Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Zuabi: 'İsrail'de demokrasi iddiası ancak kötü bir şaka olabilir'
Dünya

Zuabi: 'İsrail'de demokrasi iddiası ancak kötü bir şaka olabilir'

Son Güncelleme: 16 Şubat, 2015 - 23:50
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Zuabi: 'İsrail'de demokrasi iddiası ancak kötü bir şaka olabilir'
Fotoğraf BaşlığıZuabi: 'Israil'de demokrasi iddiasi ancak kötü bir saka olabilir'

İsrail'de seçimlere girmesi yasaklanan Knesset üyesi Zuabi, 'İsrail'de demokrasi olduğu iddiası ancak kötü bir şaka olabilir' dedi.

Kaydet
a- | +A
İsrail parlamentosu Knesset'in Arap üyesi Hanin Zuabi, seçimlere girmesinin yasaklanarak Filistin halkının meşru siyasi mücadelesinin hedef alındığını söyledi.
İsrail'in Gazze ablukasını kırmayı amaçlayan Mavi Marmara gemisi yolcularından biri olan Knesset'teki Filistin asıllı milletvekili Zuabi, "İsrail, 'Kötü Araplar' olarak tanımladığı, Filistin halkı için mücadele eden milletvekillerini Knesset'te görmek istemiyor" dedi.
Nüfusunun çoğunluğunu Hristiyan Arap Filistinlilerin oluşturduğu Nasıra kentindeki ofisinde AA muhabirine konuşan Zuabi, İsrail'de 17 Mart'ta yapılacak seçimlere girmesinin yasaklanarak, Filistin'in özgürlüğü için mücadele edenlerin caydırılmak istendiğini belirtti.
İsrail'in, Arap olan vatandaşlarının Filistin halkının bir parçası olduğu gerçeğini şu ana kadar reddettiğini kaydeden Zuabi, şöyle devam etti:
"Ben Filistinliyim ve halkımın mücadelesi benim mücadelem. Bu mücadele adalet, özgürlük ve eşitlik gibi evrensel değerler üzerinde temelleniyor. Bizim özgürlüğümüz aynı zamanda Siyonist ideolojinin de sonu demek. Şimdi seçimlere girmem yasaklanarak sadece ben değil, Filistin halkının topyekun siyasi mücadelesi hedef alınıyor. Ama bu yasak beni şu gerçeği ifade etmekten alıkoymayacaktır: Ülkemde terör varsa bunun tek kaynağı İsrail işgali ve zulmüdür."
"İSRAİL'DE DEMOKRASİ OLDUĞU İDDİASI ANCAK KÖTÜ BİR ŞAKA OLABİLİR"
İsrail'in, "Ortadoğu'daki tek demokrasi" olduğu yönündeki iddiasının sadece kötü bir şakadan ibaret olabileceğini kaydeden Zuabi, "İsrail kendisini 'Yahudi devleti' olarak tanımlıyor. Bu tanımla amaçladıkları tek şey Filistinlilere kendi vatanlarında yapılan zulmü meşru kılmak. Bugün İsrail'de Filistinlilerin varlığını reddeden ve topraklarımızın elimizden alınmasını mümkün kılan 50 adet ırkçı yasa mevcut. Hem ırka dayalı bir 'Yahudi devleti' hemde demokrasi olabilmek mümkün değil" dedi.
İsrail'in, kurulduğu 1948 yılında Filistinlilerin yüzde 85'ini ülkelerinden sürdüğünü hatırlatan Zuabi, bunun sadece bir sürgün değil, aynı zamanda "etnik temizlik" olduğunu vurguladı.
Kendisinin vatanında (1948 topraklarında) kalmayı başarabilen dördüncü kuşak olduğunu kaydeden Zuabi, "Burası bizim vatanımız ve biz bu toprakların yerlisiyiz. Biz İsrail'e dışarıdan göç etmedik, İsrail bize göç etti. İsrail ırkçı bir ülke ve bizim varlığımızı hegemonyasının ve İsrail'deki Yahudilerin refahının önünde bir engel olarak görüyor" ifadelerini kullandı.
İsrail'in, 1948'te Filistinlilere yönelik başlattığı etnik temizliği tamamlamayı başaramadığını kaydeden Zuabi, "Sadece Batı Şeria ve Gazze'de değil, bugun hala İsrail'in içerisinde yüzde 18 Filistinli var. uluslararası toplum bu gerçeğin farkına sadece son 15 yılda varmaya başladı" dedi.
"İŞGALİN BİTMESİ İÇİN İSRAİL BEDEL ÖDEMELİ"
Seçim Komisyonu'nun kendisinin adaylığını yasaklamasının hiçbir meşru temeli olmadığını belirten Zuabi, İsrail Yüksek Mahkemesinin bu kararı onaylamayacağını düşündüğünü belirtti.
