Deniz kaplumbağaları -1-

A -
A +
Bir ara yine belirtmiştik… Akdeniz’de yaşayan canlılar bunlar. Uluslararası adı Caretta-caretta. Bizim isimlendirdiğimiz şekliyle deniz kaplumbağaları. Nesli tükenme noktasına kadar gelmişti. Bu canlılara da âdeta yazık oluyordu. Son yıllarda alınan tedbirler sayesinde biraz rahatladı bu şirin canlılar. Neslinin devam etmesi ve gelecek kuşaklara devri çok önemli! Hele hele bütün dünyadaki son, Covid-19 pandemisinin (salgınının) tecrübesinden sonra.
Tüm dünyadaki insanların doğaya ve insana hayat veren ateş, hava, doğal canlılar ve tabiatın diğer unsurları ile daha barışık olmaları gerekiyor. Doğadaki bütün varlıklarla daha iç içe ve sorumlu şekilde yaşamaları çok büyük önem arz ediyor. Bu konuda sorumluluğumuz var hepimizin. Çünkü bu gibi canlılarla içten ve paylaşımcı şekilde yaşamalıyız artık. Daha da sahiplenme duygusu içinde olmalıyız. Onların varlığı insanlığın teminatıdır âdeta. Onlar varsa biz varız...
Deniz kaplumbağalarının bazıları görkemli, büyük, insanı ürküten cinsten... Bazıları gözden kaçacak şekilde küçük. Ancak hepsinin de doğanın korunmasında son derece büyük görevleri var... Ayrıca doğadaki birçok canlının da hayatını sürdürmesi gerekiyor. Dünyayı daha yaşanır hâle getiren, doğayı daha zengin ve faydalı kılan yine onlar. Milyonlarca yıldır tabiat ile başa çıkmak için sergiledikleri yöntemleri var. Hayatlarını ve nesillerini devam ettirmek için geliştirdikleri sistemler fevkalade. Bu meziyetleri, kusursuz toplumsal hayatları takdire şayan bir durumdur. Aralarındaki yardımlaşma ve iş bölümleri harikadır…
İnsanoğlunun kendi hayatını zenginleştirmesi ve kolaylaştırması; doğa ile uyum içinde yaşamayı öğrenmesi ve bütün canlıları daha yakından tanıyıp korumasına bağlı. İşte bu canlılardan birisi de yukarıda sözünü ettiğimiz deniz kaplumbağaları. Ülkemizde Akdeniz sularında Fethiye, Dalyan, Antalya civarında ve Kıbrıs’ta görülüyor. Ne yazık ki hemen, hemen ülkemizin bütün sahillerinin plaj hâline getirilmesi bu sevimli hayvanların sahile kuma yumurtlamasına sekte vuruyor. Her yıl temmuz ayının başlarında sahilde oluyor bu canlılar…
           Hüseyin Akarçeşme
 
 
ŞİİR
 
            Dualara yelken aç...
 
Sevgili dost,
Nicedir güne erken başlamanın huzuruna hasret kalmışız.
Bu sabah gün içime doğduğunda anladım.
Sanki tüm günler bizimmiş de biz onları sonra kullanırız sanıp
Bir kumbarada birikirmişiz çocukça heveslerle.
Adını da uyku koymuşuz üstelik.
Gecelerin uykusuzluğunu güneşin doğumuna sığdırmışız.
Meğer biz en güzel günleri kaçırmışız sevgili dost,
Meğerse biz dünlerde yaşamışız...
Bu sabah yeni günün sevinciyle güneşin gözleri kamaştı.
Bu sabah yeni umutların seslenişiyle
Kuşlar sevincinden kanat çırptı.
Bu sabah ben kirlileri makineye attım.
“Onlar da temizlensin arınsın,
Onlar da güneşten nasibini alsın” dedim.
Bu sabah tüm canlılar rızkına doğru yol alırken,
Ben kâinatın sahibini yeniden, yeniden andım ferahladım.
Ne kadar da az şükrediyormuşuz oysa.
Ben bu sabah bize bahşedilenleri hatırlayıp
Şükrettim sevgili dost,
Bana karşılıksız sunulan bu tertemiz gün için de şükrettim.
Sana da tavsiye ederim.
Şükür güzel de bir de sabır gerekli bize...
Sahi bizde tükendiyse komşudan isteriz istemesine,
Peki ya onda da kalmadıysa?
Ne diyelim bir gül koklar içten…
Bir salevat getirir dualara, yelken açarız biz de...
Zaten guguk kuşları da öylesine bağırmıyor değil mi?
                 Kübra Can
 
 
 
UNUTULMAZ COĞRAFYAMIZ
 
IHLARA VADİSİ: İç Anadolu bölgesinde tarihî ve tabiî güzelliği ile meşhur bir vadi. Aksaray iline bağlı Güzelyurt ilçesinin batısındadır. Vadi, Selime köyünden başlayıp, Ihlara köyünde son bulur. Ihlara Vadisi'ne dar bir boğazla girilir. Ihlara köyüne kadar içinden 26 menderes çizerek Melendiz Çayı'nın aktığı vadi, dar tabanlı çok dik yamaçlı ve derindir. Bu dik yamaçların Melendiz Çayı'na bakan kısmında çeşitli manastır, kilise ve mağaralar oyulmuştur.
Vadinin başlangıcı olan Selime ve Yapraklıhisar köylerinde tüf konileri ve peribacaları vardır. Kalınlığı genelde 100 m olan peribacaları ve tüf konileri kuzeye ve kuzeybatıya gidildikçe incelir. Kızılkaya köyü yakınlarında 5 metreye iner. Bu peribacalarının, Ürgüp Peribacaları ile aynı zamanda meydana geldiği zannedilmektedir.
Ihlara Vadisinde zengin şifalı su kaynakları vardır. Yaprakhisar köyüne 3 km uzaklıktaki Ziga Kaplıcasının, banyo kürleri, romatizma ve kadın hastalıklarına, içme kürleri ise mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına faydalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.