Gegnedi mi o da ne?

A -
A +
 
“Gegnedi" kavramı Uşak-Ulubey’de yerel olarak farklı, değişik, güzel, alışılmışın dışında anlamlarında kullanılır. Genelde de yemek ile ilgili anlatım cümlelerinde kullanılır. Mesela bir komşuya gittiğinizde size ikram ettiği yiyecek ilk defa ya da uzun zamandır tatmadığınız bir lezzet ise “çok gegnedi geldi” diyerek teşekkür edersiniz. Ya da sizi birisi vaktin çok daraldığı bir anda akşam yemeğine davet ederse, siz o daveti “bugün bizde gegnedi bir şey var” diyerek reddederseniz anlayışla karşılanırsınız.
Uşak Gelişim Derneği olarak lise öğrencileri için hazırladığımız “hikâyecilik (storytelling) tekniğiyle kişisel gelişim-ortak hikâyemiz insan olmak” projesi kapsamında sınıfa girdiğimizde “gegnedi” kavramını eğitim alanında da kullanmıştık.
Öğrencilere “size gegnedi bir şeyler anlatacağım” dediğimde merak ediyorlardı. Eğitim ve öğretim müfredatındaki derslerden farklı olan sunumumuz öğrencilere elbette 'gegnedi' gelmişti.
Sunuma başlamadan önce sunumun sonunda sunum ile ilgili görüşlerini yazacakları kâğıtları dağıtıyorduk. Bu geri dönüşler bizim için çok önemliydi.
Projemizle sınıf ortamında liseli gençlerin hayata bakışlarına yeni pencereler açmayı amaç edinmiştik.
Hayallerine kavuşacağı anın çok yaklaştığını zanneden bir gencin babasının ani vefatıyla ölümle yüzleşme hikâyesi içerisinde; “hayat hayaldir”, “ hayat fırsattır” ve “dirilen şehit” hikâyelerini anlattığımız proje bir ders saatine göre ayarlanmıştı.
Projemiz, geri dönüş veren öğrencilere projemize katkı sağladıkları için; içerisinde bir teşekkür mektubu ve bir İslam Ahlakı kitabı bulunan hediye paketinin postaya verilmesiyle sona eriyor.
İlk günün sonunda öğrencilerin verdiği geri dönüşleri gözden geçirirken bir tanesinde “Sizin bu yaptığınız aslında insanlık aşısı… Geldiğiniz için teşekkür ederim” yazılıydı. Diğerlerinin her biri ise ayrı birer yazı konusu…
Bu geri dönüşü okuduktan sonra “Hikâyecilik (storytelling) tekniğiyle kişisel gelişim-ortak hikâyemiz insan olmak” projemizin isminde küçük bir değişiklik yaptık. Projemizin yeni ismi “Hikâyecilik (storytelling) tekniğiyle kişisel gelişim-HAYAT AŞISI 1” oldu...
Bunları şunun için anlattım. Gençlere ya da başkalarına yönelik şikâyetnameler yazmak yerine rahmetli Enver Ağabey'imizin “Eğitim, gönüllere dokunmaktır” sözünü şiar edinsek değil mi?
         Ragıp Bayraktar
 
 
ŞİİR
 
 
          SAĞLIKÇILAR
 
Gece gündüz asla düşünmezler
Bir can için daim bedel öderler
Bir seniye olsun hiç dinlenmezler
Başımızın tacı tüm sağlıkçılar
 
Riskin altına korkusuz girerler
Bir can için mücadele ederler
Doğru dürüst asla yiyip içmezler
Başımızın tacı tüm sağlıkçılar
 
Hayatımız bağlıdır hep onlara
Takdir, kimi ölü çıkar kimi sağ
Hangi vicdan kıyar emanet cana
Başımızın tacı tüm sağlıkçılar
 
Onların işi zordur unutmayalım
Şu günde onları zora sokmayalım
'Dua' yapalım 'alkış' yapmayalım
Başımızın tacı tüm sağlıkçılar
 
Allah baştan eksiltmesin onları
Virüsle ölen açsın cennet kapıları
Çünkü onlar bedenin can damarı
Başımızın tacı tüm sağlıkçılar
 
Onların hakkı asla hiç ödenmez
Uykusuz kalsa da seni terk etmez
Sağlık başkasına emanet edilmez
Başımızın tacı tüm sağlıkçılar
 
               Yazan "Şair Muzo"
 
 
 
ŞAŞIRTAN KELİMELER
 
HAFRİYAT: Arapça hafere/kazdı kökünden gelerek kazı işleri anlamında bir terimdir. Toprak, taş veya kayalık zeminleri kazma, taşıma, yumuşatma gibi işleri anlatır. Kara yolu, baraj, demir yolu, madencilik ve bina inşaatı gibi projelerin önemli bir kısmı hafriyat işidir.
Zamanımızda büyük hafriyatlar genellikle modern makine ve taşıtlarla yapılmaktadır. Hafriyatta yükleyiciler, buldozer, skreyper (tekerlekli kazıcı), greyder, ekskavatör gibi değişik maksat ve şartlarda çalışan çeşitli iş makineleri kullanılmaktadır.
HARFİYAT: Bu kelime okuma-yazma, edebiyat ve bilim tarafını temsil eden bir kelimedir. Harf ile ilgili gibi bir anlam çıkar ki literatürde kullanılmaz. Ancak Hafriyat kelimesiyle ilgili R ve F harflerinin yeri değiştirilerek bu yanlış pek sık yapılır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.