Ergenlik döneminde arkadaşlık -2-

A -
A +
Dünya çapında ideolojileri irdeleyecek bilgiye elbette ki sahip değildir ergen genç ama o ideolojinin ismiyle hareket eden kendi bölgesindeki küçük gruplara büyük hayallerle karışmak ister.
Aslında bu bir bakıma sığınma duygusudur. O yaş, çocukluktan çıkıp birey olmaya başlama yaşıdır. Bu ise sorumluluk gerektirmeye başlayan yaştır.
İşte bu yaşta insan kendine yeni bir ortam ve dayanacağı kendini sahiplenebileceğini düşününce rahatlayacağı veya sorunu olduğunda çözüme kavuşturacağına inandığı bir hami, bir koruyucu arar.
Bu koruyucu o yaşa göre anne veya baba olamaz… Çünkü o yaşın insanı sanal bir süreçte o çekirdek yapıdan dış âleme açılan bir büyümenin içindedir. Artık hayatta o da vardır. Fakat hayatın büyük yaptırımı karşısında korku ve panik içindedir.
Tıpkı annesinin yanında yuvada huzur ve güvende iken bir şekilde ilk uçuşa geçen kuşların kanat çırparken yaşadığı acemilik süreci…
İşte bu süreç buzlu bir zemindir. Kontrolün en zor olduğu bir süreçtir. İlk aşkın, ilk heyecanın, ilk sevginin, ilk öfkenin velhasıl insanda var olan bütün huy ve karakterlerin ilkinin tecrübe edilmeye başlandığı acemilik sürecidir.
Bu süreç kimseden etkilenmeden asla atlatılmaz… Ve insanlar bu süreç sonrası istikametlerini çoğunlukla tesadüflerle belirlemişlerdir.
Bu sürece kim hangi yerde ve nerede yakalandıysa o yakalandığı yer ve ortamın yapısına göre şekillenecektir.
İşte bu süreçte en ideal kontrol ergen gencin en “yakın”ı bir üst jenerasyondan ailenin de tanıdığı bir ağabey veya abladır. Bu ideal ağabey veya abla, aslında ailenin yani ergen gencin anne babasının kıstas testine uzaktan tabi tutulmuştur. Ve bu kriterlere göre ergenlik süreci başarıyla atlatabilmiş ve ailenin kendi kurumsal yapısına uygun arzu ettiği prensiplere sahip ya da totalde benimsenen bir kimse olarak kabul edilmiştir. İşte ergenliğe gelen çocuğunun bu üst jenerasyondan ağabey ve abla ile arkadaşlık yapmasını bir şekilde kısa devre yaptırarak normal sürecinde arkadaş olmuşlar gibi arkadaşlığı kurarak bu diyaloğu sağlayan aile, çocuğunu mükemmel bir şekilde kontrol altına almış demektir...
            Taha Uğur Türkmen-Ankara
 
 
 
ŞİİR
 
                           Fark
 
 
Kimi az oldu der ağlar kimi yetim malı kollar
Bazısı hak gözetmeden kepçe kova alır atar
Haram helal yok sayılır yavaştan günahlar başlar
Cehenneme sürükler bu şeytana uyduran şeyler
 
Kimse seni zorla sokmaz ne cennet ne cehenneme
Tercih senindir kardeşim cazip geleni seçsene
Sonra sızlanma ağlanma neden ben yahu deme de
Hatırlatayım yine de beni uyarmadı deme
 
Nice insanlar tanırım onlardan dindarı olmaz
Dili başka kalbi başka onlar hak hukuk tanımaz
Müslüman birine böyle hâller huylar hiç yakışmaz
Sorgu sual sorulurken melekler yüzüne bakmaz
 
Merhamet sahibi Rabbim ona inan ona sığın
Kimse hesabın verirken olamaz ki avukatın
Bozma sakın ticarette ne baskülün ne de tartın
Bir kez gelinen dünyada olsun herkeslerden farkın
 
                                      Sinan Korkmaz-Düzce
 
 
 
UNUTULMAZ MEKÂNLAR
 
BEREKETZADE CAMİİ: Bereketzade Ali Efendi Camii; İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında Galata Bereketzade Mahallesinde Galata Kulesi ile Beyoğlu Göz Hastanesinin arasındaki sokakta 2007 yılında yeniden yapılmıştır. Eski Yapı Galata Kulesi civarında idi. Eski İngiliz Deniz Hastanesi iken, şimdi Beyoğlu Göz Hastanesi olan binanın yakınındaki Bereketzade Mescidi Galata Kulesi Dizdarlarından Bereketzade Hacı Ali bin Hasan tarafından vakfedilmiş ve (kapısı üstündeki kitabeye göre) 1825'te bir tamir görmüştür. Bir müddet kadro dışı bırakılan mescit 1947'de tamamen yıktırılmış, haziresinde kalan asırlık ağaçlar ve mezarlarda 1952'de komşusu olan hastaneye otopark yapılmak üzere yok edilmiştir. Klasik üslupta, üstü kiremit örtülü küçük bir ibadet yeri olan mescitten hiçbir iz kalmamışken, mahalle sakinleri tarafından eski planına göre yeniden yaptırılarak 02.03.2007 tarihinde tekrar ibadete açılmıştır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.