Eğitimde Almanya ne yapıyor?

A -
A +
Merhaba, “Eğitimde neler yapılmalı?” başlıklı yazıyı ilgiyle okudum. Burada değinmem ve defaten Millî Eğitim Bakanlığına yazdığım bir yazıyı size aktarıyorum. Almanya’dan geldiğim için cümle düşüklüğü veya yazım hatası olabilir kusura bakmayınız lütfen...
Benim de 2 çocuğum Türkiye’de okuyor ama nasıl bir okul okuyacakları veya hayatlarına yön verecek nasıl bir eğitim öğrenim göreceklerini bilmemektedirler.
Bakınız, ben Almanya’da yaşarken orta 1’e başladığımızda bize Almanya eğitim vasıtasıyla tüm okullara meslek kitabı dağıttılar. Bunu, şöyle açıklayayım size:
Bu meslek kitabında dünyada olan tüm meslek isimleri yazılır ve bu meslek isimlerinin yanlarında meslek kodları bulunurdu. Öğretmenlerimiz bir gün boyunca bu kitabı incelememizi istedi. Sonrasında bizlere dediği, hayatın dönüm noktası olan şuydu:
“Gençler bu kitaptan; hayatınızda hayal ettiğiniz veya merak ettiğiniz bu meslekleri de ifade edebileceğiniz 3 meslek tespit etmeniz gerek. Sonra bu seçtiğiniz meslekle bir sonraki derste video kütüphanesine tüm orta 1 öğrencileri gitmiş olduk. Hepimiz seçtiğimiz 3 mesleği kodunu vererek bizlere ayrılmış o dönemin TV ve video bölümlerinde kulaklıklarla her meslek 3 saatlik videoları izledik. Bu videolar ilgili mesleğin tüm artı ve eksileri anlatılan görsel ve yaşanmış hikâyelerle doludur. Yani ilgili meslekte nerelere kadar yükselirsin ne tür zarar ve yararları vs. bizler de ilgili meslekle notlarımızı aldık. Bir gün sonra öğretmenimiz bizlere şunu dedi: 
-Şimdi bu meslekleri siz her bir mesleği her yıl stajyer olarak çalışacaksınız ve önem sırasına göre siz karar verin!.."
Bir de seçtiğimiz 3 mesleği önem sırasına göre orta 1-2-3’te meslekleri ifa ettik. Böylece orta sonda bizlerin kafasında "evet, bu benim hayalimdeki iş veya mesleğim” diyebildi, buna göre de lise meslek lisesine ve ona uygun üniversiteye başvuruldu. Ben ortaokuldan beri çocuklarıma “büyüyünce nasıl bir yerde ne olmak istiyorsun?” dediğimde hiçbir bilgileri olmadığını gördüm. Çünkü o dönemde bile iş hayat tecrübesi olmadığından genç nesillerin hayalleri yok gibi bir duruma giriyor...
Sevgi ve saygılarımla...
           Ali Evren-Almanya
 
 
 
ŞİİR
 
                Ormanı koru!
 
Savaşta, barışta yurdun süsüsün;
Yemyeşil nimetim canım ormanım.
Sana dokunanın, eli çürüsün.
Damarımda gezen, kanım ormanım
 
Senin yokluğunla hep hayat durur.
Akarsular bile, kaynaktan kurur,
O zaman kuraklık, kasıp kavurur,
Yurdumuzun süsü güzel ormanım!
 
Etrafa misk gibi koku saçarsın.
Kirli havaları emer açarsın.
Kimi insan sana düşman, naçarsın
Yurdumuzun süsü güzel ormanım.
 
İlaç oldun, şifa saldın yarama.
Kitap oldun, bilgi serdin kafama.
Mahsul saçtın meyve oldun soframa
Yurdumuzun süsü, güzel ormanım.
 
Âdem der ki, ormanları koruyun;
Yarına barınsın, evlat ve torun.
Yalnız kurusuna, baltayı vurun.
Yurdumuzun süsü güzel ormanım.
   Âdem Kılıç-Kahramanmaraş
 
 
 
 
ESKİMEZ KELİMELER
 
EHEMMİYET: Arapça kökenli olan ehemmiyet kelimesi önem anlamındadır. Ehemmiyetli denildiğinde önemli olma, ağırlığı, değerliliği olma dikkate değer olma; kıymetli olma anlamı oluşur. Olumsuzu ehemmiyetsiz kelimesidir. Aynı kökten olan “mühim” kelimesi de önemli anlamında kullanılırken “ehem” kelimesi “çok önemli” anlamında kullanılırdı.
 
MÜTEMADİYEN: Arapça kökenli mütemadiyen kelimesi günümüzdeki “sürekli”, “ara vermeden”, “devamlı” anlamında kullanılan bir kelime olup aslında bu anlamlardan daha geniş manalar içeren bir alışkanlığı, bir tarz biçimini de belirten kelimeydi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.