Muharrem ayının düşündürdükleri -2-

A -
A +
Muharrem ayında bütün Müslümanları derinden üzen elim bir hadise yaşanmıştır. O da Peygamber Efendimizin sevgili torunu Hazreti Hüseyin ve efradından 72 canın Kerbela’da şehit edilmesi hadisesidir. Tarihe "Kerbela Olayı" veya "Kerbela Katliamı" olarak geçen bu hadise, kalbinde hâlen Peygamber ve Ehl-i beyt sevgisi olan her Müslüman’ı derinden üzmeye devam etmektedir. Şüphesiz bu çok acı ve kahredici bir hadisedir. Hiçbir Müslüman bu katliama sessiz kalamaz. Ancak bu acı hadisenin tesiri ile Müslümanlar arasında tefrika ve ayrılık tohumları ekmek isteyen İslam düşmanlarına izin vermemeliyiz. Çünkü bu acı hadisenin müsebbipleri yani sorumluları ahirette hesap gününde Âlemlerin Rabbi olan Allahü teâlâya hesaplarını vereceklerdir.
Ehl-i sünnet olan Müslümanlar bu gibi durumlarda her mümin gibi bu olaya üzülür, ancak itidalini ve soğukkanlılığını kaybetmez. Duyguları onu birtakım taşkınlıklara götürmez. Çünkü meydana gelen bütün olaylar ezelî takdirin bir hükmüdür. Bu açıdan bunu bir "yas merasimi" hâline dönüştürmek sünnetin ruhuna uygun düşmemektedir.
Son olarak şunları söylemek gerekirse; muharrem ayı, Müslümanlar arasında bir tefrikayı (ayrılık) değil tersine ittihadı yani birleşmeyi akla getirmelidir. Kur’ân-ı kerimin ipine ve Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa’nın “sallallahü aleyhi ve sellem” sünnetine sımsıkı sarıldığımız müddetçe bizleri hiç beşeri fitne ve tehlike ayıramaz, bölemez. Bu noktada biz Müslümanların uyanık olması ve tedbiri elden bırakmaması gerekir. Hayatımızda itikatta Ehl-i sünnet yolunda ve amelde dört mezhebe uygun güzel dinimizi yaşamaya devam edildiği müddetçe ve "Müslüman aynı delikten iki defa sokulmaz" hadis-i şerifince İslam düşmanlarına karşı dinimizi, inancımızı ve kültürümüzü koruyup savunabiliriz.
Adil Kaan Söylemez-Tarih Öğretmeni
 
 
ŞİİR
 
                Espiye’m
 
Senin güzel ismin dolaşır dilde
Değerin gözümde çok büyük yerde
Benim memleketim, en güzel ilçe
Seni çok severim canım Espiye’m
 
Gelevara nazlı nazlı akarken
Keldağı karşıdan sana bakarken
Bahar yağmurları gelip okşarken
Huzurdan tacını giyer Espiye’m
 
İmeceler çalışır tarlalarında
Fındıklar bol olur yaz aylarında
Bahçende bağında yaylalarında
Lale sümbül nergis biter Espiye’m
 
Mavi denizinde balıklar oynar
Kara ovacık yaylan resital sunar
Tereyağlı pide festivalin var
Sahilin incisi şirin Espiye’m
 
 Ahılbaba Dağı en büyük dağın
Yağlıdere Gelevara akar ırmağın
Kalbimde sancısı ayrı kalmanın
Hasretin bağrımı deler Espiye’m
 
Birbirinden güzel senin köylerin
Yazın cıvıl cıvıl sahil boyların
Günlerin haftalar bütün ayların
Sevdan gözlerimde tüter Espiye’m
 
Andoz kalesinin çıksam başına
Kafamı dinlesem ay ışığına
Yüzüm sürsem taşına toprağına
Bende yerin farklı özel Espiye’m
 
Selam olsun size Sungur dağından
Oğuzun boyundan Çepni soyundan
Süleyman Usta’yım Çepni köyünden
Selam olsun size güzel Espiye’m
 
Süleyman Usta-Espiye/Giresun
 
 
ESKİMEZ KELİMELER
 
ÂLEM: Arapça kökenli bu kelime bayrak ve sancak anlamındadır. A harfinin üzerinde imla işareti olarak okunduğunda dünyayı da içerisine alan evrenin tamamına verilen isimdir. Türk Dil Kurumu sözlüğünde de evren, gök bilimi olarak yazmaktadır. On sekiz bin âlem tanımı cihan, kâinat, dünya ve Allah’tan gayrı her şey anlamlarını içerir. Ayrıca halk ve topluma da âlem denir. Yine mecaz olarak karşısındakine şaşkınlığını dile getirmek için “âlem adamsın” diye de kullanılmaktadır.
 
MAĞRUR: Türk Dil Kurumunda sıfat olarak kendisini önemseyen, büyüklenen, böbürlenen, kimse olarak,  ikincisi de büyüklenme belirtisi olan, gurur belirten olarak yazılmıştır.
Ama mağrur kelimesi öte yandan bir şeye güvenen ve güvenilmeyecek şeye güvenip aldanan, kendini beğenmiş kimse demektir. Yani bilgisine, malına mülküne, şanına şöhretine; güzelliğine yakışıklılığına vb. güvenen ve bunlar sebebiyle kibirlenen kimse bu güvendiklerinin hepsinin fâni ve geçici olduğu için bunlara güvenerek kibirlenmekle aldanan kimse anlamındadır.
 
ATASÖZÜ
 
Bilmediklerimi ayağımın altına koysam, başım göğe değer!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.