Zafer ayımız ve Malazgirt Zaferi

A -
A +
 
Ağustos ayı malumunuz zafer ayımız. Şanlı ve şerefli ecdadımız bu ayda Allahü teâlânın yardımıyla nice zaferler kazandılar.
Malazgirt Zaferi 26 Ağustos 1071'de Selçuklu Sultanı Alparslan Hazretlerinin Bizans’a karşı kazandığı zaferdir. Bu zafer Türklerin Anadolu 'ya yerleşmelerini ve hâkimiyetlerini sağlar. Allah’ım, İslâm sancağını yükselt ve ona yardım et! Senin yolunun mücahitlerini kuvvetlendirerek, yurtları güvenlik ve zaferle dolduran yardımlarından mahrum etme. Müminlerin emirinin burhanı olan Sultan Alparslan'a sen yardım eyke ki, o sayede senin dinini yaysın, Senin hükmünü yürütsün ve kolayca yerinde tutunabilsin. Senin dinini şerefli ve yüce tutabilmesi için onu, lütufkâr ve her zaman tesir icra eden desteğinden mahrum etme. Ordusunu meleklerinle destekle. Onun niyet ve azmini, hayır ve başarı ile sonuçlandır. Çünkü o senin yüce rızan için rahatını terk etti. Malı ve canıyla senin emirlerine uymak maksadıyla senin, yoluna düştü... 
Allah’ım, o nasıl senin emrine uyup, atının korunmasında gevşeklik göstermeden emrine sarılmış ve düşmanlarına bizzat karşı koyup, dinine hizmet için geceyi gündüze katmışsa, sen de ona zafer kısmet eyle, dileklerinde ona muin ol. Onu öyle bir koruyucu ile muhafaza et ki, düşmanların her türlü kinlerini defetsin ve lütfunla bu koruyucu onu en sağlam ellerle muhafaza etsin. Yapmak istediği her işi ona kolay kıl. Ta ki, onun düşmana karşı olan mukaddes hareketi, zaferden ışık alsın ve ihanet zümresinin, gözleri yumulsun...
Alparslan büyük tarihî zaferler yanında ilk defa Nizâmiye Medreselerini kurmak, ilim adamlarına ve talebeye vakıf geliri ile maaşlar tahsis etmek, büyük imar ve sulama tesisleri vücuda getirmek suretiyle de hizmetler yapmıştır. Onun zamanında İmam-ı Gazali hazretleri, İmâm’ül Harameyn, Ebu İshak eş-Şirâzi, Abdul kerim Kuşeyrî, İmam-ı Serahsi gibi büyük âlimler yetişmiştir. Sultan Alparslan, İmâm-ı Azam hazretlerinin türbesini, Harizm Camii ve Şadyâh Kalesi gibi birçok eserler de inşa ettirmiştir.
Malazgirt Zaferinin sene-i devriyesinde Sultan Alparslan Hazretlerini ve tüm ecdadımızı dua ile rahmetle ve şükranla yâd ediyoruz.
            Kenan Özmen
 
 
 
          Malazgirt Marşı
 
Aylardan Ağustos, günlerden Cuma,
Gün doğmadan evvel İklim-i Rum’a,
Bozkurtlar ordusu geçti, hücuma…
Yeni bir şevk ile gürledi gökler
Ya Allah… Bismillah… Allahü Ekber.    
 
Önde yalın kılıç Türkmen Başbuğu,
Ardında Oğuz’un elli bin tuğu…
Andırır Altay’dan kopan bir çığı,
Budur, peygamberin övdüğü Türkler
Ya Allah… Bismillah… Allahü Ekber!
 
Türk, ulu Allah’ın soylu gözdesi,
Malazgirt, Bizans’ın Türk’e secdesi,
Bu ses insanlığa Hakk’ın müjdesi…
Bu sesle birleşir bütün yürekler
Ya Allah… Bismillah… Allahü Ekber!
 
Nağramızdır bugün gök gürültüsü
Kanımızdır bugün yerin örtüsü
Gâzi atlarımın nal parıltısı
Kılıçlarımızdır çakan şimşekler
Ya Allah… Bismillah… Allahü Ekber!
 
Yiğitler kan döker bayrak solmaya
Anadolu başlar, vatan olmaya…
Kızılelma'ya hey… Kızılelma'ya!..
En güzel marşını vurmada mehter;
Ya Allah… Bismillah… Allahü Ekber!
 
            Niyâzi Yıldırım Gençosmanoğlu
 
 
 
GÜZEL YURDUMUZ:
 
MALAZGİRT: Malazgirt Muş iline bağlı en büyük ilçedir. 1900 yılından itibaren birçok depremlere sahne olan Malazgirt 1. Deprem kuşağı üzerinde bulunmasından dolayı 1903 yılında geçirmiş olduğu şiddetli bir depremin etkisiyle merkezin ve köylerin birçoğu yerle bir olmuş jeolojik zamanlardaki tektonik kırımlar Malazgirt Ovasını meydana getirmiştir.
Malazgirt, Van Gölü'nün kuzeyindedir. Muş İlinin en büyük ilçesidir. Kuş uçuşu olarak 99 km İran ile Türkiye arasındaki gümrük kapısı olan Kapıköy’e 156 km bunun Kuzeyinde bulunan Doğubayazıt-Bakü’yü birbirine bağlayan Gürbulak sınır kapısına 156 km’dir.  Van Gölü'ne en yakın yer Bitlis ilinin Ahlat ilçesidir. Fırat Nehri'nin bir kolu olan Murat Nehri hemen ilçenin kuzeyinden geçer. Batısında bulunan Muş’un diğer ilçesi Bulanık'a kuş uçuşu uzaklığı 25 km Doğusunda bulunan Ağrı ilinin Patnos ilçesine olan uzaklığı yaklaşık 38 km’dir. Doğusunda Patnos, batısında Bulanık, Güneyinde Ahlat ve Kuzeyinde Murat Nehri ile çevrilidir. [www.malazgirt.bel.tr]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.