Biz emir almadan hareket etmeyiz!

A -
A +

Sultan Selim Hânın nedimi Hasan Can anlatır: 

Yıl 6 Temmuz 1517... Merhum Sultan Selim Hân, çoğu gece kitap okur uyumazdı… Bazen de bana okutup kendisi dinlerdi. Bir sabah namazı sonrası hizmetlerine gittiğimde bana sordular:
“Bu gece görünmedin; ne işle meşguldün?”
Özür dileyerek dedim ki:
“Birkaç gecedir uykusuz olduğumdan bu gece gaflet galip geldi Sultanım.”
Öyleyse nasıl bir rüya gördün, söyle bakalım!”
“Size arz etmeye değer bir düş görmedim efendim.”
“Bu nasıl hâldir? Bir geceyi uykuyla geçirip de rüya görmemek olur mu? Galiba sen rüya değil bir hâl yaşamış olmalısın söyle haydi gizleme.
Ben ne kadar düşündümse aklıma görmüş olabileceğim bir şey gelmedi. Bir müddet sonra beni Kapı Ağası Dairesi’ne bir iş için gönderdiler. Oraya vardığımda gördüm ki, Kapı Ağası Hasan Ağa dalgın ve düşünceli bir hâlde, başını aşağı eğmiş gözleri yaşlı hâlde oturur. Zannettim ki, bir kimsesi vefat etmiş galiba.
“Ağa Hazretleri kalbiniz gamlı, gözünüz yaşlı görünür, sebebi nedir?”
“Bu gece rüyamda gördüm ki, bu oturduğumuz kapıyı acele ile çaldılar. Baktım ki, dışarısı güzel kıyafetli nur yüzlü kimselerle dolu; elleri bayraklı, cengâver kimseler. Kapının yanında 4 kişi durur. Bunlardan biri bana buyurdu ki:
“Var Selim Hâna söyle! Bizi Resûlullah Efendimiz gönderip selâm etti ve buyurdu ki: Kalkıp gelsin! Haremeyn hizmeti ona verildi!” Ben Ali bin Ebû Talib’im. Diğerleri de Ebu Bekir, Ömer ve Osman’dır (Radıyallahü anhüm)''
Meğer rüyayı gören ben değil, Kapı Ağası Hasan imiş.
Oradan ayrılarak derhâl gidip bunu Sultana arz ettim. Yüzleri kızararak ve gözlerinden yaş akarak buyurdular ki:
“Biz sana demez miyiz ki, emir verilmeden bir yere hareket etmeyiz!”
Bundan sonra Arabistan seferi hazırlıklarına başlandı ve Mısır fethedildi. Mekke ve Medine idaresi, Selim Hâna Mukaddes Emanetlerle birlikte verildi...
 
 
 
ŞİİR
 
        Zafer Türküsü
 
            (Faruk Nafiz Çamlıbel)
Yaşamaz ölümü göze almayan
Zafer, göz yummadan koşar da gider.
Bayrağa kanının alı çalmayan
Gözyaşı boşana boşana gider!
 
Kazanmak istersen sen de zaferi
Gürleyen sesinle doldur gökleri
Zafer dedikleri kahraman peri
Susandan kaçar da coşana gider.
 
Bu yolda herkes bir ey delikanlı
Diriler şerefli ölüler şanlı
Yurt için dövüşen başı dumanlı
Her zaman bu sandan, o sana gider.
 
                                 Gön: ''Zeynep''
 
 
 
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
KAVUN-KARPUZ
Kavun ve karpuz hem yiyecek, hem içecektir. Mideyi ve bağırsakları temizler, cildi güzelleştirir, baş ağrısına iyi gelir. Karpuz; mideden çabuk geçer. Yemeklerden önce yenecek olursa, organları temizler. Kavun ve karpuz, mesane taşlarını eritir, idrarı çoğaltır ve hazmı kolaylaştırır.
Karpuzdan karpuza değişse de ortalama 100 gram karpuz 30 kaloriye sahiptir. Karpuzun içeriğinde bol miktarda A ve C vitamini vardır. Ayrıca yine B ve E vitamini de vardır. Karpuzda ve kavunda bol miktarda lif, protein, potasyum, demir ve hatta kalsiyum vardır. Afiyet olsun…
 
GÜZEL SÖZ
 
En helâl şey, sanat sahibinin çalışarak kazandığıdır. (Hadîs-i şerîf)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.