Dünyada 1 milyar kişi köle gibi çalıştırılıyor

Dünyada 1 milyar kişi köle gibi çalıştırılıyor

DÜNYA Haberleri

Bir insanın karnını doyurması için günde en az 2 dolar kazanması gerekiyor.Ancak dünyada 1 milyar kişi günde 1 dolar karşılığında çalışıyor.

Bir insanın karnını doyurması için günde en az 2 dolar kazanması gerekiyor.?Ancak dünyada 1 milyar kişi günde 1 dolar karşılığında çalışmak zorunda bırakılıyor. Dünyada birçok ülke, geri kalmış ülkelerden işçi getirip çalıştırırken, onlarcası da kendi ülkesinin insanını açlık sınırının altında çalıştırıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) verilerine göre, dünya üzerinde 2.8 milyar kişinin 1.4 milyarı, yoksulluk sınırı olarak kabul edilen ve kendileri ile ailelerinin geçinmesi için gereken günlük 2 dolarlık kazancı bile elde edemiyor. Toplam 7 milyarlık nüfusun 1 milyarı günde sadece 1 dolar elde ediyor. Son yapılan açıklamalar ise, İLO'nun 2013 verilerine ışık tutuyor. Rapora göre gelişmekte olan ülkelerdeki işçilerin 1.1 milyarı günlük yaklaşık 4 dolarla geçimini sürdürüyor. Yine aynı örgütün verilerine göre dünya genelinde çoğunluğu kadınlardan oluşan 50 milyon kişi hizmetçi olarak çalışıyor. Birçok ülkede hizmetçiler, işçilerden daha fazla çalışmasına rağmen, onların yarısı kadar bile kazanamıyor. Dünya çapında iş kaynaklı ölümler, mesleki hastalıklardan kaynaklanıyor. Dünya üzerinde her dakikada 4 işçi, iş kaynaklı hastalık ve kazalardan dolayı hayatını kaybediyor. Bunun yanında her dakika 640 işçi de iş kazası geçiriyor. Göç ise, sosyal hayatı en fazla yaralayan unsurların başında geliyor. Dünya üzerinde tam 232 milyon kişi, kendilerinin ve ailelerinin daha iyi hayat sürmesi için, milyonlarcası da 'açlıktan ölmemek' için yaşadığı kenti ya da ülkeyi terk ederek tek başına başka bir yere göç ediyor. Kazandığını ailesine gönderen bu kişiler, 'karın tokluğuna' çalışıyor ve bir anlamda kölelik yapıyor. nbsp;
Dünya Kupası için çalışırken olüyorlar
Katar, 2022 Dünya Kupası için var gücüyle çalışıyor. Ülkede hemen hemen her yer şantiyeye döndü. Ancak bu şantiyelerde insanlar kelimenin tam anlamıyla 'köle' statüsünde çalışıyor. Katar'a genellikle Mandu, Nepal, Katmandu gibi Güney Asya ülkelerinden işçi götürülüyor. Yaz aylarında sıcaklığın 50 dereceyi aştığı Katar'daki şantiyelerde, kötü çalışma şartları sebebiyle haftada ortalama 12 işçi hayatını kaybediyor. nbsp;

HİNDİSTAN

AÇLIKTAN ÖLMEMEK İÇİN ÖRGÜTLENDİLER
Hindistan, 1 milyarı aşkın nüfusuyla Güney Asya'nın ucuz iş gücü merkezi. Özellikle tekstil sektöründe işçiler, 12 saat çalışıp aylık 62 dolar ile 130 dolar arasında kazanıyor. Bu da günlük ortalama 2 dolara karşılık geliyor. Günde sadece 3 defa mola veriliyor ve bunun dışında tuvalete gitmek dahi yasak. Köle gibi çalıştırılmalarına rağmen deyim yerindeyse 'başını kaldıran' işten atılıyor. Bunun üzerine ülkedeki 15 sendika, işçileri örgütlenmeye çağırdı. Ülkede işçileri köle gibi çalıştıran sektörler arasında tekstil, inşaat ve metal başı çekiyor.

KÜKÜRT İŞÇİSİ

ÖMRÜNÜN YARISINI 7 DOLAR İÇİN HARCIYOR
Endonezya'nın Java adasındaki Kawah ljen volkanik krater gölünde kükürt işçileri, canları pahasına çalışıyor. Volkanik köyün hemen yakınında yüzlerce işçi günlük 7 ile 10 dolar arasında para kazanmak için canını ortaya koyuyor. Çalışma süreleri günde 12 saat. Zehirli duman soludukları halde maskeleri olmayan işçilerin ortalama ömürleri 30 yıl... Yoğun kükürt sebebiyle gözlerde ve göğüste ciddi sağlık problemleri meydana geliyor ve genç yaşta ölüyorlar.

APPLE

ÇİN'DE YOĞUN ÇALIŞAN İŞÇİLER İNTİHAR ETMİŞTİ
Dünyanın en değerli şirketi olan Apple'a yan ürün tedarik eden Foxconn fabrikasında 11 saati bulan çalışma süresi sebebiyle üç ayda 11 kişi, binanın tepesinden atlayarak intihar etmişti. Apple ürünlerini monte eden işçiler arasında bulunan bu kişilerle ilgili açıklama yapan firma, Çinli tedarikçisinde yoğun çalışma sebebiyle dikkatsizlikler olabileceğini belirtmiş, kendi fabrikalarında çalışmanın 60 saatin altında olduğunu duyurmuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...