Kitap okumanın alfabesi

A -
A +
1. Okuduğumuz kitapların, nitelik ve nicelik yeterliliklerinin yanı sıra, tercih edilme seçenekleri de bulunmalıdır.
2. Basılmış kitapların, kâr-zarar hesabı kadar, fikrî ve kültürel sahadaki denetimi de güçlü olmalıdır.
3. Kitap okumak, ''deli adam işi'' olmamalı; aksine ''akıllı adam işi''ne dönüştürülüp ''okuduğunu anlama, anladığını anlatabilme'' becerisiyle bütünleşmelidir.
4. ''Deliler gibi okuyun''dan maksat, ''dağda bayırda, ne bulursan oku''yunuzdan ziyade, ''kültür düzeyini artırıcı yöntemle oku'' olmalıdır. ''Okuma yöntemleri'' de kişinin ''zekâ, yetenek ve ihtiyaç düzeyi''ne göre şekillenir.
5. Okurken satır altı çizmede siyah-renkli kalemler, sayfa ayracı, vb. telefonlu okumada farklı tuş seçenekleri (not alma gibi) kullanılabilir.
6. Genelde, ''klâsik'' okuma yöntemini zaman zaman değiştirebilirsiniz. Mesela, kitabın ''İçindekiler'' sayfasında, ilginç gelen başlığı seçip kitabın ortasına bir dalış neden olmasın?
7. Önemli olan, okunan kitabı, ''okunabilirlik keyfi''ne dönüştürebilmektir.
8. Çeşidine göre (akademik, kültürel, meraklı, not almacı, öğrenici vb.) uygulanan okuma tarzı, ''hızlı, yavaş ve keyifli okuma'' biçiminizi belirleyecektir.
9. ''Çok okuyan'', gerektiğinde, ''hızlı okuyan'' olmalıdır. Bunun için de ''göz gezdirme, göz kaydırma'' becerisini geliştirmelidir.
Belirleyeceğiniz ''kişisel okuma yönteminiz'', sizi başarıya ulaştıracak çok önemli emeklerinizden birisidir. Keyifli okumalar…
Okuma çeşitleri:  
1. Kültür için okuma (sessiz, hızlı)  
2. Düşünerek okuma (yavaş, analitik, aktif, analizci, tahlilî):
a) anahtar kelime bulma-özet çıkarma; duygu bulma-ana fikir çıkarma.
b) test üretme, proje geliştirme
3. İlmî okuma (akademik, teknik)
4. Not alarak okuma
5. Tartışmacı, eleştirel okuma
6. Sanatsal, sesli okuma (tiyatral, vurgulu, tonlu)
            Rıdvan Üzel
 
 
 
 
ŞİİR
 
 
      Anla artık
 
Çekilmez ki dünya,
Yıldızların o muhteşem güzelliği olmazsa
Düşünülmez ki hayat,
Üzerinde yürüdüğün toprak olmazsa
Beklemez ki gelecek,
Geçen bir vakit olmazsa
 
Gülmez canlar,
Yağan rahmet olmazsa
Buruk geçer geceler,
Masum bakışlı Ay olmazsa
Akmaz sular,
İman eden gönüller olmazsa
 
Görmez gözler,
Kur’ân-ı kerim elde olmazsa
Düşünmez zihinler,
Gören gözler olmazsa
Açmaz güller,
Resûlullah aşkı olmazsa
 
Taşkın olur engin denizler,
Dilde şehadet olmazsa
Geçit vermez aşılması güç dağlar,
Abdest, namaz olmazsa
Çıkamazsın düştüğün çukurlardan,
Cennet yâreni şehitler olmazsa
                       Rukiye Baldede
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
UYKU APNESİ (HORLAMA)
Uyku apnesine kimler aday? *Masabaşı çalışanlar. *Karaciğeri aşırı yağlananlar. *Yüksek tansiyonu olanlar. *Boyun kireçlenmesi olanlar. *Boyun fıtığı olanlar. *Taban yüksekliği veya çöküklüğü olanlar. *Şeker hastalığı gibi hemoroid gibi kronik rahatsızlıkları olanlar. *Kronik rahatsızlığı yüzünden sürekli ilaç kullananlar. *Alerjik ve gizli alerjik bünyeye sahip olanlar. *Kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık çekenler. *Fazla kilolu olanlar. *Aşırı sigara ve alkol kullananlar. *Stresli ortamda bulunanlar. *Hayat standardında bazı düşmeler yaşayanlar için vb. uyku apnesine yakalanma riskinden söz edilebilir. 
Uyku apnesinin belirtileri: *Uykuda, kompresör çalışıyor gibi gürültülü ve şiddetli horlar. *Uykuda iken aldığı nefesi, uzun süre geri veremez. *Uykusunu tam alamayıp gündüz yarı uykulu gezer. *İş ve özel hayatında miskin tembel ve uyuşuk olur. *Hep “bırakılsa uyuyacak” hâldedir. *Araçta kırmızı ışıkta bile uykuya dalabilir. *Sabahları baş ağrısı çekebilirler ama sebebini araştırmazlar. *Sabah yediğini bile unutkan bir kişilik sergiler.
 
ATASÖZÜ
 
Cahile söz (laf) anlatmak, deveye hendek atlatmaktan güçtür...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.