ULU MABET AYASOFYA

A -
A +
Yıl 1931, Amerika’da "Boston Bizans Enstitü Merkezi" kuruluyor. Bu kuruluş camideki mozaiklerin temizlenip ortaya çıkarılması için Türk hükûmetine başvuruyor. Teklifleri kabul olursa Ayasofya’nın İslam mabetliğinden çıkışının ilk adımı atılmış olacak. Başvuru olumlu değerlendirilip hemen kabul ediliyor. Bu enstitü mozaik araştırmalarına başladıktan kısa süre sonra namaz kılanların arasında çalışmaların sürdürülemeyeceğini iddia ederek mabedin ibadete kapatılmasını istiyor.
Yıl 1934, maarif vekâletine Abidin Özmen getiriliyor. İstanbul’a gelip teftişleri sırasında Ayasofya'yı geziyor. Çalışma ve mozaikleri inceliyor. Konu bir uzman heyete incelettiriliyor. Heyette Alman Prof. Eckhard Unger gibi uzman isim var. Komisyon Ekim sonunda raporunu takdim ediyor.
1- Müze olması için Vhittemore'nin çalışmaları bitmelidir. 2- Camiye yakın kimsesizler yurdu yıkılmalıdır. 3- Avlu tanzim edilerek açık müze yapılmalıdır. 4- Caminin ibadet kısmı ibadete kapatılmalı buraya Bizans eserleri konularak Bizans müzesi yapılmalıdır. 5- vd...
4. Maddeye itiraz eden tek kişi Alman Profesör Erckhard Ungardir. Ungar "ibadet kısmının aynen ibadete açık kalması gerektiğinde" ısrar etmiş ve muhalefet şerhi koymuştur. Böyle bir heyette böyle bir muhalefeti bir Alman'ın yapmış olması mânidardır.
Abidin Özmen ismi çok karşıma çıktı. Bu işin merkezinde yer alıyordu. Biraz da onun hayatına bakmak istedim. Dünya savaşının başlamasının ardından yedek subay olarak askere alındı. 1919'da terhis edildikten sonra önce Malkara Kaymakamlığına, ardından Bursa Vilayeti Polis Müdürlüğüne tayin edildi. Bir ara Bursa Evkaf Müdürlüğü görevini de üstlendi ve Mudanya Kaymakamlığına atandı. Casusluk suçuyla Yunanlar tarafından yakalanarak, İzmir’deki İşgal Kuvvetleri Divanı Harbi'ne verildi. Burada müebbet hapis cezasına çarptırılarak Yunanistan’a gönderildi. Yunanistan’da çeşitli hapishanelerde tutuklu esir kaldıktan sonra 1923'te serbest bırakıldı.(wikipedia)
Yukarıdaki bilgiler “Ulu Mabet Ayasoyfa” adlı eserin sahibi İsmail Kandemir’e ait. Eser 315 sayfa, içinde Ayasofya’ya dair her şey belgeleriyle ve kaynaklarıyla birlikte mevcut...
               Tunahan Dağaşan
 
ŞİİR
 
        AĞLAMA ÇOCUK
 
Büyük hayallerin peşinden koşan
Küçük çocuk ağlama sen
Umut dolu bak yine geleceğine
Oyun bitmedi pes etme
Sen en büyük hazinemizsin
Umutlarımız, hayallerimiz, geleceğimizsin
Kalem tutan elimiz güreş eden gövdemizsin
Kavga bitmiş değil pes etme
 
Sensin yeni çağların fatihi
Yeni ufuklarda Alparslan
Surların tepesinde Hasan sensin çocuk
Gelecek sende pes etme
 
Büyük hayalleri olan küçük çocuk
Ağlama sen, gülümse hayallerine
Atalarından örnek al, kanından güç
Denemekten asla vazgeçme,
Pes etme,
Ağlama sen
 
                 Naim Kuru
 
 
ESKİMEZ KELİMELER
 
HIFZISSIHHA: Sağlığın hıfzı, korunması anlamında bir terkiptir. Bilinen ve kullanılan anlamı isi sağlığın korunması sağlıklı yaşayabilmek için alınan tedbirlerin tamamına verilen genel isimdir.
Hıfz kelimesi saklamak anlamındadır. Sıhhat kelimesi de bilinen bir kelime olup sağlık anlamındadır. Bu iki kelimeden yapılan tamlama sağlığın korunması anlamındadır.
Yakın zamana kadar ülkemizde böyle bir kurum vardı. Günümüzde bu kurum Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet verecek şekilde yeniden tanımlanmıştır.
Yine geçmiş dönemlerde hastane anlamında “dâr-üs-sıhha” tamlaması akıl hastanesi anlamında “dür’üş şifa” tamlaması da yakın zamana kadar kullanılmıştır. Bugün korona salgınıyla "koruyucu hekimlik" daha bir önem kazanmıştır. Batı tıbbında çok sık kullanılırken artık bizim dilimizde de herkesin rahatlıkla kullanmaya başladığı hijyen kelimesi de yine koruyuculuk anlamındadır...
Batı'dan gelen hijyen bizim literatürümüzdeki hıfzıssıhha tıp ilmini oluşturan iki kısmın birincisidir. Biri hijyen yani sağlığı korumak İkincisi ise terapötik olup hastayı iyi etmektir. Hıfzıssıhha yani hijyenin tıbbın birinci görevi olduğu artık herkes tarafından kabul edilmektedir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.