Gazze'de iki milyon Filistinlinin abluka altında tutulması gibi terörist politikalara karşı mücadele ettiklerini ve bunun meşru bir hak olduğunu kaydeden Zuabi, " Seçim yasağım Yüksek Mahkeme tarafından onaylanırsa buna karşı koymak için tüm seçenekleri değerlendireceğiz. Bizim buna vereceğimiz siyasi cevap iseİsrail parlamentosu Knesset'teki temsiliyetimizi dahada arttırmak olacaktır. Milletvekili sayımızı 11'den 15'e çıkarmak için üç farklı Arap partisi olarak 'Birleşik Arap Listesi" adı altında birleşmemizin nedeni de bu" dedi.
Filistinlilerin her zaman olduğu gibi seçim öncesinde de en temel insan hakları ihlalleri ile yüzleştiklerini vurgulayan Zuabi, bunlardan bazılarını "Ev yapmalarının engellenmesi, topraklarının ellerinden alınması, eğitim ve sağlık hizmetlerinden eşit olarak yararlanamamaları ve topraklarından sürülenlere geri dönüş hakkı tanınmaması" olarak sıraladı.
Zuabi, İsrail'in bir an önce işgale son vermesi gerektiğini belirterek, "İsrail'in, işgale son vermeye razı olmasının tek yolu bir bedel ödemesidir. Henüz bu bedeli ödemediler" ifadelerini kullandı.
"MAVİ MARMARA SESSİZLİĞİ BOZMAYI BAŞARDI"
İsrail'in Gazze ablukasını kırmayı amaçlayan Mavi Marmara gemisinin yolcularından biri olan Zuabi, Mavi Marmara'nın, 'kuşatma' kelimesini yeniden İsrail'in ve uluslararası toplumun gündemine sokmayı başardığını vurguladı.
Zuabi, Mavi Marmara'dan önce İsrail'in, 2 milyon Filistinliyi dünyanın en büyük hapishanesine koyduğunu kabul bile etmediğini hatırlatarak, şu ifadelere yer verdi:
"İşgalci, işgal edilenin acısından habersizdi. İşgal ve Gazze'nin kuşatılması İsrail'in bilincinde yer etmiyordu ve bu gerçekten absürt bir durumdu. Mavi Marmara Gazze'nin kuşatılmasını kaldırmayı değil, kuşatılmaya karşı olan sessizliği kırmayı hedefliyordu ve bunu başardı. Mavi Marmara'ya katılmış olmaktan dolayı büyük gurur duyuyorum. Bu hem bir Filistinli hem de bir insan olarak bu benim görevimdi."
Mavi Marmara'da bir çok ülkeden insanın olduğuna işaret eden Zuabi, "Adalet ve özgürlük adına evrensel bir ortak vicdani paydayı temsil ediyordu. Aslında Mavi Marmara, siyasi alanda benim hedef noktasına konulmama ve zor dönemlerden geçmeme neden oldu fakat kolay bir mücadele bekleyemezsiniz. Şunu da vurgulamalıyım ki gerçek kahramanlar Batı Şeria ve Gazze'de mücadele eden ve acı çeken Filistinlilerdir" şeklinde konuştu.
Zuabi, Türk hükümetinin ve halkının Mavi Marmara'ya olan desteğinin kendisini gururlandırdığını belirterek, "Türkiye, 9 masum Türkiyelinin öldürüldüğü Mavi Marmara sorumlularının peşini bırakmamalı" dedi.
"NETANYAHU, GAZZE'DE KATLETTİĞİ 2 BİN 200 FİLİSTİNLİNİN BEDELİNİ ÖDEMELİDİR"
Zuabi, İsrail'de 17 Mart'ta yapılacak genel seçime ilişkin, "Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti ilan edilmesi ve 1967 sınırlarına dönülmesi açısından bakarsak, seçimlerde iktidara Netanyahu da gelse Herzog ve Livni ikilisi de gelse bu talepler tanınmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
"Yine de seçime ortak katılacak Herzog ve Livni ikilisi, statükoyu koruma noktasından Netanyahu'dan daha hassas olacaklar ve daha liberal bir söylem benimseyeceklerdir" diyen Zuabi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fakat Filistinliler için hiçbir şey yapmayacaklardır. Yahudi yerleşimcilerin kaldırılması noktasında somut bir adım atmayacakları gibi yerleşim yerlerini genişletmeyi sürdüreceklerdir. Ancak son kertede Netanyahu, Gazze'de öldürdüğü 2 bin 200 Filistinlinin bedelini ödemelidir."
Zuabi, 1948 Arapları olarak bilinen ve İsrail topraklarında yaşayan Filistinliler'in seçimleri boykot etmesine olumlu bakmadığını belirterek, şöyle konuştu:
"Knesset bizim görünürlüğümüze katkı sağlayan bir başka araçtır. Mavi Marmara'ya benden başka 4 İsrail vatandaşı Filistinli daha katıldı. Ama İsrail beni, yani Knesset üyesini hedef tahtasına koydu. Neden? Parlamentoda temsil edilmenin mücadelenin tek yolu olduğunu söylemiyorum. Ama bu da mücadele yollarından biri. Siyasi farkındalığımızı arttırmak için tüm imkanları değerlendirmeliyiz."
