Vücuttaki sıvılar ve bakış açısı -1-

A -
A +

 

Batı tıbbında vücuttaki sıvıların bilimsel bir geçerliliği yoktur. Ama Türklerin ana yurdu olan Orta Asya ve Doğu tıbbının temelinde insan bedeninde var olan dört sıvı çok ama çok önemlidir. Hatta o kadar ki vücudun sağlığı ve hastalığı bu dört unsurla doğrudan ilişkilidir.

Bunlar vücutta normal hâlde olursa vücut sağlıklı olur. Bunlardan herhangi biri veya birkaçı normalin altında veya üstünde veya diğerinden fazla veya az olursa vücudun sağlığı bozulur. “Ateş hava su ve toprak” unsurlarını da hatırlayıp bu dört sıvı hakkında kısaca bilgi verelim:
Kan: Sıcak ve rutubetlidir. Hava unsurundan meydana gelir. Vücuttaki yeri karaciğerdir. Kuru ve soğuk olan bütün gıdalar kanın ilacıdır. Bu gıdaları doğu tıbbının uzmanları çok yakından bilirler. Vücuda kan galip yani aşırı olursa şiddetli baş ağrısı, şişlikler, duyu organlarında tembellik, vücutta ve başta ağırlık gibi belirtiler meydana gelir. Kan ve kandan meydana gelen hastalıklara karşı ekşi nar, ekşi meyve suları ve sirkeli gıdalar iyi gelmektedir.
Safra: Tabiatı yani özelliği sıcak ve kurudur. Tabii kan unsurundan meydana gelir. Vücuttaki yeri safra kesesidir. Bedeni safra istila ederse baş ağrısı, migren, uykusuzluk, nabız yükselmesi, gözler ve vücudun sarıya boyanması, dil ve burunda kurulukların meydana gelmesi, ağızda acılık, soğuk havadan hoşlanma, başta çıban ve sivilcelerin oluşması, daimi bir sıkıntı, uykuda güneş, savaş ve gök gürültüsü gibi hâllerin görülmesi gibi durumlar yaşanır. Safranın ve safradan meydana gelen hastalıkların ilacı soğuk ve rutubetli olan gıdalarla birlikte şeker, keçi yağı, arpa suyu-ekmeği, salatalık, karpuz, demirhindi şerbeti gibi gıdalardır...
 
 
ŞİİR
 
Böyle bir şey aşk
 
Hani bazen üşürsün
Yataklara düşersin
Yaz gününde titrersin
İşte böyle bir şey aşk.
 
Hani bazen yanarsın
Sıtma oldum sanırsın
Yıldızları sayarsın
İşte böyle bir şey aşk.
 
Bazen türkü söyletir
Bazen kalbi inletir
Mecnun diye ünletir
İşte böyle bir şey aşk.
 
Bazen ürker korkarsın
Uykuları bölersin
Duvarları döversin
İşte böyle bir şey aşk.
 
Bazen coşar azdırır
Bazen mezar kazdırır
Bazen destan yazdırır
İşte böyle bir şey aşk.
 
Bazen baldan tatlıdır
Bazen zehir acıdır
Her aşk biraz farklıdır
İşte böyle bir şey aşk.
 
   Şahin Ertürk-Kütahya
 
 
 
UNUTULMAZ KELİMELER
 
MİZAC: Moda mod tek kelimeyle “mizac”a uygun bir kelime mizacın verdiği mana zenginliğini veremiyor. O bakımdan mizacın sözlük anlamını vermeyi uygun gördük. 
Mizaç: 1- Huy, tabiat, fıtrat, bünye. 2- Bir şeyle karıştırılmış olan başka bir şey. Burada birinci anlamlar daha ağırlıklı olarak değerlendirilmelidir. Bugünkü anlamda mizaç yerine doğası kelimesi kullanılmaktadır. “Bu işin doğasında var” denildiğinde “mizacında var” anlamı kullanılmış olmaktadır.
 
EHEMMİYET: Arapça kökenli olan ehemmiyet kelimesi önem anlamındadır. Ehemmiyetli denildiğinde önemli olma, ağırlığı, değerliliği olma dikkate değer olma; kıymetli olma anlamı oluşur. Olumsuzu ehemmiyetsiz kelimesidir. Aynı kökten olan “mühim” kelimesi de önemli anlamında kullanılırken “ehem” kelimesi “çok önemli” anlamında kullanılırdı.
 
MÜTEMADİYEN: Arapça kökenli mütemadiyen kelimesi günümüzdeki “sürekli”, “ara vermeden”, “devamlı” anlamında kullanılan bir kelime olup aslında bu anlamlardan daha geniş manalar içeren bir alışkanlığı, bir tarz biçimini de belirten kelimeydi.
 
ATASÖZÜ
 
Anasına bak kızını al, kenarına bak bezini al...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.