Düzen tutacak hayatımız

A -
A +
Kurulu hayat üzerine kurulmuş tüm dünyamız. Meslek desen öyle hayatımız desen en başta bir yol seçiyoruz çok da istiyoruz… Hâlbuki o yolun devamı olmadığını biliyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Üniversite okuyoruz ve bunun için çaba sarf ediyoruz ama olmayacak kadar karalar bağlayıp sonra da hep olacak gibi mutluluk dağıtıyoruz.
Bir bölüm açılıyor ve bizler o bölüme gidiyoruz… Sonuç mu? Hüsran aslında… Ama bunu kimseye belirtemiyoruz. Tepki almaktan korkuyoruz belki de. Ama bu yolun devamı yok sanıyoruz. Kendimizce bahane buluyoruz… Aslında olmayacak evet bunun biz de farkındayız. Ama şu insanoğlu illa yüzümüze çarpacak hain gerçekleri… Neden niçin sonucunda üzülür mü sorularına cevap vermeden kırıyorlar. Bizleri bir fidan olarak görmektense kök tutmuş ve artık kırılmaya hazır bir ağaç gibi görünüyorlar. Oysa biraz düşüncelerini yıkasalar hatta o ağaca huzur verseler o da çok güzel olacak ama onu ölmüş kabul ediyorlar. Neden niçin bizler de bilmiyoruz. Belki de dedikleri gibi bir süre eve mahkûm kalacağız ama “bizim çabamız bizim emeğimiz” diyoruz. Sadece destek çıkıp morallerimizi yüksek tutmalarını bekliyoruz. Onlar için çok şey istiyoruz ama bu bizim geleceğimiz… Sonucundaki tüm zorluğa razıyız her şeyinle istiyoruz. Gerekirse kendimizden taviz verip eve hapsoluyoruz. Gençliğimizin en güzel günlerini bir şeyleri düşünmekle geçiriyoruz. Kimine göre kötü yapıyoruz ama biz geleceğimizi düşünüyoruz. Çevremizdekilerin faydası olmasını beklemiyoruz zaten, sadece olan inançlarımızı kaybettirmesinler istiyoruz. Anlatamıyoruz derdimizi… Anlatsak anlamıyorlar… Ne yapacağımızı şaşırıyoruz… En önemlisi gideceğimiz rotayı kafada bitiriyorlar ama biz bitmesini istemiyoruz. Ya bırakın yolumuzdan gidip bildiğimiz rotada ilerleyelim ya da rotamızı belirlememize yardımcı olun.
             Ş./Birecik Gamze Yavuz/Karabük
 
 
 
ŞİİR
 
                Vatan sevgisi
 
Vatanını, milletini daima sevmeli,
Vatan için gerektiğinde canını vermeli,
Dinini, örf ve âdetini bilmeli,
Bayrak için gerektiğinde canını vermeli.
 
Vatan sevgisi imandandır bilirsin,
İmanı olmayan da sevgi ne arasın,
Vatan en mukaddes varlıktır diyesin,
Vatanını sevmeyen başka ülke arasın.
 
Canlarımız feda olsun bu vatana,
Bize yakışan da budur Hüda,
Her zaman edelim çok ama çok dua,
Candan önemlidir her şey ona feda.
 
Her nimetin kıymetini bilmeli,
Ona göre yaşamalı, sevmeli,
Gerektiğinde vatan için can vermeli,
Kıymetini bilmeyenler bu vatandan gitmeli.
 
                                    Mücahit Demirci
 
 
FAYDALI BİLGİLER
 
Camiye, sağ ayakla girmeli, sol ayakla çıkmalı. Ön saflara geçmek için başkalarına eziyet vermemeli. Saflar yandan sıklaştırılmalı, omuzlar birbirine iyice değmeli. Cuma günü imam minbere çıkınca ve cemaatle namaz kılınırken, sünnete başlamamalı. İş elbisesi, büyüklerin yanına çıkılamayacak elbise ve fena kokulu çorap ile namaz kılmamalı. Sünnet ile farz arasında konuşmamalı. Camiye abdestsiz girmemeli. Ön safta yer varken, arka safta durmamalı. Camide bir şey yiyip içmemeli. Camide, alışveriş yapmamalı. Cemaate yetişebilmek için koşmamalı.
Camide dünya kelâmı ile meşgul olmamalı. Camide yüksek sesle konuşmamalı. Camiyi yol hâline getirmemeli. Camiye ayakkabı ile girmemeli. Camide ibadet etmeli, dünya kelâmıyla meşgul olmamalı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.