Sanat lunapark değildir!..

A -
A +

Sanatın değeri ve bir topluma kazandırdıkları her geçen gün daha da fazla anlaşılmaktadır. Bütün sanat dalları, birer güzellik pınarı olarak toplumun yunup yıkanmasına yardımcı olmakta en nihayetinde kültürel bir yükselişin gerçekleşmesine katkıda bulunmaktadır.

Sanatın geliştiği toplumlar yüksek bir kültür seviyesine ulaşmışlardır. Sanatın olmadığı yerde yozlaşma başlar ve toplum içten içe çürür. Çünkü ancak iyi insanlar sanatta başarılı olurlar ve sadece iyi bakanlar sanata gereken değeri verebilirler. Şöyle bir baktığımızda gerçek sanatkârların kibar, sevecen ve hoşgörülü insanlar olduğunu görürüz. Öyleyse sanat her şeyden önce bir saygı ve sevgi meselesidir. Karşılıklı saygı ve sevgi uygar toplumların en belirgin özelliğidir.
Sanat anlayışımızdaki en temel yanlış bana göre onu bir eğlence aracı olarak görmektir. Bu yanlıştan hareketle sanat gitgide bir tüketim metaı hâline gelmektedir. Böylelikle sanat eseri olmakla uzaktan yakından ilgisi olmayan bir yığın zırva, topluma bu ambalajla sunulmakta ve alelade bir ürün gibi tüketimi sağlanmaktadır. Sanat bir lunapark değildir, hiç olmamıştır. Fakat bu tüketici anlayış zaman içinde kalitenin düşmesine sebep olmuştur. Yirmi birinci yüzyılın, tarihin belki de en büyük sanatsal kıtlığa sahne olmasının temel sebebi bundan ibarettir. Sanatı, reklamla kabaran tüketim isteklerini bastıran bir ‘ürün’ olarak düşünme yanlışından geri dönülmezse korkarım bunun neticesi küresel kültürsüzleşme olacaktır.
Kalkınmayı sadece ekonomik anlamda düşünmek son derece hatalı bir tutumdur. Bir ülkenin ekonomik verileri ne denli iyi olursa olsun, sanatta geri kalmışsa varacağı yer medeniyet değil yozlaşmadır. Kültür, parasal zenginlikle ve büyümeyle elde edilemeyen, başka bir anlayış ve çabayla ele alınması gereken bir alandır. Ulusal kültürümüzün yükselmesi ancak ve ancak sanata hak ettiği değeri vermekle mümkün olacaktır...
            Volkan Topalak
 
 
 
ŞİİR
 
        Bayram olsun
 
 
Türkiye’m canım vatanım,
Her günümüz bayram olsun
Buram buram Anadolu’m,
Her günümüz bayram olsun.
 
Yediden yetmiş yediye,
Gardaş gardaş diye diye,
Dargın durmamız ne diye?
Her günümüz bayram olsun
 
Sakın sinirlenip kızma,
Kötülüğü vurma kazma,
Anayı babayı üzme,
Her günümüz bayram olsun.
 
Öp büyüğün ellerinden,
Küçüklerin gözlerinden
Sevgini göster derinden
Her günümüz bayram olsun
 
         Bayburtlu Mithat İnci
 
 
PRATİK BİLGİLER
 
Hayatınızı kolaylaştıran bulaşık makineleriyle ilgili birkaç pratik bilgiye ne dersiniz?
Örnek olarak durulama işlemini patatesle yapabilirsiniz. Makinenizin üst kısmına patates koyun ve durulamaya başlayın. Yıkama bittiğinde kirlerin gittiğini göreceksiniz.
Bulaşık makinenizde deterjan bölmesine biraz da limon suyu koyun. Lekelerin daha kolay çıktığını göreceksiniz.
Makinenizin alt rafının altında çıkarılabilir tıkaç ve su fışkıran pervane deliklerinde yemek artıkları sebebiyle tıkanma olduğunda onları eski bir diş fırçasıyla rahatlıkla çıkarabilirsiniz.
Yine makinenin üst kısmına iki bardak sirke koyduğunuzda kireç ve tortular daha kolay temizlenecektir ama bu esnada deterjan kullanılmaz.
Bazı plastik çocuk oyuncaklarını dezenfekte edip, saç fırçalarınızı, terliklerinizi, temizlemek istiyorsanız bulaşık makineniz bu konuda da size yardımcı olabilir. Hatta sünger, temizlik fırçalarınızı üst rafa dizerek steril hâle getirebilir ve kirlerden arındırabilirsiniz.
 
ATASÖZÜ
 
Babasına hayır etmeyenin kimseye hayrı olmaz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.