Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çin'den 'Kum Seddi'

Çin'den 'Kum Seddi'

DÜNYA Haberleri

ABD'nin Pasifik Filosu Komutanı Amiral Harry Harris, Çin'in Güney Çin Denizi'nde suni kara parçaları oluşturduğunu söyledi.

Amiral Harris, Avustralya'da bir toplantıda yaptığı konuşmada, Çin'in Güney Çin Denizi'nde denizi doldurarak oluşturduğu suni adaları "Çin Seddi"ne benzetti ve "Kum Seddi" olarak niteledi. Çin'in mercan adalarına kum pompalayıp üzerine beton dökerek 4 kilometrekareden büyük bir yapay kara parçası oluşturduğuna dikkati çeken Amiral Harris, söz konusu inşaatın ne için yapıldığı konusunda ciddi soru işaretleri bulunduğunu belirtti. ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, 27 Şubat'ta Senato'nun Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Çin'in Güney Çin Denizi'nde gemileri için yeni bir merkez ve olası uçak pistleri inşa ettiği uyarısında bulunmuş, inşaatları devam eden karakollara ne tür silah ve personel konuşlandıracağının henüz bilinmediğini belirtmişti. Clapper, Çin'in son 1,5 yılda Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerinin ve tartışmalı adalar yakınında petrol arama kararı almasının "endişe verici" olduğunu bildirmiş ve Çin'in 1948'de yayımlanan "Dokuz Çizgili Harita"ya dayanarak, Güney Çin Denizi'nin yaklaşık yüzde 80'inin kendi karasuları olduğunu iddia etmesini "aşırı" olarak nitelemişti. Toplantıda Komite Başkanı Senatör John McCain de Çin'in, işgali altındaki Gaven Kayalıkları'nı geçen yıl genişlettiğine dair uydu görüntülerini göstermişti. Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS), Spratly Adaları'ndaki Gaven Kayalıkları'nda 2003 yılından bu yana askeri birlik ve garnizon bulunduran Çin'in, geçen yıl bölgede 18 dönümden daha büyük yapay ada inşa ettiğini ve ada üzerinde yapılan yeni binanın uçaksavar kulesine benzediğini açıklamıştı. Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle de egemenlik tartışmaları yaşıyor. Filipinler, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri konusunda Birleşmiş Milletler Daimi Tahkim Mahkemesine şikayette bulunmuş Vietnam'da ise Çin karşıtı gösteriler düzenlenmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...