Hüseyin Hilmi Efendi...

A -
A +

Dün; İhlas Holding'in kurucusu rahmetli Enver Ören'in de kayınpederi olan Hüseyin Hilmi Işık (rahmetullahi aleyh) Efendi'nin vefat yıl dönümüydü... Eyüp-Kâşgari Dergâhı yanındaki kabri, sevenleri tarafından ziyaretçi akınına uğradı... Dün kabrini ziyaret ettim ve bugün sizlerle; mübarek hocası Seyyid Abdülhakîm Arvâsî (kuddîse sirrûh) hazretleriyle ilgili bu hoş hatırasını paylaşmak istedim:

-Efendim yıllar önce yaz geldiğinde Efendi Hazretleri ile birlikte çarşamba günleri İstanbul Boğazı’nda geziye çıkardık… O yıllarda sahiller halka açıktı ve orada bir de Sütlüce’de vapur iskelesi vardı. Hocam anlatırdı. Köprüden binerlermiş vapura… Sütlüce iskelesinde inerlermiş. Yüz metre kadar yürürlermiş. Yine o yıllarda Kur'ân-ı kerim okulları varmış karşı binalarda… O binaların yanı başlarında bulunan ağaçların altında otururlarmış.
Üst tarafındaki set üstünde de hanımlar otururmuş. Orası da mesire yeriymiş. Hatta yabancılar da gelirmiş oraya ve Efendi Hazretleriyle birlikte o ağaçların altında yirmi otuz kişiyle birlikte oturur, sohbet ederlermiş.
Hocam bana kendi hocasının hatırasını anlatırken benim elim, üniversitedeki odasında hocamın elinde idi… Onun gözleri kapalı mıydı bilmiyorum ama benim gözlerimi açmam mümkün olmuyordu… Göz kapaklarımda sanki tonlarca ağırlık vardı. Ve ben öyle huzurlu bir ruh hâlindeydim ki gözlerimi açmak bile istemiyordum zaten… Sadece geniş bir bahçede bahar mevsiminde mis gibi çiçek kokuları arasında dolaşıyor gibiydim. Ciğerim tertemiz oksijen alan ciğerler gibi yanıyordu… Hocamın sesi, ninni gibi gelmeye devam ediyordu:
-Efendi neler anlatırlardı, neler…  Ah ah… Efendi Hazretleri orada bana İslam âlimlerinin nice güzel eserlerinden dersler anlatırdı… Peygamberlik müjdelerinden söz ederdi…
“Kardeşim, insan için üç türlü hayat vardır” buyururdu. Dünya hayatı, kabir hayatı, bir de ahiret hayatı. Dünyada, beden ruh ile birliktedir. İnsana hayat, canlılık veren ruhtur. Ruh bedenden ayrılınca, insan ölür. Beden mezarda çürüyüp toprak olunca veya yanıp kül olunca yahut yırtıcı hayvan yiyip yok olunca ruh yok olmaz. Ya ne olur?
İşte o vakit kabir hayatı başlar. Kabir hayatında his vardır, hareket yoktur. Kıyamette beden yaratılıp ruh ile bu beden birlikte Cennette veya Cehennemde sonsuz yaşar.
İnsanın dünyada ve ahirette mesut olması için Müslüman olması lazımdır. Dünyada mesut olmak, rahat yaşamak demektir. Ahirette mesut olmak ise Cennete gitmek demektir. Allahü teâlâ, kullarına çok acıdığı için, mesut olmak yolunu, Peygamberler vâsıtası ile kullarına bildirmiştir. Çünkü insanlar bu saadet yolunu, kendi akılları ile bulamaz. Hiçbir Peygamber kendi aklından bir şey söylememiş hepsi, Allahü teâlânın bildirdiği şeyleri söylemişlerdir. Peygamberlerin söyledikleri saadet yoluna “din” denir. Muhammed aleyhisselâmın bildirdiği dine de “İslamiyet” denir.
Allahü teala şefaatlerine nail eylesin... 
        Selim Yavuz
 
 
ŞİİR
 
            Anlarsın
 
Bir gece habersiz bize gel
Merdivenler gıcırdamasın
Öyle yorgunum ki hiç sorma
Sen hâlimden anlarsın
Sabahlara kadar oturup konuşalım
Kimse duymasın
Mavi bir gökyüzümüz olsun
Kanatlarımız dokunarak uçalım
İnsanlardan buz gibi soğudum
İşte yalnız sen varsın
Öyle hâlsizim ki hiç sorma
Anlarsın.
 
                  Cahit Külebi
 
 
ENTERESAN  BİLGİLER
 
TABAN FİYAT NEDİR? Mal veya hizmet için devletçe konan en düşük satış fiyatıdır. Tespit edilen fiyatlardan daha aşağı satışlar yasaklanır. Buna karşı bu fiyatın üstünde satış yapmak mümkündür. Bu çeşit fiyatlardan amaç genellikle üreticileri korumaktır. Tek alıcının bulunduğu durumlarda düşük fiyatlarla mal alışını önleyebilmek için devlet çok defa taban fiyatları üzerinden büyük ölçüde alımlar yapar. Adil fiyat, malın üretimi için harcanan masraflardan ibarettir. Piyasa fiyatını, maliyet masrafları seviyesine getiren unsur ise yalnızca serbest rekabettir. Her zaman ve her ekonomide devletin serbest rekabeti sağlayabilmesi mümkün değildir. Çünkü serbest rekabet ancak, arzın talebe veya talebin arza kolaylıkla uyabilmesi ve piyasada çok sayıda satıcının bulunması hâllerinde söz konusu olabilmektedir. Onun içindir ki, arz ve talep kanunu sağlam temellere dayandırılmıştır. Günümüzde serbest rekabet rejimini sağlayabilmenin imkânsızlığı veya büyük ölçüde zorluğu devletin fiyatlara müdahalesini gerekli kılmaktadır. Bu bakımdan kahve, tütün, fındık, üzüm, ayçiçeği gibi maddelerde devletin taban fiyatları üzerinden destekleme alımları yaptığı görülmektedir.
 
ATASÖZÜ
 
Çok söyleme arsız edersin, çok saklama hırsız edersin...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.