Çocuklarda okuma sevgisi -2-

A -
A +
“Günümüzde kitap okuyan mı kaldı” demeden dünyadaki teknolojiye rağmen kitap okumaktan vazgeçmeyenleri örnek alarak çocuklarımıza kitap okumanın önemini anlatmaya devam etmeliyiz. Elbette ki söz ile “evladım kitap oku” demek erine kendimizin de kitap okumasını çocuklarımıza örnek olarak sunmalıyız.
Okuma ve kitaplar, dolayısıyla ilim, insanlığın en önemli rehberlerinden biri olmuştur. İnsanoğlunun bu hazineden yararlanması ise ancak ideal bir okuma alışkanlığı ile kazanılır.
Çocukluğunda kitap okumayan kişiler, çoğunlukla ilerleyen yıllarda da iyi bir kitap okuyucusu olamazlar.
Düşünen, fikir üreten, düşündüğünü ifade edebilen ve yanlış bilgi ile doğru bilgiyi ayırabilen bireylerin sayısının artması için, çocukluk çağında kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir.
Okuma alışkanlığı olmayan çocuklar, başarılı olmada zorlanmaktadırlar. Kitap okumayan nesillerin giderek düşünme fonksiyonu ve fikir üretme özellikleri körelmektedir.
Bireyler yetersiz olan sözcük hazinesi ile başarılı iletişim kurma özelliği kazanamamaktadırlar.
Evrensel değer hükümlerinin kazandırılması, karakter ve kişilik gelişmesi, tarih ve kültür şuuru ancak okuyan, araştıran ve bilgiyi seven bireylerin yetiştirilmesiyle mümkündür.
Kitap okuyan çocukların düşünceleri, diğer çocuklara göre daha zengindir.
Düşünme, bilgi ile birlikte geliştiğinden çocuk bildiği kadar düşünebilir. Bilginin desteklemediği düşünceler sığ kalmaktadır.
Okuma, çocuğun sözcük hazinesini artırmakta ve iletişim becerisine olumlu katkılarda bulunmaktadır.
Kendisine kitap okunan çocukların dil gelişmesi sağlıklı olmaktadır. Kitap okuyan çocukların iletişim kapasiteleri artmaktadır.
Günümüz bilgi ve iletişim toplumunda kendini iyi ifade eden kişilerin başarılı olduğunu vurgulamak gerekir.
Kitap okuma esnasında beyin aktif olarak çalışır. Bu durumda birçok yürütücü fonksiyon aktif olarak kullanılır. Okumanın sonucu olarak çocukta konsantrasyon, dikkat, anlama ve anlamlandırma, farkındalık gibi birçok zekâ fonksiyonu olumlu yönde gelişmektedir.
               Seyfettin Karamızrak
 
 
 
ŞİİR
 
                  GECELER
 
Bir ipek kozasıdır gönlümün yeri
Geceler... Yüreğe su serpen geceler...
Sizdedir olmazı oldurma hüneri
Beynimi işgale başlayan heceler
 
Bir ay, bir yatak, bir döşek ve bir yastık
Geceleri beni ölüme bağlar
Uyan nine! Rüyamda şeytanı astık
İblisler geceleri kuytuda ağlar
 
Uyuyamam; uykusuz geceler yârim
Kimsenin bilmediği bir sır var onda
Sertlikten anlamaz o; yapısı narin
Geceler toplanıyor gizli bir anda
 
An mı demek oluyor zamanda zerre
Simsiyah karanlığı soğuran nokta
Bütün bir geceyi bekle bir kerre
"Ölümsüzlük" ölüme sıkılan okta
 
Geceleri ifritler bağlanır kalır
Nur çıkar karanlıktan gören gözlere
O nur ki ömürlerden ömürler alır
Ve ekler cananına kıyan özlere
 
Bekle sen de her gece; geceyi bekle
Anı buldun mu sakın kaybetme onu
Ekle dileklerini dileğe ekle
Dileğinde bekle muhteşem sonu
 
         Dr. Hasan Semih Başpınar
 
 
UNUTULMAZ PEHLİVANLAR
 
YAŞAR DOĞU: Türk güreşinin en büyük şampiyonlarından Yaşar Doğu, 8 Ocak 1961’de kalp krizi sonunda Ankara’da vefat etmişti. 1915 yılında Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğan Yaşar Doğu, güreşe 16 yaşında başlayıp, 1940’ta Balkan, 1946, 1947, 1949’da Avrupa, 1948’de Olimpiyat ve 1951’de de dünya şampiyonluklarını kazanmıştı. Yaptığı 47 millî maçın 33’ünü tuşla olmak üzere 46’sını kazandı. Sâdece 1939’da sayı ile bir yenilgisi vardır. Yaşar Doğu’nun ne yurt içinde ne de yurt dışında yaptığı güreşlerde, sırtı hiç yere gelmemişti. Hatta yatarken bile sırtüstü yatmazdı. Namazlarını devamlı kıldığı gibi, her güreşten evvel de 2 rekât nafile namaz kılardı. Güreşi bıraktıktan sonra da antrenörlük yaparak pek çok şampiyon güreşçiler yetiştirmişti.
Yaşar Doğu, eski pehlivanlarımızdan Koca Yusuf, Kara Ahmet ve Kurtdereli gibi gücümüzü bütün dünyaya duyurmuş, kalbi vatan ve millet sevgisi ile dolu idi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.