Türkler kuzeyden, Suudiler güneyden...

Türkler kuzeyden, Suudiler güneyden...

DÜNYA Haberleri

Suriye'de dördüncü yılına giren iç savaşta son iki aydır Esad Rejmi büyük kayıplar vermeye başladı.

Obama Yönetimi'nden destek aramak için Washington'da bulunan Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca, yaşanan gelişmeleri bütün açıklığıyla Hürriyet'e anlattı. Hoca, iki ay öncesine kadar Özgür Suriye Ordusu askerleri bazı yerlerde yiyecek ekmek bile bulamazken Suudi Arabistan'ın desteklediği güney cephesi ve Türkiye'nin desteklediği kuzey cephesine eşzamanlı olarak gelen silah yardımlarının arttığını söyledi. Ve "Silah yardımlarını artırmaları son savaşa yansıdı. Esad çekiliyor şu anda" diye konuştu. Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry ve Pentagon yetkilileriyle görüşen Hoca "Suriye'de çok önemli bir dönüm noktasından geçildiğini" belirtirken, şimdi Suriyeli muhalifler için hedefin önce güvenli bölgeler oluşturmak sonra da Şam'ı kuşatmak olduğunu açıkladı. İşte Hoca'nın çarpıcı açıklamaları.
SURİYE'DE SON DURUM NEDİR?
Suriye'de çok önemli bir dönüm noktasından geçiyoruz. Rusya'nın ve İran'ın varlığına rağmen. Son aylarda çok net bir şekilde, Suriye Ordusu İranlı komutanlar tarafından yönlendirilmeye başlandı.
NE ZAMANDAN BERİ?
Son altı aydır. Fakat son iki aydır Kasım Süleymani (İran istihbarat şefi) kendini gösteriyor. Suriye'ye de geldi. Suriye halkı, kendini diktatör rejime karşı mücadele veriyor gibi değil, tamamen bir özgürlük savaşında gibi görüyor. Çünkü bölük bölük gruplar varken artık hepsi birlikte bir operasyon merkezi kurdular. Birlikte İranlılara karşı savaşıyorken Dera'da püskürttüler, güneyde. Halep üzerine vurulan kuşatmayı da kırdılar. Cisr eş-Şuğur'da (25 Nisan'da muhalflerin kontrolüne geçti) çok çok önemli bir stratejik kazanım elde ettiler.
FETİH ORDUSU MU VARDI?
Dera'da yok, Birinci Ordu vardı. Hepsi Güney Cephesi. Ziyad Hariri komutanı.
KUZEYDE?
Şam-Halep otoyoluna hâkim olan tuğla fabrikasını ele geçirdik. Çok stratejik bir önemi vardı. Bir hafta önce. Ondan sonra rejim Halep'ten çekilmeye başladı. Milli müzeyi boşalttı. merkez bankası'nı boşalttı. Devletin önemli kurumlarını boşaltıyor. O yüzden rejm şu anda Halep'i kuşatıyorken, kuşatılmış hale düştü. Güneyden ve kuzeyden ciddi çekilmeler var.
NEREYE DOĞRU ÇEKİLİYORLAR?
Şam'a ve Lazkiye'ye doğru. Şimdi rejim kendi halkına karşı başlattığı savaştan sonra ve devlet kurumlarını kendi uçaklarıyla bombaladıktan sonra İran'ın dahil olmasıyla birlikte içeriden çökmeye başladı. Çünkü rejime sadık olan generaller, İran'ın varlığına karşı çıktılar. Örneğin Rüstüm Gazali. Bu kişi Esed'in en sadık istihbarat başkanıydı. Kendisi Deralı. Kasım Süleymani Dera'ya girdikten sonra karşı çıktı ve Esed'in başka istihbarat birimleri tarafından işkence edildi. En son zehirli iğneyle öldürüldü. Hastanedeyken. Esed Ailesi'nden beş kişi, İranlılara karşı çıktıkları için Hizbullah tarafından öldürüldü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...