Asgari ücrete destek ödemesi ne zaman bitiyor? | Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Düzenleyen:
Asgari ücrete destek ödemesi ne zaman bitiyor? | Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Ekonomi Haberleri

Herkesin gözü bu haberdeydi Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan sanayicilerin merakla beklediği asgari ücrette devlet desteği olup olmayacağı konusunda önemli bir açıklama geldi. Asgari ücrete destek ödemesi ne zaman bitiyor? sorusunun cevabını haberimizden kolayca bulabilirsiniz. İş verenin düşündüğü bu konuyken. İşçinin de aklında hep aynı soru. Asgari ücret ne kadar olacak? diye düşünmekte.

İş verenlerin, sanayicilerin büyük bir merak konusu Asgari ücrete destek ödemesi ne zaman bitiyor? sorusunun cevabını sizin için haberimizde derledik. İş verenlerin merakı bu yöndeyken işçilerde Asgari ücret ne kadar olacak? diye düşünmeden edemiyor. Ay sonunu zar zor getiren emekçilerin asgari ücretten yana bu sene yüzü gülecek mi?  gibi merak ettiğiniz her şey burada.

Osman Çobanoğlu ANKARA - Bakan Ağbal, “Asgari ücret desteği ile ilgili 2018 bütçesinde 1 Ocak’tan sonraki dönemlerle ilgili bir asgari ücret desteği öngörüsü yok” dedi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinden gelen soruları cevaplayan Bakan Ağbal ‘asgari ücrette devlet desteği’ konusunda şunları söyledi: “2017 yılına ait ödemeler 2018 yılının ocak, şubat, mart aylarında yapılacak. Bunun için ödenek koyduk. Biliyorsunuz 2016 yılında asgari ücret artışını yaptıktan sonra geçici olarak getirmiştik. Geçen sene ikinci defa uzattık. Açıkçası bu sene bunun geçici bir tedbir olduğunu düşünerek bu konuyla ilgili Çalışma Bakanlığı bütçesine bir ödenek ayrıca koymadık.  Ama hiç ödenek koyulmadığı şeklinde bir açıklama yapılmış, bu doğru değil. 2017’den kalan ödemeleri yapacağız.”

TAŞERONDA SONA GELİNDİ
Taşeron çalışmalarındaki son duruma ilişkin gelen bir soruyu da cevaplayan Bakan Ağbal, “Bu konuda farklı modeller üzerinde çalışmaların belli bir noktaya geldiğini görüyoruz. Nihai değerlendirmeyi Bakanlar Kurulunda hükümet olarak yapacağız. Burada hem bir geçiş düzenlemesi yapıp da hem de mevcut düzenlemeyi devam ettirmek gibi bir düşüncemiz yok. Tabii ki bu düzenlemeyle mevcut ihale dönemine de kamuda son vermiş olacağız” diye konuştu. Gelir vergisiyle ilgili olarak da Ağbal, “Gelir vergisi reform çalışmamız devam ediyor. Gelir vergisi reformuyla ilgili bütün STK’lardan görüş topladık. Gelen görüşlerin son derece mikro ve reform niteliği taşımadığını görüyorum” dedi. 

Asgari ücrete destek ödemesi ne zaman bitiyor? | Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

2018 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücretin hiçbir şekilde bin 404 liranın altına düşmeyeceğini belirtmişti. Buna göre GVK Geçici 87'nci madde ile sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere ödenen 1.404,06 TL net ücretin altında kalanlara, bu tutar ile 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutarı, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek. Sonuç olarak Eylül ayından itibaren Torba kanun yasalaşacağı tarihe kadar asgari ücret 1.404,06 liranın altında kalacak. Ücret bordroları mevcut gelir vergisi dilimlerine ve AGİ hesaplamasına göre yapılacak. 

Mevcut durumda asgari ücret, bekar bir işçi için brüt 1.777,5 lira; kesintiler sonrası çalışanın eline ise 1.404,6 lira geçiyor. Kapıcılar içinse net asgari ücret, 1.510,87 lira. 2018’de ne kadar artacağına dair bir açıklama bulunmuyor ancak geçen seneki oranlar çerçevesinde artarsa 1.510 lira civarlarına yükselmesi öngörülüyor. 

BAKAN SARIEROĞLU'NDAN ASGARİ MAAŞ AÇIKLAMASI

Asgari maaş ve vergi dilimine girmesi konusunda daha önce yapılan çalışmalardan da bahseden Bakan, asgari ücretin ülkemiz açısından da hassas bir konu olduğunu bildirdiği açıklamasında, “Başbakanımızın asgari ücret tespit edildiği zaman yılbaşında zaten bir açıklaması vardı. ‘Asgari ücretli kardeşlerimiz ocak ayında ne alıyorsa aralık ayında da bu ücreti net olarak almaya devam edecekler’ diye. Bugüne kadar AK Parti olarak bütün verdiğimiz sözlerin arkasında durduk. Asgari ücret konusu da ülkemiz açısından hassas bir konu” dedi.

Asgari ücrete destek ödemesi ne zaman bitiyor? | Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNE EL KOYAN PATRON YANDI!

Çalışanlara ödenen asgari ücretten kesinti yapmak amacıyla, asgari geçim indirimi ödemesini kesen patronlara ilişkin de yaptırımların artacağına işaret etti. Yapılan kesintiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Sarıeroğlu,  Çalışanın 'asgari geçim indirimine' hileli şekilde el koyan patronlar yandı. Çalışana "asgari geçim indirimi" ödemeyerek asgari ücretin altında ücret veren işletmelere yönelik yaptırımlar ağırlaştırılacağını ifade etti. 

Bu konuyla alakalı olarak bakanlığa gelen ihbar, şikâyetler doğrultusunda program dışı teftişler yapıldığı belirtildi. AGİ ödemesi mevzusunda en çok ihlal yapılan alanlar tekstil, inşaat sektörü ağırlıklı olmak üzere işletmelerin işçilere ek kart çıkartarak, asgari geçim indirimi ücretini ödemeyerek buraya yatırdığı belirlendi.  Asgari ücret ödemeyen ve eksik ödenen her işçi başına ise, aylık 162 lira ceza kesiliyor.

AGİ NEDİR? 

Asgari Geçim İndirimi medeni duruma göre ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılmasıdır. AGİ, işçiye işveren tarafından devlet adına ödenir ve işverenin gelir vergisinden düşülür.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...