Metan hidrat klatrat...

A -
A +

Metan saf doğalgazdır, çoğunlukla bitkilerin ve diğer karbon-temelli canlıların çürümesiyle oluşur. Hidrat, su içeren bir şeyin kimyasal terimidir. Peki klatrat nedir? Moleküllerini (her şeyi meydana getiren en ufak yapıtaşları) kafes yapı şeklinde sıralayan kimyasal bir maddedir. Evlerde geçici bölme yapmak için kullanılan paravan kafes yapısına bir örnektir. Köprü inşasında kullanılan çapraz bağlantılı demirler de kafes yapısındadır. Şimdi metan hidrat için ne manaya geldiğini anlamaya başladık. Doğalgaz, metan, kafes biçiminde olan donmuş suyun içine hapsedilir. Böylece, metan hidrat klatrat ortaya çıkar. Şimdi bunu anladık, peki bu niye önemli?

Metan hidrat klatratların normal basitleştirilmiş versiyonu olan metan hidratlar dünyanın en büyük hidrokarbon enerji kaynağıdır. Jeolojik çalışmalar metan hidratta bulunan enerjinin; dünyada bildiğimiz petrol, doğalgaz, kaya gazı, kömür, vs.'den daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Bu enerjinin geleceği için oldukça heyecan verici bir haber. Metan hidrat, kaya gazından sonraki doğalgaz devrimi olabilir ya da kaya gazında olduğu gibi ABD ve Kanada'dan AB'ye, Çin'e, Avustralya'ya ve dahasına yayılabilir.Metan hidratlar okyanusların derinliklerinde, daha soğuk yerlerde buzulların içinde ve dünya yüzeyinin derinlerinde hapsolmuş bir şekildedir, çünkü metan içinde su olduğundan dolayı donmuş bir halde, yüksek basınç altında ve çok soğukta bulunmaktadır. Denizin derinlerine indikçe, basınç da bir o kadar artacaktır. Deniz seviyesindeki basınç santimetrekare başına 1 kilogramdır. Bunu hissetmezsiniz, çünkü vücudunuz alışmıştır. Suyun altına 10 metre dalarsanız bu basınç 2 katına çıkar. Şimdi okyanusların en derin bölgelerinde ne kadar basınç olacağını bir düşünün... Evet, bu çok büyük bir basınç. Ayrıca çok derinlerdeki sular aşırı derecede soğuktur. Güneş ışınları sudaki türbülans ve kirlilik yüzünden bloke olur, ama en temiz sularda bile belli bir derinlikte su güneşi bloke eder. Sadece 10 metre derinlikte güneş ışınlarının yüzde 25'i su tarafından emilir. 100 metre derinlikte güneş ışınlarının yüzde 99'u su tarafından emilir. Şimdi 500 veya 1000 metre derinliğin ne kadar karanlık ve soğuk olacağını tahayyül edin. Basıncı da düşünün.Denizlerdeki bu soğuk ve basınç, kafes yapısını bir arada tutuyor. Metan hidratın olduğu yerlerde deniz ısınırsa gaz sızmaya başlar, hatta metan patlamaları olabilir. Bu, küresel ısınma için gerçek bir problem olabilir. Ayrıca bize metan hidratı nasıl çıkarmamız gerektiğini öğretebilir.Metan hidratı çıkarmanın çeşitli yöntemleri var, ama geniş ölçekli olarak kullanılmadan önce daha çok test edilmeli.Metan hidrat klatrat gelecekte çok daha sık duyacağınız bir terim. Gelecekteki enerji çözümlerinden biri olabilir. Ancak her şeyde olduğu gibi bu konuda da güçlü siyasi, kimyasal, iklimsel ve diğer bazı tartışmalar olacaktır. Düşünün, eğer doğru bir şekilde yapılabilirse, çocuğunuzun ya da torununuzun arabası donmuş metandan elde edilen sıkıştırılmış doğalgazla çalışabilir. Evlerimizi bu gazla ısıtabiliriz. Elektrik üretim santralları ve diğer birçok fabrika bu gazla çalışabilir. Tarımda kullanılmak üzere gübre bu gazla yapılabilir. Riskler kontrol altına alınabilirse devasa fırsatlar var. Tanıdık geliyor mu?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.