GÜZEL SÖZ

A -
A +
İyi evlat babayı vezir, kötü evlat rezil eder...
 
Uludağ -2-
 
Ayağı toprakta başı semada ulu ulu çamlar şarkılar söylerler. Bir bayram yeridir haziran günlerinde yaylalar, toy düğün gibidir. Benek benek karlar kaldığında tepelerde kardelenler pıtır pıtır bezerler toprağı. Bütün tabiat esneye esneye uyanır kış uykusundan, köknarlar kendilerine sürtünüp geçen apak bulutları temâşa ederler. Doruklardaki göllere su içmeye gelir tavşanı, çakalı, tilkisi… Dağ kekikleri yoldaşlık etmeye başlarlar. Taşıyla toprağıyla dirilir Uludağ. Varıp en yüksek tepelerinden birine bakınca Bursa’ya, şehir ayaklarını uzatmış gibidir Marmara’ya.
Hele vakti gelip kışa dönünce iklim, deli bir rüzgâr kâh lodostan kâh poyrazdan bölük bölük taşır ayazı Uludağ’a. Kışın bembeyaz bir sessizlik, bütün vadileri, yaylaları ve dorukları kaplar. Bu beyaz örtü derin bir uykuya dalan tabiatın yorganıdır, Uludağ şefkatle örter üstünü. O günler hava birden soğur Bursa’da. Erkenden akşam iner. Bir gayb haberi gibi dolaşır evleri, sokakları ‘Uludağ’a kar yağmış’ havadisi. Bilir ki herkes, Uludağ beyaz tacını takmışsa şehr-i Bursa’ya kış gelmiş demektir. O zaman Gürsu tepelerinden seyrine doyum olmaz bu masal ülkesinin.
Aldığımız her nefeste biliriz ona bir kelebeğin kanadının değdiğini veya bir çiçeğin taç yaprağının. İçtiğimiz her yudum suda karanlık, boranlı kış gecelerinden bir hatıra vardır. Bursa’da zaman Uludağ’dan denizlere doğru akmaktadır. Bursa’yı bir mâbet farz edersek eğer, işte Uludağ o mâbedin mihrabıdır...
         Volkan Topalak
 
 
ŞİİR
 
     BURSA'DA ZAMAN
 
Bursa'da bir eski cami avlusu,
Küçük şadırvanda şakırdayan su;
Orhan zamanından kalma bir duvar...
Onunla bir yaşta ihtiyar çınar
Eliyor dört yana sakin bir günü.
Bir rüyadan arta kalmanın hüznü
İçinde gülüyor bana derinden.
Yüzlerce çeşmenin serinliğinden
Ovanın yeşili göğün mavisi
Ve mimarîlerin en ilâhisi.
Bir zafer müjdesi burda her isim:
Sanki tek bir anda gün, saat, mevsim
Yaşıyor sihrini geçmiş zamanın
Hâlâ bu taşlarda gülen rüyanın.
Güvercin bakışlı sessizlik bile
Çınlıyor bir sonsuz devam vehmiyle.
Gümüşlü bir fecrin zafer aynası,
Muradiye, sabrın acı meyvası,
Ömrünün timsali beyaz Nilüfer,
Türbeler, camiler, eski bahçeler,
Şanlı hikâyesi binlerce erin
Sesi nabzım olmuş hengâmelerin
Nakleder yâdını gelen geçene.
Bu hayâle uyur Bursa her gece,
Her şafak onunla uyanır, güler
Gümüş aydınlıkta serviler, güller
...
Su sesi ve kanat şakırtılarından
Billûr bir âvize Bursa'da zaman.
           Ahmet Hamdi Tanpınar
 
SAĞLIK OLSUN
 
SU DEYİP GEÇMEYİN!
Vücudumuzun yüzde olarak çok büyük miktarı sudan oluşuyor. Vücuda alınan su bakın nelere sebep oluyor: Karbonhidrat, protein ve vitamin gibi önemli besin zerrelerinin vücut içerisindeki bölgelere ulaşmasına yardımcı oluyor. Hücrelerde ve bağırsaklarda oluşan artık maddelerin böbreklerle taşınıp daha sonra vücut dışına atılmasına katkıda bulunuyor. Eklemlerin daha kaygan olmasına imkân sağlıyor. Gözlerin, ağzın ve burnun nemli olmasını sağlarken derinin nemini kontrol altında tutuyor. Vücut ısısını dengelerken kanı yeterli hacimde tutuyor. Kullanılan ilaçların lüzumlu olan yerlere ulaşmasını sağladıktan sonra oluşan artık maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Metabolizmayı çalıştırıp, zayıflatıyor. Zayıflama sırasında yağların yanması ile oluşan artık ürünlerin atılmasına da katkıda bulunuyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.