HANGİMİZE YILBAŞI?

A -
A +
Her senenin başında neredeyse tüm ülkelerde coşkuyla yeni bir yılın gelişi kutlanır. Sayılı günler sonrada 2022 yılına merhaba demeye hazırlanıyoruz. Oysaki biz Müslüman ülkeleri bekleyen büyük tehlikeyi görmeden...
Hristiyan âlemi her yıl 25 Aralık tarihinde Hazreti İsa’nın doğumu olarak kabul ettikleri Noel’i kutlarlar. 24 Aralık tarihinden başlayıp, 25 ve 26 Aralık akşamına kadar bu kutlamalar devam eder. Noel daha çok Hristiyanlara özgü bir bayramken yılbaşı ise her senenin başında kutlanan aslında dinî bir niteliği olmayan bir gündür.
Ancak yılbaşı kutlamaları yine bizim dinimiz ve kültürümüzde yer almayan ama kutlanması kimi kesimler tarafından yanlış bakılmayan bir eğlence faktörü olarak görülür. Gelgelelim bu meselenin biz Müslüman âlemi için en can sorusuna...
Noel ve yılbaşı kutlamak günah mıdır? Bu konuya verilebilecek en net cevap açık bir şekilde yanlış ve günah olduğudur. Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur:
“Kim bir kavme benzerse o da onlardandır. (Ebu Davud 4031)
Bir Hristiyan’ın ramazan veya hicri yılbaşı kutlaması İslam dinine girdiğinin alameti oluyorsa bizlerin Noel ve yılbaşı kutlaması sizce ne olur?
Sonuç olarak eşimiz, dostumuz, annemiz, babamız çevremizde tanıdığımız kim varsa doğruyu doğru, günahı günah, sevabı da sevap diye aktarmamız gerekir. Hem dinî konular olsun, hem de gerçekleri ortaya çıkaran konular olsun hakkı haykırmaktan çekinirsek bilelim ki yanlışın esiri ve bağımlısı hâline gelmeye çanak tutarız. Biz biz olalım, kendi dinî esaslarımıza ve geleneklerimize sahip çıkarak bu tip kutlamalardan uzak duralım ve kendi öz benliğimizden asla taviz vermeyelim...
            Mustafa Terzi
   
 
 
 
ŞİİR
 
           KAR SÜSLÜYOR TABİATI
 
Pencereye yanaştım da perdeleri araladım,
İnce ince yağan kara cam kenarından bir baktım.
Beyaz örtüyü görünce sevinerek bakakaldım.
Dört mevsimi de severim kar süslüyor tabiatı.
 
Toprak kardan beslenecek ayaz yiyip sertlenecek,
Fidan fide meyve verip canlıya ikram edecek.
Son cemreden sonra dala yavaş yavaş su gidecek,
Her mevsimi de severim kar süslüyor tabiatı.
 
Yaz olmazsa olur mu kış, bahar küsse gelir mi güz?
Denge kurmuş Hak Yaradan kime düşer acep bir söz?
Yeryüzünde var mıdır hiç bunları görmeyen bir göz?
Mevlâ’dan gelene razıyım o süslüyor kâinatı.
 
Kadere inanmalıyız kader getirir kararı.
Doğa olayları iklim onlar da kaderin payı.
Âlemin yaradılışı aslında Hakk'ın ikramı…
Nankörlere inat olsun epeyce şükretmeliyiz.
                                Sinan Korkmaz-Düzce
 
 
 
 
BİTKİLERİN DİLİ
 
HAVUCUN FAYDALARI: “Akciğer kanserine karşı en etkili besinlerden biri havuçtur. Menopoz sonrası dönemi kolay atlatmada en etkili besinlerden biridir. Kalbin en iyi dostlarındandır. Kolesterol düşürmede ilk akla gelmesi gereken besinlerdendir. Vücudun gıda zehirlenmelerine karşı direnç göstermesine sebep olur. İçindeki lif oranı sebebiyle sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Kabızlığa iyi gelir. Kaynatılıp suyu içildiğinde de ishale karşı iyi gelir. Sindirimi kolaylaştırır. Gaz giderir. İdrar söktürür. Âdet günlerinde sancıyı azaltır...”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.