İsrail MerkeziSeçim Komitesi 12 Şubat'ta Zuabi'nin, bu yılın Mart ayında yapılacak genel seçimlerdeki adaylığının düşürülmesi yönündeki talebi onaylamıştı.
Zuabi'nin mensubu olduğu "Birleşik Arap Listesi" de yaptığı yazılı açıklamada, kararın, İsrail vatandaşı Filistinlilerin iradesini hedef alan "ırkçı bir karar" olduğunu ifade etmişti.
Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi ile Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman'ın kurduğu Evimiz İsrail Partisi, Mart ayında yapılacak parlamento seçimlerinde Zuabi'nin adaylığının düşürülmesi yönünde talepte bulunmuştu. Partiler, Zuabi'nin "terörü desteklediğini" iddia ederek böyle bir talepte bulunduklarını belirtmişti.
İsrail'in 8,5 Milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonunu 1948 işgali sonrası yurtlarında kalan İsrail vatandaşı Filistinliler oluşturuyor. Filistinliler İsrail'i meşru bir devlet olarak değil "İşgal unsuru" olarak gördüklerinden bu toprakları "1948 Toprakları" şeklinde tanımlıyorlar.
Dört milyon Filistinli ise İsrail'in 1967'de işgal ettiği Filistin'in Gazze ve Batı Şeria bölgelerinde yaşıyor.
Editör: TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 16 Şubat, 2015 - 23:50
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Erdoğan ve TÜRK-İŞ faktörü! Asgari ücret zammında bambaşka bir rakam ortaya çıktı
    Erdoğan ve TÜRK-İŞ faktörü! Asgari ücret zammında ...
    Kaydet
  • 2
    KPSS 7348, 7322, 3384, 3004 ve 1101 nitelik kodu nedir? KPSS nitelik kodları ve anlamları
    7348, 7322, 3384, 3004 ve 1101 nitelik kodu nedir?
    Kaydet
  • 3
    Sercan Yaşar tutuklandı! Uyuşturucu suçlamasıyla cezaevine gönderildi
    Sercan Yaşar tutuklandı! Uyuşturucu suçlamasıyla c...
    Kaydet
  • 4
    Jandarma kaçak avcılığa karşı denetime çıktı! Dağlar kontrol edildi
    Jandarma denetime çıktı! Dağlar kontrol edildi
    Kaydet
  • 5
    TÜRK-İŞ'in mesajı sonrası Bakan Işıkhan'dan sürpriz hamle! Kritik görüşme sonrası peş peşe açıklamalar
    TÜRK-İŞ'in mesajı sonrası Bakan Işıkhan'dan sürpri...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Ömer Faruk Ünal
    Ömer Faruk Ünal Alın size, geçen yılki FIFA VAR listesi!
    Kaydet
  • Ömer Faruk Ünal
    Ömer Faruk Ünal Alın size, geçen yılki FIFA VAR listesi!
    Kaydet
  • Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil
    Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Tarlamızı gazel okuyarak sürdüler!
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük FETÖ’cüler akıllanmaz!..
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Cumhuriyeti CHP mi kurdu?
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Yolcu kapısından inip kaçmaya çalıştı dronu unuttu! Cezayı yiyince polisle hatıra fotoğrafı çektirdi
    Yolcu kapısından inip kaçmaya çalıştı dronu unuttu! Cezayı yiyince polisle hatıra fotoğrafı çektirdi
    Kaydet
  • 800 derece ateşte ısıtıp onlarca model yapıyorlar!
    800 derece ateşte ısıtıp onlarca model yapıyorlar!
    Kaydet
  • Serbest bırakılan Danla Biliç'ten ilk açıklama geldi...
    Serbest bırakılan Danla Biliç'ten ilk açıklama geldi...
    Kaydet
  • Biri vurdu diğeri kayda aldı! Husumetlisinin aracını hurdaya çevirdi
    Biri vurdu diğeri kayda aldı! Husumetlisinin aracını hurdaya çevirdi
    Kaydet
  • Rusya'dan Batı'ya açık tehdit: Vururuz
    Rusya'dan Batı'ya açık tehdit: Vururuz
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Cevdet Yılmaz eleştirilere cevap verdi: CHP eğer seçilseydi harcama 6 kat artardı
Cevdet Yılmaz: CHP seçilseydi harcama 6 kat artardı
Kaydet
MSB üç aşamada uygulanan süreci anlattı: O İHA böyle düşürüldü
MSB üç aşamada uygulanan süreci anlattı
Kaydet
Avukatı açıkladı, Levent Gültekin gözaltına alındı!
Levent Gültekin gözaltına alındı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası