HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Yunanistan'ın batması 1 trilyon avroyu götürür

Kaynak:
Yunanistan'ın batması 1 trilyon avroyu götürür

Ekonomi Haberleri  / 

Yunanistan Maliye Bakanı, "Bizim batışımıza izin verilmesi halinde, 1 trilyon avro kaybedilecek. Avrupa'nın buna izin vereceğine inanmıyorum" dedi

Yunanistan'da Başbakanı Alexis Çipras'ın 'evet' çıkarsa istifa edeceğini söylediği referandum yapıldı. Global krizin zirve yaptığı 2008 yılından bu yana zorda olan, yıllardır 'battı batacak' yorumları yapılan Yunanistan, geleceğine karar vermek üzere sandığa gitti. Başbakan Aleksis Çipras'ın Avrupa'ya rest çekip, halkı kreditörlerle IMF 'zulmünden' kurtaracağına dair vaatleriyle iktidara geldiği ülkede yaklaşık 10 milyon kişi oy kullandı. Emekli ve memur maaşlarını ödeyecek nakit paranın dahi kalmadığı ülkedeki referandumdan "evet" sonucu çıkarsa Avrupalı kreditörler yeniden nakit akışı sağlamaya başlayacak. Ancak nakit akışının sağlanması karşılığında ülkede askeri harcamalar azaltılacak, vergilerle emeklilik yaşı artırılacak, başta askerler olmak üzere binlerce memur işten çıkarılacak, iğneden ipliğe vergi zamları gelecek. Halk bu ve benzeri 23 maddelik plana 'hayır" derse kreditörler para musluğunu kapatacak, borçlar yeniden yapılandırılmayacak, ülkenin avro birliğinden çıkması gündeme gelebilecek. Bu durumda da hükümetin maaşları ödeyebilmesi için eski para birimi drahmiye dönerek para basması gerekecek.
"BİZİ BATIRAMAZLAR"
Referandumda 'hayır' denilmesi halinde para akışı kesilip iflası resmiyet kazanacak olan Yunanistan'ın Maliye Bakanı "Bizi batırmazlar" diyor. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, "Yunanistan'ın batmasına izin verilmesi durumunda 1 trilyon avro kaybedilecek. Bu çok para. Avrupa'nın buna izin vereceğine inanmıyorum" dedi. Varoufakis, "Referandumdan 'hayır' çıkması halinde dahi yeni bir anlaşma sağlanacaktır. Bundan eminim. Aksi halde bu iki taraf için de (Avrupa ve Yunanistan) çok masraflı olacaktır" dedi. General Motors'un 2009 yılında borçlarını yeniden yapılandırmasını örnek gösteren Varufakis, "Bizim istediğimiz de tam olarak buydu. Bir şirket finansa ihtiyacı olduğu zaman bankaya gider, borçlarını yapılandırır ve kurtulur. Biz de bunu istiyoruz" diye konuştu. Başbakan Çipras da "Eminim ki yarından itibaren Avrupa'nın kurucu değerlerine dönmesine yönelik bir yol açılacaktır" diye konuştu.
'HAYIR'CILAR MEYDANLARA AKIN ETTİ

İlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte çok sayıda "hayır" destekçisi, Atina'nın Sintegma Meydanı başta olmak üzere kentin çeşitli yerlerinde kutlamalarda bulundu. Başbakan Alexis Çipras ise oyunu kullanırken, "Korku ve şantaja yenilmeyiz. Oylama, Avrupa'nın kurucu değerlerine dönmesine yol açacaktır" dedi.

7'nci defa referanduma gittiler

Yunanistan'da vatandaşlar, mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, geleceğe dönük reformlar ve yeni kemer sıkma tedbirlerini içeren paket için 'evet' ya da 'hayır' oyu kullandı. Yunanistan'da 9 milyon 855 bin 29 seçmenin 5 milyon 82 bini kadın. 108 bini ise ilk defa oy kullandı. Yunanistan halkı daha önce de 1920 ile 1974 yılları arasında tam 7 defa referanduma gitti. 1974 yılındaki son referandum, Konstantinos Karamanlis başbakanlığı döneminde Albaylar Cuntası'nın devrilmesinin ardından kraliyetin kaldırılması için yapılmış, Yunan vatandaşlarının yüzde 70'i Cumhuriyet için 'evet' demişti.


Ekonomi
Kaynak:
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...