İtalya'da Filistin rüzgarı

İtalya'da Filistin rüzgarı

DÜNYA Haberleri

İtalya Temsilciler Meclisi'nde, 'Filistin'in devlet olarak tanınmasını' teşvik etme çağrısının yapıldığı iki ayrı önerge 45'e karşı 300 oyla kabul edildi.

Avrupa'da Filistin'i devlet olarak tanıyan ülkeler kervanına İtalya da katıldı. İtalyan parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" teşvik etme çağrısının yapıldığı iki ayrı önerge önceki gün kabul edildi. Temsilciler Meclisi Genel Kurul gündemine iktidarın büyük ortağı Demokrat Parti tarafından getirilen ve "Meşru İsrail Devleti'nin endişelerini ve çıkarlarını dikkate alarak, 1967 öncesi sınırları dahilinde, ortak başkenti Kudüs olan demokratik ve egemen Filistin Devleti'nin tanınmasının teşvik edilmesini" kapsayan önerge, 45'e karşı 300 oyla onaylandı.
BAĞLAYICI OLMAYAN ÇAĞRI
Çift kanatlı parlamenter sistemin alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen önergelerin hükümete çağrı niteliğinde olduğu ve herhangi bir bağlayıcılığı olmadığı belirtildi.
İsrail'in Roma Büyükelçiliği'nin tepkisini çeken kararla ilgi konuşan Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, "Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olma hakkı ve İsrail'in kendi meşru varlığını kaldırmak isteyenler karşısında güven içinde yaşama hakkı var. Bu çerçevede hükümet, Filistin Hükümeti'nin tanınmasını ve taraflar arasında müzakerelerin yeniden başlaması için gerekli çabaların yapılmasını olumlu değerlendiriyor" dedi.
AVRUPA'DA TANIMA RÜZGARI
Avrupa Parlamentosu'nun Filistin'in devlet olarak tanınmasını destekleyen karar tasarısını kabul etmesinin sonrasında AB ülkelerinden İngiltere, Fransa, İspanya ve İrlanda parlamentolarından hükümetlerin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararları çıkmıştı. İsveç ise Filistin'i devlet olarak tanımıştı.
AB üyesiyken Filistin'i tanıyan ilk ülke İsveç'e ek olarak Polonya, Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Malta tanıma kararlarını üye olmadan önce hayata geçirmişti.
HAMAS'A TERÖR YAFTASI
Avrupa Adalet Divanı, geçtiğimiz Aralık'ta AB'nin Hamas'ı 'terör' listesinde tutma kararını iptal ederken Mısır'da cunta mahkemesi, Hamas'ı "terör örgütü" ilan etti. Mısır 26 ocak'ta da Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nı "terör listesine" almıştı. Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, "Mısır, İsrail'e hizmet eden bu siyasi kararından sonra, artık Filistin meselesinin ve hiçbir dosyasının, özellikle de barış dosyasının temiz bir gözetmeni değildir" dedi. Berhum, "Karar, Mısır'daki güç sahiplerinin Filistin halkına ve direnişe darbe vurmayı amaçlamaktadır" ifadelerini kullandı.
Filistin'i devlet olarak tanıyan AB üyesi ülkeler: İsveç, Polonya, Macaristan, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Güney Kıbrıs, Rum yönetimi, Malta.
Filistin'i tanımak için meclise önerge veren AB ülkeleri: İngiltere, Fransa, İspanya, İrlanda, İtalya nbsp;(Kaynak: Yeni Şafak)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...