Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Netanyahu: 'Obama'ya saygısızlık amacı taşımıyor'

/ Kaynak: AA
Netanyahu: 'Obama'ya saygısızlık amacı taşımıyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail lideri Netanyahu, ABD Kongresi'nde yarın yapacağı konuşmayla ilgili, "Obama'ya veya muteber konumuna saygısızlık amacı taşımıyor" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyanu, Amerikan yönetiminin sıcak bakmamasına rağmen ABD Kongresi'nde yarın yapacağı konuşmanın ABD Başkanı Barack Obama'ya veya makamına "saygısızlıkta bulunma" veya "Amerikan siyasetine İsrail'i dahil etme" amacı taşımadığını söyledi. nbsp;

Netanyahu, ABD'deki İsrail lobi kuruluşlarından Amerikan-İsrail Hakla İlişkiler Komitesi'nin (AİPAC) başkent Washington'da düzenlenen yıllık konferansında konuşma yaptı.

Katılımcılara "Dünyaya, ABD-İsrail ilişkilerinin öldüğüne dair haberlerin sadece vakitsiz değil aynı zamanda yanlış olduğunu söylemek için buradasınız. Müttefikliğimizin hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu söylemek için buradasınız" diye hitap eden Netanyahu, ABD Kongresi'nin iki kanadının ortak oturumunda yarın konuşma yapacağını hatırlattı.

Netanyahu, konuşmasına yönelik eleştirilere değinerek, "Daha yapılmamış bir konuşma için hiç bu kadar yazıldığı olmamıştı" ifadesini kullandı.

Konuşmasının ABD Başkanı Barack Obama'ya veya bulunduğu muteber konuma saygısızlık amacı taşımadığını kaydeden Netanyahu, Obama'nın, güvenli işbirliği, istihbarat paylaşımı, BM'de İsrail destek ile "ABD Başkanı ile İsrail Başbakanı arasında kalması gereken ve paylaşamayacağı" konular da dahil birçok konuda İsrail için yaptıklarına derinden müteşekkir olduğunu bildirdi. Netanyahu, "Kendisinin desteğine çok minnettarım, siz de öyle olmalısınız" diye konuştu.

Kongre'deki konuşmasıyla ayrıca ABD'deki siyasi tartışmalara İsrail'i de katmak gibi bir amaç da gütmediğini ifade eden Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müttefikliğimizin devamlı daha da güçlenmesinin önemli bir nedeni, buna iki partinin de destek vermesidir ve bu öyle de kalmalıdır. Bu nedenle isteyebileceğim son şey İsrail'in (ABD'de) partiler arasındaki bir mesele haline gelmesidir. Bazılarının bunu yaparak bu haftaki ziyaretimi yanlış algılamasından üzgünüm. İsrail her zaman partiler üstü bir meseledir ve bu şekilde kalmalıdır."

"ABD ve İsrail bir dosttan daha fazladır, biz bir aileyiz"

Netanyahu, Kongre'de, İran ile potansiyel anlaşmanın İsrail'in varlığını tehdit edeceğini vurgulamak için konuşacağını belirterek, İran'ın dünyadaki en önde gelen terör sponsoru devlet olduğunu, İsrail'i ortadan kaldırmaya yemin ettiğini ve nükleer silah geliştirirse bu amacını gerçekleştirme niyetinde olduğunu savundu. Netanyahu, "İsrail'in Başbakanı olarak, henüz önlemek için vakit varken bu tehditlere karşı sesini yükseltmek benim manevi yükümlülüğüm. Yarın da bunu yapmayı planlıyorum" dedi.

ABD ile İsrail'in, İran'ın nükleer silah edinmemesi noktasında aynı görüşte olduğunu ama bu konuda izlenecek yol konusuna farklı yaklaştıklarını ifade eden Netanyahu, en yakın müttefikler arasında bile zaman zaman böyle anlaşmazlıkların yaşanmasının normal olduğunu kaydetti.

İsrail'in kuruluşundan bu yana bazı konularda aradaki görüş farklılıklarına rağmen ABD ile İsrail'in dostluğunun on yıllar boyunca güçlenerek ilerlediğini dile getiren Netanyahu, bu dostluğun, şu anki anlaşmazlıkları da gidereceği ve gelecekte daha da büyüyeceği değerlendirmesinde bulundu.

"İsrail'in giderek Ortaçağ barbarlığına düşen, karanlık, vahşi ve çaresiz Ortadoğu'da özgürlük, eşitlik, adalet, hoşgörü gibi değerleri ayakta tutan, insanlığın, aydınlığın ve umudun feneri tek ülke" olduğunu iddia eden Netanyahu, "ABD ve İsrail bir arada durmaya devam edecek, çünkü ABD ve İsrail bir dosttan daha fazladır, biz bir aileyiz" diye konuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...