Yemen'de Şii Husileri kararlı fırtına vurdu!

Yemen'de Şii Husileri kararlı fırtına vurdu!

DÜNYA Haberleri

İran desteğini arkasına alarak yönetimi ele geçirmek isteyen Şii militanlara, Suudi Arabistan öncülüğündeki 10 ülke 100 savaş uçağıyla bomba yağdırdı

Yemen'de uzun süredir yaşanan çatışmalar, adım adım mezhep savaşına doğru gidiyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, İran'ın desteğiyle Yemen'de ilerleyen Şii Husileri durdurmak için önceki gece hava operasyonu düzenledi. 'Kararlı Fırtına' adı verilen operasyonda havalanan 100'e yakın savaş uçağı, Husi militanlarına bomba yağdırdı. Sabaha kadar devam eden operasyonda, işgal altındaki Sana'daki Daylami hava üssü ile buradaki uçaksavar bataryaları ve 4 savaş uçağı etkisiz hâle getirildi. Savaş uçakları ayrıca Sana'nın güneyindeki Husilere ait askerî kampları da hedef aldı. Suudi Arabistan'ın yanı sıra Mısır, Fas, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn operasyona destek verdi. Mısır, Pakistan, Ürdün ve Sudan muhtemel bir kara harekâtına hazır olduklarını duyurdu. İsmini açıklamayan bir güvenlik kaynağı "Yemen'de düzeni sağlamak için kara operasyonu gerekebilir" dediği sıralarda Suudi Arabistan sınıra 150 bin askeri konuşlandırdı. Suudi Arabistan ayrıca ülkenin güneyindeki havaalanlarında bütün iç ve dış uçuşları durdurma kararı aldı.
nbsp;MISIR 4 SAVAŞ GEMİSİ GÖNDERDİ
nbsp;Hava operasyonuna destek veren Mısır da, dört savaş gemisini Aden Körfezi'ne gönderdi. Port Said Limanı'ndan yola çıkan Mısır donanmasına ait 2 hücumbot ile 2 fırkateyn, Kızıldeniz'deki Aden Körfezi ve Bab'ül Mendeb Boğazı'na gitti. Bu arada hava operasyonlarının ardından Yemen ordusu da harekete geçti. Huta şehri yaşanan şiddetli çatışmaları sonrası Husi militanlardan temizlendi. Operasyonlar sürerken, Husi militanları Aden'deki uluslararası havalimanından da çekildi.
HUSİ LİDERİ: İSRAİL'İN İŞİ
Hava operasyonunda 25'e yakın sivilin de hayatını kaybettiği ifade edilirken Husi'lerin lideri Abdulmelik el-Husi'nin evi de hedef alındı. Bazı kaynakların öldüğünü iddia ettikleri Husi, örgüte ait el-Mesire te-levizyonuna çıkarak "Başlatılan operasyonun arkasında İsrail var. Düşman güçleri onun emirlerini yerine getiriyor. Suudi Arabistan da bölgede fitne çıkarmak istiyor" dedi.
CUMHURBAŞKANI HADİ, S. ARABİSTAN'DA ASKERİ ÜSTEYemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Suudi Arabistan'da Riyad Hava Üssü'nde olduğu ortaya çıktı. İran destekli Şii Husi militanları başkent Sana'nın ardından Taiz, Dali ve Lahic'i almış liman şehri Aden'in bir kısmını ele geçirmişti. Bunun üzerine Hadi'nin Körfez ülkelerine yaptığı "acil müdahale" çağrısı karşılık buldu ve operasyon başladı. nbsp;

Yemen'de Şii Husileri kararlı fırtına vurdu!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...