Germanwings faciası hava yollarını harekete geçirdi

Germanwings faciası hava yollarını harekete geçirdi

DÜNYA Haberleri

Uluslararası hava yolları kokpitte her zaman iki kişi bulunduracak. Bir pilot kokpitten çıkmadan kabin görevlisi içeri girecek

Alpler'e çarparak düşen uçakta bulunan 150 kişinin cesetlerini arama çalışmaları sürüyor. Enkazın dağlık bir alanda bulunması çalışmaları zorlaştırıyor. 300 polis, 380 itfaiyecinin yoğun çalışmasına 30 kişilik dağcı ekibi de katıldı. Helikopterle enkaz bölgesine indirilen ekipler ellerindeki tırmıklarla enkaz bölgesini kazıyor. Ekipler buldukları ceset parçalarını poşetlere yüklüyor. Bu arada kurtarma ekipleri kaza mahallinde küçük parçalara ayrılmamış birkaç ceset buldu. Helikoptere yüklenen cesetler hastane morguna kaldırıldı. Yapılacak DNA testinin ardından cesetlerin kimliklerinin belirlenmesi bekleniyor.

Fransa'da 150 kişinin öldüğü Germanwings uçağının yardımcı pilotu Andreas Lubitz'in tek başına kaldığı kokpitte kapıyı açmaması ve Alpler'e intihar dalışı yapması üzerine uçuşlarda yeni tedbirler getiriliyor. Birçok ülke hava yolu şirketleri uçuş esnasında kabinde sürekli olarak iki kişinin bulunması kuralını getiriyor. Pilotlardan birinin tuvalet gibi ihtiyaçlarla kokpiti terk etmesi gerektiğinde, uçuş mürettebattından birisi kokpite girecek. Pilot bunun ardından kokpitten çıkabilecek. Uçuş ekibindeki kişi pilot dönene kadar kokpitte bulunacak. Bu kural zaten ABD'de uygulanıyordu, ancak Avrupa'daki birçok ülkede geçerli değildi. Federal Alman Hava Taşımacılığı Ticareti Birliği Başkanı Matthias von Randow, yeni kuralın, Lufthansa, Air Berlin, Condor ve TuiFly uçaklarında da geçerli olacağını söyledi. Norveç bazlı 'Norwegian Air Shuttle' hava yolu şirketi konuyla ilgili bir hamle yaparak, uçuş sırasında kokpitte iki kişinin bulunmasının zorunlu hale getirildiğini açıkladı. Kanada Ulaştırma Bakanı Raitt ile Alman hava yolu şirketleri de uçuş esnasında kokpitte en az iki pilot bulundurma zorunluluğu getireceklerini açıkladı. Easyjet, Monarch ve Emirates de bu kuralı uygulayacaklarını duyurdu. nbsp;

BİRİNCİ PİLOT BALTAYLA KAPIYI?KIRMAYA ÇALIŞMIŞ
Germanwings yolcu uçağıyla ilgili ilginç bir iddia gündeme geldi. Alman Bild gazetesinin haberine göre, uçağın kaptan pilotu, ikinci pilotun içeriden kilitlediği kokpit kapısını baltayla kırmaya çalıştı. Bu iddia, yolcuların son ana kadar kokpitte yaşananlardan haberdar olmadığını belirten Fransız savcılığının açıklamasıyla çelişti. Gazete bu iddiasını güvenlik kaynaklarına dayandırdı. Germanwings sözcüsü, uçakta balta olduğunu doğruladı. Bu aletin, "A320 güvenlik ekipmanının bir parçası olduğu" belirtildi.

Yardımcı pilot raporluymuş
Düsseldorf Savcılığı Germanwings'in düşen uçağının yardımcı pilotu Andreas Lubitz'in evinde yapılan incelemeler sırasında "yırtılmış ve kaza gününü de içeren hastalık raporları" bulunduğunu açıkladı. Aramalar sırasında intihar mektubuna ise rastlanmadığı kaydedildi. Hastalığın türü hakkında ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Savcılık, pilotun raporları evde bulundurmasıyla hastalığını işvereninden ve iş çevresinden gizlediği sonucuna varıldığını açıkladı. İlk incelemelerde Lubitz'in kendisini kokpite kilitlediği ve uçağı bilerek düşürdüğü yönünde deliller ortaya konulmuştu. Bild gazetesi ise Lubitz'in pilotluk mesleğini öğrendiği sırada psikolojik problemleri sebebiyle aylarca eğitimine ara verdiğini ve 1.5 yıl tedavi gördüğünü yazdı. Lubitz'in depresyon geçirmesi sebebiyle uçuş derslerinde derecesinin düşürüldüğü, ancak okulu başarıyla bitirdiği kaydedildi. Bremen ve Phoenix'te eğitim alan Andreas Lubitz'e 2009 yılında da "azalan ağır depresif dönem" geçirdiği teşhisi konuldu. Polis, dün Düsseldorf ve Montabaur'da Lubitz'in yaşadığı evlerde arama yapmıştı. Arama sonucunda bilgisayar ve çok sayıda dokümana el koyulduğu ifade edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...