumluluk seviyesini geliştirmek ve olgunlaşmasını sağlamak olmalıdır.
Başarılı eğitim sisteminin özelliği; ödüllendirici ve keyiflendirici olmasıdır. Çocuğa “aferin” demekte cömert olunmalıdır. Çocuğa işinizde yardım etme fırsatı verilmelidir.
Çocuğun yanlışını değil, doğrularını yakalamak daha önemlidir. Onu istediğiniz yönde geliştirmenin yolu, doğru yaptıkları zaman fark etmek ve olumlu konuşmaktır.
“Aferin, ellerini yıkadın!”, “Seni ders çalışırken görmek beni çok memnun etti!” gibi sözler, doğruların fark edilmesidir ve doğru davranışların kazanılması için çok önemlidir.
Çocuğu hiçbir zaman başkaları ile kıyaslamamalıdır. Önemli olan çocuğun kendi yapabileceklerine kıyasla ne kadar başarılı olduğudur. Hatasını asla başkalarının yanında konuşmamalıdır. Asla başkalarının yanında onu küçük düşürmemelidir.
Sık sık tenkit edilen çocuklar içe kapanık ve kendine güvensiz olurlar. Suçlanan ve her konuda kabahatli bulunan çocuklar, suçlamaya ve yalan söylemeye alışırlar.
Çocuğa ne denirse, öyle olma ihtimali artar. Örnek olarak çocuğa sık sık “tembel”, “sorumsuz”, “inatçı” gibi olumsuz sıfatlarla hitap etmek, onu başarısızlığa itecek ve hatta bu özelliklerini daha da çok geliştirecektir...
            "Zeynep"
 
 
 
 
 
ŞİİR
 
                Demişler...
 
Bu kıssadan hisse almalı insan,
Dünyada kendini bilmeli insan,
Hayır ve şer neye gülse bir insan,
Güldüğü başına gelir demişler.
 
Her inişin bir de yokuşu vardır,
Bağlı ata tavşan bile saldırır.
Paran varken biraz kenara ayır,
Yoksulluğu çeken bilir demişler.
 
İnsana özünden gelir insanlık,
Aç katık istemez, uykulu yastık,
Kötü arkadaştan, kaç durma artık,
Akla gelen başa gelir demişler.
 
Az eli aşta gör, çok eli işte,
Doğru söyle daim kendi eşine,
Her kim ki hileyle iş görür ise,
Mihnetle canını verir demişler.
 
                        A.G.-İstanbul
 
 
MERAKLI BİLGİLER
 
Suudi Arabistan’da hiç ırmak yoktur... Rusya’nın dörtte biri ormanlarla kaplıdır... İngiltere’deki bütün kuğular kraliçenin malıdır... Dünyanın en büyük şeker ihracatçısı Küba’dır... Mexico City şehri her sene 25 cm kadar batmaktadır... Hawaii alfabesinde sadece 12 harf bulunmaktadır... Eyfel Kulesi'nin tepesine kadar 1792 basamak vardır... En yakın oldukları noktada, Rusya ve Amerika'nın birbirlerine uzaklıkları 4 km’den daha azdır... Amerika’da her saat 40 kişi kanserden hayatını kaybetmektedir...
 
GÜZEL SÖZ
 
Gerçek dost, sıkıntılı zamanında dostunun imdadına yetişendir. 
Hazreti Ali
“radıyallahü anh”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.